Urinările frecvente pot fi semnul acestei boli!

Nevoia de a merge des la baie pentru a urina poate să apară din diverse cauze, cea mai frecventă fiind consumul unor cantităţi mari de apă sau de alte lichide. Totuşi, este bine de ştiut că urinările frecvente (poliuria) pot semnala prezenţa unor boli printre care diabetului zaharat de tip 1 sau 2.

image

Foto: Shutterstock

Urinările dese pot să apară atât la pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat, cât şi la persoanele care au boala fără să ştie. Acest simptom este asociat cu modificările pe care nivelul glicemiei le induce în organism. Mai exact, când glicemia creşte prea mult, organismul încearcă să remedieze problema prin îndepărtarea glucozei din sânge cu ajutorul rinichilor. În acest caz, rinichii sunt nevoiţi să îşi mărească activitatea de filtrare, de aceea, şi urinările sunt mai frecvente ca de obicei. Când rinichii filtrează sângele pentru a produce urină, ei reabsorb şi zahărul, pe care îl redau în circuitul sangvin. Persoanele cu diabet de tip 1 sau 2 pot urina mai mult de 10 ori pe zi. Potrivit National Health Services (NHS) din Marea Britanie, cantitatea de urină poate varia de la 3 litri în cazurile ușoare până la 20 de litri pe zi în cazurile severe de diabet. În plus, apare şi nevoia frecventă de sete.

În cazul în care urinezi des în afara unei cauze ştiute (consum prea mare de lichide), este bine să ceri sfatul medicului.

De asemenea, trebuie reţinut că urinările frecvente nu sunt mereu semn de boală.

Vezi şi: Cele mai bune 5 fructe pentru persoanele cu diabet

Care sunt alte cauze posibile ale urinărilor dese

Poliuria mai poate fi determinată şi de prezenţa bolilor renale, de insuficienţă hepatică, de hipertensiune, de infecţii urinare, de sarcină şi de nivelul crescut de calciu.

De asemenea, există alimente sau băuturi cu efect diuretic, mai exact cresc cantitatea de urină eliminată, cum este cazul cafelei.

Care este frecvenţa normală a urinării

Într-un interval de 24 de ore, o persoană sănătoasă urinează de 6 - 10 ori pe zi, în condiţiile în care consumă 2 litri de lichide.

Vezi şi: Cum îți poate afecta viața incontinența urinară. De ce apare