Mai poate fi reparat ficatul dacă se ajunge la fibroză?

Agresarea ficatului cu consum excesiv de alcool sau în urma infecţiei cu hepatita B sau C poate duce la apariţia fibrozei hepatice.

image

Proces biologic, fibroza reprezintă o modalitate prin care organismul încearcă să repare distrugerea de ţesut. Ficatul are o mare putere de regenerare, însă această capacitate nu este nelimitată. În vreme ce regenerarea constă în refacerea ţesutului, care este asemănător cu cel sănătos, reparaţia presupune formarea unui ţesut fibros, diferit de cel normal.

Fibroza corespunde formării la nivelul ficatului a unei cantităţi anormale de ţesut cicatriceal. Apare când ficatul este lezat în mod frecvent şi după încercări repetatea de a înlocui celulele deteriorate. Acest ţesut cicatriceal poate afecta structura internă a ficatului şi capacitatea lui de a se regenera sau de a funcţiona corespunzător.

Este bine de ştiut că fibroza ficatului este uneori reversibilă dacă este identificată cauza şi corectată.

Vezi şi: Cum îţi dai seama că ai putea avea probleme cu ficatul

De ce apare

Cauzele principale ale fibrozei hepatice sunt alcoolismul, hepatitele cronice și steatoza hepatică non-alcoolică. Alte cauze sunt hepatitele autoimune, obstrucția biliară și excesul de fier (hemocromatoza).

„Fibroza hepatică acompaniază orice afecțiune hepatică cronică caracterizată prin prezența unei agresiuni hepatobiliare sau a unei inflamații. Cauzele majore de apariție a fibrozei hepatice includ: hepatitele cronice B și C, steatohepatitele alcoolice și non-alcoolice, hepatitele autoimune, afecțiunile autoimune ale epiteliului biliar (ciroza biliară primitivă, colangita sclerozantă primitivă), afecțunile metabolice și genetice, toxicitatea medicamentoasă, schistosomiaza și afecțiunile vasculare.

Progresia fibrozei necesită mai mulți ani de agresiune hepatică continuă. Astfel, în infecția cu virus hepatitic C, progresia fibrozei se corelează cu vârsta mai înaintată în momentul infecției, boli hepatice asociate (infecția virală B, consumul de alcool peste 50 g/zi), sexul masculin, obezitatea, infecția HIV, imunosupresia posttransplant hepatic și supraîncărcarea cu fier”, explică dr. Gabriela Şmira, medic primar gastroenterologie, Spitalul Clinic Sanador.

Câte stadii are

În funcţie de cantitatea de ţesut cicatriceal şi de dispoziţia lui, există mai multe stadii ale fibrozei (F):

F0 - absenţa fibrozei hepatice

F1 - fibroză hepatică minimă

F2 - fibroză hepatică medie

F3 - fibroză hepatică avansată

F4 - ciroză hepatică

Cum se manifestă

Nu există simptome specifice ale fibrozei hepatice. Dar persoana poate avea manifestări ale bolii care au cauzat fibroza, printre care: lipsa poftei de mâncare, icterul, pierderea în greutate inexplicabilă, slăbiciunea și greața. De asemenea, poate fi anunţată prin ascită, adică acumularea de lichid în abdomen.

Vezi şi: Cei mai mari inamici ai sănătăţii ficatului

Cum se tratează

Nu există un tratament specific care să blocheze eficient formarea de ţesut cicatriceal. De aceea, se acţionează asupra cauzei, ceea ce are ca efect ameliorarea sau limitarea fibrozei. Mai exact, este nevoie de:

►administrarea de medicamente antivirale pentru tratamentul hepatitei B sau C, în cazul pacienţilor cu formă virală cronică;

►oprirea consumului de alcool;

►evitarea medicamentelor care pot agrava fibroza;

►menţinerea unei greutăţi normale şi controlul nivelului grăsimilor din sânge la cei cu steatoză hepatică non-alcoolică.