Cei mai mari inamici ai sănătăţii ficatului

Adev─ârat─â sta┼úie de epurare a organismului, ficatul este destul de solicitat de stilul modern de via┼ú─â, care include consum hran─â procesat─â sau bogat─â ├«n gr─âsimi ┼či zah─âr, alcoolul ┼či poluarea. Este bine s─â ┼čtii care sunt factorii care ├«i d─âuneaz─â, pentru a-i evita ┼či pentru a permite ficatului s─â func┼úioneze corespunz─âtor.

image

Ficatul este un organ aflat ├«n partea dreapt─â a cavit─â┼úii abdominale, imediat sub diafragm─â, informeaz─â healthline. Ficatul ├«ndepline┼čte multe func┼úii vitale ├«n organism. Printre altele, particip─â la digestia alimentelor, elimin─â toxinele ┼či este implicat ├«n metabolizarea nutrien┼úilor. Sub ac┼úiunea mai multor factori nocivi, ficatul poate avea mai mult de suferit, fiind expus ├«mboln─âvirii.

Cite┼čte ┼či: Cum ├«┼úi dai seama c─â ai putea avea probleme cu ficatul

Alcoolul

Ficatul este unul dintre organele afectate cel mai mult de consumul de alcool. Persoanele care beau alcool frecvent se confrunt─â cu probleme precum steatoza hepatic─â sau hepatita alcoolic─â. Cei care consum─â zilnic alcool ├«n cantit─â┼úi mari pot face ciroz─â, dup─â 10-15 ani. Ciroza poate fi ├«nso╚Ťit─â ╚Öi de varice esofagiene, care, ├«n urma ruperii, cauzeaz─â hemoragie. ├Än ciroza avansat─â, se recomand─â transplantul hepatic.  

Cite┼čte ┼či: Ciroza hepatic─â: de ce apare ┼či cum se trateaz─â

Gr─âsimile ┼či dulciurile

Exesul de zah─âr este transformat de ficat ├«n gr─âsime. ├Än doze mari, gr─âsimea ac┼úioneaz─â ca un agresor pentru ficat, informeaz─â speciali┼čtii de la topsante.com. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â reducerea aportului de zaharuri libere (cele ad─âugate ├«n alimente - zah─âr, sirop, miere etc.) ┼či de zaharuri naturale (cele provenite din fructe, de exemplu), la mai pu┼úin de 10% din ra┼úia energetic─â total─â. Mai exact, nu consuma zilnic mai mult de 6 linguri┼úe de zah─âr. Aten┼úie ┼či la alimentele care con┼úin zah─âr ascuns, printre acestea num─âr├óndu-se pizza, sosurile de paste din comer┼ú, batoanele de cereale, unele iaurturi, conservele de fructe.

Cite┼čte ┼či: Cele mai bune remedii pentru ficat

Fumatul

Implicat ├«n aproape o treime din cazurile de cancer, fumatul este un factor d─âun─âtor inclusiv pentru s─ân─âtatea ficatului. Potrivit unor dovezi medicale,  fumatul ar gr─âbi instalarea cirozei la persoanele diagnosticate cu boli hepatice precum hepatitele B ┼či C sau la cele care consum─â frecvent alcool.

Obezitatea

ÔÇ×C├ónd corpul se ├«ngra┼č─â, la fel se ├«nt├ómpl─â ┼či cu ficatulÔÇŁ, explic─â Jean-Louis Payen, gastroenterolog ╚Öi hepatolog, pentru topsante.com. A┼čadar, dac─â ai exces de kilograme, ├«ncearc─â s─â sl─âbe┼čti. ÔÇ×Indicele de mas─â corporal─â (IMC) este un indicator static definit ca raportul dintre greutatea unei persoane, exprimat─â ├«n kilograme, ┼či p─âtratul ├«n─âl┼úimii, exprimat─â ├«n metri. Valoarea indicelui de mas─â corporal─â rezultat este m─âsurat ├«n kg/m la p─âtrat. IMC poate indica dac─â o persoan─â are o greutate optim─â pentru ├«n─âl┼úimea sa, dar aceast─â valoare nu este suficient─â pentru a pune un diagnosticÔÇŁ explic─â Maria Martac, biolog, consultant ├«n nutri┼úie ┼či Health Coach.  

Medicamentele

Corpul metabolizeaz─â medicamentele pentru a le putea utiliza ┼či elimina. O mare parte din acest proces se desf─â┼čoar─â la nivelul ficatului, prin enzimele hepatice. Unele pastile pot leza ficatul mai mult dec├ót altele. Printre ele, se num─âr─â: anumite antibiotice (amoxicilina, eritromicina, ciprofloxacina, claritromicina, cotrimoxazolul, nitrofurantoina, tetraciclina). Paracetamolul este un alt medicament hepatotoxic ├«n cazul ├«n care se dep─â┼če┼čte doza de 4 g/zi la adul┼úi. Alte medicamente care pot produce leziuni la nivelul ficatului (dac─â se dep─â┼česc dozele recomanadate) sunt: diclofenacul, amiodarona (antiaritmic), izoniazida (indicata ├«n tuberculoz─â), acidul valproic ┼či fenitoinul (antiepileptice), imipramina (antidepresiv), metotrexatul (recomandate ├«n unele tipuri de cancer ┼či ├«n artrita reumatoid─â), statinele (scad colesterolul), itraconazol (antifungic), papaverina ┼či unele anticoncep┼úionale orale.