Cei mai mari inamici ai sănătăţii ficatului

Adevărată staţie de epurare a organismului, ficatul este destul de solicitat de stilul modern de viaţă, care include consum hrană procesată sau bogată în grăsimi şi zahăr, alcoolul şi poluarea. Este bine să ştii care sunt factorii care îi dăunează, pentru a-i evita şi pentru a permite ficatului să funcţioneze corespunzător.

image

Ficatul este un organ aflat în partea dreaptă a cavităţii abdominale, imediat sub diafragmă, informează healthline. Ficatul îndeplineşte multe funcţii vitale în organism. Printre altele, participă la digestia alimentelor, elimină toxinele şi este implicat în metabolizarea nutrienţilor. Sub acţiunea mai multor factori nocivi, ficatul poate avea mai mult de suferit, fiind expus îmbolnăvirii.

Citeşte şi: Cum îţi dai seama că ai putea avea probleme cu ficatul

Alcoolul

Ficatul este unul dintre organele afectate cel mai mult de consumul de alcool. Persoanele care beau alcool frecvent se confruntă cu probleme precum steatoza hepatică sau hepatita alcoolică. Cei care consumă zilnic alcool în cantităţi mari pot face ciroză, după 10-15 ani. Ciroza poate fi însoțită și de varice esofagiene, care, în urma ruperii, cauzează hemoragie. În ciroza avansată, se recomandă transplantul hepatic.  

Citeşte şi: Ciroza hepatică: de ce apare şi cum se tratează

Grăsimile şi dulciurile

Exesul de zahăr este transformat de ficat în grăsime. În doze mari, grăsimea acţionează ca un agresor pentru ficat, informează specialiştii de la topsante.com. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă reducerea aportului de zaharuri libere (cele adăugate în alimente - zahăr, sirop, miere etc.) şi de zaharuri naturale (cele provenite din fructe, de exemplu), la mai puţin de 10% din raţia energetică totală. Mai exact, nu consuma zilnic mai mult de 6 linguriţe de zahăr. Atenţie şi la alimentele care conţin zahăr ascuns, printre acestea numărându-se pizza, sosurile de paste din comerţ, batoanele de cereale, unele iaurturi, conservele de fructe.

Citeşte şi: Cele mai bune remedii pentru ficat

Fumatul

Implicat în aproape o treime din cazurile de cancer, fumatul este un factor dăunător inclusiv pentru sănătatea ficatului. Potrivit unor dovezi medicale,  fumatul ar grăbi instalarea cirozei la persoanele diagnosticate cu boli hepatice precum hepatitele B şi C sau la cele care consumă frecvent alcool.

Obezitatea

„Când corpul se îngraşă, la fel se întâmplă şi cu ficatul”, explică Jean-Louis Payen, gastroenterolog și hepatolog, pentru topsante.com. Aşadar, dacă ai exces de kilograme, încearcă să slăbeşti. „Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator static definit ca raportul dintre greutatea unei persoane, exprimată în kilograme, şi pătratul înălţimii, exprimată în metri. Valoarea indicelui de masă corporală rezultat este măsurat în kg/m la pătrat. IMC poate indica dacă o persoană are o greutate optimă pentru înălţimea sa, dar această valoare nu este suficientă pentru a pune un diagnostic” explică Maria Martac, biolog, consultant în nutriţie şi Health Coach.  

Medicamentele

Corpul metabolizează medicamentele pentru a le putea utiliza şi elimina. O mare parte din acest proces se desfăşoară la nivelul ficatului, prin enzimele hepatice. Unele pastile pot leza ficatul mai mult decât altele. Printre ele, se numără: anumite antibiotice (amoxicilina, eritromicina, ciprofloxacina, claritromicina, cotrimoxazolul, nitrofurantoina, tetraciclina). Paracetamolul este un alt medicament hepatotoxic în cazul în care se depăşeşte doza de 4 g/zi la adulţi. Alte medicamente care pot produce leziuni la nivelul ficatului (dacă se depăşesc dozele recomanadate) sunt: diclofenacul, amiodarona (antiaritmic), izoniazida (indicata în tuberculoză), acidul valproic şi fenitoinul (antiepileptice), imipramina (antidepresiv), metotrexatul (recomandate în unele tipuri de cancer şi în artrita reumatoidă), statinele (scad colesterolul), itraconazol (antifungic), papaverina şi unele anticoncepţionale orale.