De ce apare cancerul hepatic şi ce simptome are

Boală severă, cancerul hepatic determină distrugerea celulelor ficatului, astfel încât acest organ îşi pierde funcţiile. 

ficat jpg

Sub denumirea generică de cancer la ficat sunt grupate o mare varietate de tumori susceptibile de a se dezvolta din diferitele celule care alcătuiesc acest organ. Carcinomul hepatocelular este cel mai frecvent, dar există și alte forme de cancer la ficat. De asemenea, există şi metastaze la nivelul ficatului.

Este de mai multe tipuri

Cancerul hepatic primar se dezvoltă din anumite tipuri de celule de la nivelul ficatului.

Carcinomul hepatocelular, cea mai frecventă formă de cancer hepatic (75%), se dezvoltă la nivelul hepatocitelor, celulele predominante ale ficatului.

Colangiocarcinomul sau cancerul căilor biliare apare în conductele care transportă bila.

Formele rare sunt: hemangiosarcomul (apare în vasele de sânge ale ficatului), hepatoblastomul (apare mai ales la copii) şi carcinomul fibrolamelar (afecteză mai ales adulţii tineri).

Cancerul hepatic secundar este reprezentat de metastazele la nivelul acestui organ a altor forme de cancer precum cel de sân, de colon, stomac, pancreas sau de plămâni.

Vezi şi: Veşti bune pentru pacienţii cu cancer de ficat

Principalele cauze

Principalele cauze care duc la apariţia cancerului hepatic sunt: infecţia cu virusul hepatitic B sau C, ciroza, excesul de alcool, hemocromatoza, boala Wilson, ficatul gras nonalcoolic, expunerea la aflatoxine (toxine prezente în mucegaiurile care apar pe cerealele păstrate în condiţii improprii) sau la arsenic. Printre factorii de risc implicaţi în apariţia bolii se numără obezitatea, diabetul, vârsta peste 50 de ani şi tabagismul cronic. Un studiu recent a arătat şi că un consum zilnic de băuturi dulci pe perioade lungi poate creşte riscul de apariţie a cancerului la ficat.

Vezi şi: Cei mai mari inamici ai sănătăţii ficatului

Simptomele apar când boala a progresat

La începutul evoluţiei, cancerul hepatic primar este silenţios, adică este lipsit de simptome, motiv pentru care nu este depistat în stadiu precoce. Pe măsură ce boala se dezvoltă, apar şi unele simptome precum durerile la nivelul abdomenului, pierderea în greutate inexplicabilă, pierderea poftei de mâncare, febra, vărsăturile, oboseala neobişnuită, ascita (prezenţa de lichid în abdomen), apariţia unei mase palpabile la nivelul ficatului, icterul şi urina închisă la culoare.

Cum se pune diagnosticul

În afara examenului clinic, care poate arăta o eventuală mărire în volum a ficatului, medicul recomandă şi analize specifice pentru un diagnostic precis. El recomandă analize pentru determinarea hepatitei B sau C, teste de sânge pentru evaluarea ficatului şi testarea markerilor tumorali. În completare, este nevoie de investigaţii imagistice precum CT, RMN, ecografii şi de biopsie.

În ce constă tratamentul

Tratamentul cancerului hepatic depinde de mai mulţi factori - stadiul bolii, vârsta pacientului şi starea sa generală de sănătate.

Intervenţia chirurgicală este indicată în cazul tumorilor mici, prin aceasta fiind îndepărtate tumoarea şi mici porţiuni de ţesut sănătos din jur.

Chimioterapia este frecvent indicată pentru tratarea cancerului hepatic.

Tratamentele localizate urmăresc eliminarea celulelor canceroase sau a zonei înconjurătoare, printre acestea numărându-se ablaţia prin radiofrecvenţă şi congelarea celulelor canceroase.

Se poate recomanda şi chemoembolizarea sau injectarea medicamentelor pentru chimioterapie în ficat.

Radioterapia (folosirea de radiaţii pentru a distruge celulele canceroase) este indicată când alte metode de tratament nu au dat rezultate, fiind indicată în forme avansate.

În stadiile avansate se poate recomanda şi imunoterapia, prin care sistemul imunitare este stimulat să lupte împotriva bolii.

Cancerul hepatic poate beneficia şi de terapii ţintite.