Vrei să ai un ficat sănătos? Urmează aceste 9 reguli de aur!

Ficatul este un organ cu roluri atât de importante încât nu există un aparat care să le poată prelua, la fel ca, de exemplu, în cazul dializei, care suplineşte funcţiile renale.

image

Ficatul, organ alimentat cu 25% din sângele care circulă în corp, se află localizat sub plămânul drept, în spatele coastelor. Are o consistenţă fermă; dimensiunea lui este de 28 cm, greutatea de  circa 1,5 kg şi are nuanţe roşii-maronii. Culoarea închisă este pusă pe seama faptului că este un organ bine vascularizat. Are 2 lobi, unul mai mare, cel drept, şi unul mai mic.

Ficatul are o importantă capacitate de regenerare; în cazul în care o parte a acestui organ este îndepărtată, se produc noi celule care permit refacerea ficatului.

Vezi şi: Alimente indicate pentru sănătatea ficatului

Are peste 500 de funcţii

Cel mai mare organ solid din corpul uman, ficatul are o greutate de aproximativ 1,5 kg, asigurând peste 500 de funcţii diferite. La nivelul ficatului, sunt procesate glucidele, proteinele, lipidele, vitaminele şi sărurile minerale de care organismul are nevoie. De asemenea, ficatul are rol de sinteză şi secreţie de bilă, substanţă necesară pentru digestia şi absorbţia unor substanţe nutitive. Ficatul ajută şi la controlul metabolismului şi, alături de sistemul imunitar, combate acţiunea celulelor şi substanţelor dăunătoare. De asemenea, transformă substanţele toxice în produşi netoxici, metabolizează alcoolul şi este locul principal de sinteză a colesterolului.

Vezi şi: Păpădia, tonic pentru ficat. Află ce boli poate trata!

9 sfaturi pentru sănătatea ficatului

Nu există un remediu-minune pentru a preveni bolile de ficat. În schimb, contează foarte mult stilul de viaţă, care trebuie să includă următorele:

1. Menţine-ţi greutatea normală. Excesul de kilograme este asociat cu boala ficatului gras non-alcoolic.

2. Evită alimentele bogate în calorii, cum sunt grăsimile şi dulciurile. O alimentaţie echilibrată trebuie să includă consumul de fructe şi legume proaspete, lactate cu conţinut redus de grăsime, carne slabă şi grăsimile bune provenite din nuci, uleiuri vegetale şi peşte.

3. Fii activ zilnic! Mişcarea este benefică inclusiv pentru reducerea grăsimii de la nivelul ficatului.

4. Evită toxinele! Celulele hepatice pot fi afectate de diverse toxine cu care venim în contact precum cele provenite din produsele de curăţare, de exemplu. Pentru a limita acţiunea lor nefastă, poartă o mască şi foloseşte-le într-o încăpere ventilată.

5. Consumă cu moderaţie alcool. Băuturile alcoolice sunt asociate cu diverse probleme de sănătate. Printre altele, acestea pot deteriora sau distruge celulele hepatice.

6. Fereşte-te de hepatite! Hepatitele B şi C, care pot fi contractate prin contacte sexuale neprotejate şi prin sângele contaminat, se pot croniciza, afectând serios ficatul.

7. Spală-te pe mâini, pentru a preveni hepatita A.

8. Ai grijă ce suplimente şi medicamente iei. În SUA, 20% din cazurile de leziuni hepatice sunt cauzate de administrarea de suplimente.  

9. Dacă iei medicamente, respectă regulile de administrare şi nu le combina cu alcoolul, pentru că ficatul poate fi lezat.