Acestea sunt simptomele care apar când mănânci dezechilibrat!

Mâncatul pe fugă, excesele de orice fel și refugiul în dulciuri de fiecare dată când resimți oboseală sau când pur și simplu ai nevoie de un plus de energie sunt semne ale unei alimentații dezechilibrate.

image

În timp, o alimentație nesănătoasă poate avea consecințe asupra stării generale a organismului. Iată care sunt principalele simptome care indică o alimentație dezechilibrată.

Oboseală inexplicabilă

Starea de oboseală poate fi o consecință a alimentației dezechilibrate, mai ales dacă te concentrezi doar pe anumite grupe de alimente și nu ai o alimentație variată, care să asigure necesarul de nutrienți și proteine. Încearcă să mănânci cât mai variat și pentru a reduce oboseala nu te refugia în consumul de dulciuri, ci consumă iaurt, avocado, pește gras, ouă, nuci și cartofi dulci. Aceste alimente te ajută să-ți recapeți energia și sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, potrivit integrisok.com.

Îţi cade părul mai des

Căderea părului poate fi o consecință a carenței de vitamina B9 (acid folic). De asemenea, lipsa acidului folic poate duce inclusiv la anemie acută. De aceea, este bine ca în dieta ta să incluzi alimente ca legume cu frunze verzi precum broccoli sau spanac, mazăre, citrice, ouă, fasole, carne de porc și carne de pasăre, provenită de la păsările crescute la curte.

Vezi şi: Ce să mănânci ca să nu îţi mai cadă părul. Recomandările medicului

Foamea constantă

Lipsa unui somn odihnitor poate accentua senzația de foame, însă, totodată și o alimentație dezechilibrată poate menține senzația de foame. De asemenea, săritul peste mese, dietele drastice și hrana prea puțină sunt unii dintre principalii factori care îți mențin starea de foame.

Insomnie

Insomnia poate fi o consecință a stresului prelungit, dar, totodată poate fi și un efect al unei alimentații dezechilibrate. Mesele grele luate seara, aproape de ora de culcare pot favoriza insomnia. De aceea, este bine ca la cină să optezi pentru preparate ușoare, precum supe, ciorbe, pește sau salate.

Iritabilitate

Dacă te enervezi din lucruri mărunte și îți pierzi repede răbdarea poate fi din cauza faptului că sari peste micul dejun. Dacă sari peste micul dejun, nivelul de zahăr din sânge scade, fapt ce contribuie la înrăutățirea stării de spirit.

Dificultăți în a rămâne însărcinată

În cazul femeilor, o alimentație necorespunzătoare le poate împiedica să rămână însărcinate, fie din cauza unui deficit de minerale sau de vitamine sau din cauza unui aport scăzut de calorii, în cazul femeilor cu o greutate mică. Cele care cântăresc peste medie pot întâmpina și ele a rândul lor dificultăți în a rămâne însărcinate.

Constipație

O alimentație săracă în fibre duce, în cele din urmă, la constipație. Pentru a evita această neplăcere, consumă alimente bogate în fibre ca mere, prune, pere și broccoli.

de Anca-Teodora Popa