Ce te poate ajuta dacă ai herpes. Soluţii pe care nu le ştiai

În perioadele în care avem imunitatea mai slăbită, ne putem trezi cu leziuni de herpes la nivelul gurii. Deşi nu este o problemă gravă de sănătate, ulceraţiile sunt inestetice şi pot da dureri. Se vindecă în câteva zile, dar există remedii care ajută la scurtarea perioadei de vindecare.

image

Virusul Herpes simplex 1 este cel care produce herpesul localizat la nivelul gurii. În mod similar cu virusul varicelei, trăiește într-un nerv cu ramificații în piele. Herpesul oral se manifestă prin vezicule mici, recurente, pline cu lichid la nivelul buzelor. Mulți oameni simt mâncărime, arsură sau furnicături în jurul buzelor cu 1-2 zile înainte să apară o pată mică, dureroasă peste care cresc vezicule. Tratamentul are eficiență maximă dacă începe de îndată ce apar furnicăturile și senzația de arsură.

Uleiul din arbore de ceai

Graţie acţiunii antivirale, antifungice şi antiseptice, uleiul din arbore de ceai poate ajuta la tratarea herpesului bucal. Mai exact, nu vindecă leziunea în sine, dar o usucă. Se pun 2-3 picături de ulei de arbore de ceai pe un tampon de bumbac, apoi se tamponează în zona afectată. Înainte şi după aplicare, se spală bine mâinile.

Alte uleiuri cu acţiune antivirală sunt cel de cimbru, de eucalipt, de mentă, de ghimbir, de isop, de rozmarin şi de Ravintsara.

Vezi şi: Uleiul din arbore de ceai, leacul bolilor de piele. Cum se foloseşte

Suplimentele de lizină  

Lizina este unul dintre cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nu îi poate produce, dar care se unesc pentru a forma proteine. Acestea sunt cheia funcționării sistemului imunitar și creșterii musculare, iar lizina ajută la activarea părților esențiale ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T, limfocite care pot ajuta la limitarea apariției herpesului.

Un studiu din 2005 publicat în Alternative Medicine Review pe 30 de participanți a constatat că aplicarea zilnică a unui unguent cu lizină a tratat herpesul bucal la 40% dintre oameni în ziua a treia și la 87% dintre oameni în ziua a șasea. Toți participanții au raportat o îmbunătățire semnificativă până în a șasea zi.

Poţi aplica unguente cu lizină sau poţi lua suplimente, ambele disponibile fără rețetă. Alți stimulenți imunitari, cum ar fi ceaiul de echinacea, pot ajuta, de asemenea, la tratarea herpesului.

Vitamina E

Această vitamină este un antioxidant cunoscut pentru capacitatea de a ajuta la repararea celulelor deteriorate ale pielii și de a promova creșterea unor celule noi. Datorită acestor proprietăți, vitamina E ajută la calmarea și la tratarea herpesului oral. Ea poate fi aplicată local pentru a trata herpesul existent sau poate fi luată oral pentru a preveni apariția leziunilor.

Mierea de Manuka

Această miere este recunoscută pentru numeroasele beneficii, inclusiv asupra problemelor apărute la nivelul pielii precum eczeme, dermatite, psoriazis, arsuri de gradul I şi II, leziuni, cicatrici, plăgi chirurgicale infectate. De asemenea, mierea de Manuka poate ajuta în tratarea herpesului. Se foloseşte extern, sub formă de comprese.

Vezi şi: Soluţii naturiste care ajută în acnee. Ce remedii poţi încerca

Ce mai poate ajuta

- Aplică o compresă rece sau caldă în zonele dureroase, pentru a reduce inflamaţia.

- Evită alimentele care pot agrava iritaţia herpetică - băuturi fierbinţi, citrice, condimente, alimente sărate.   

- Ia suplimente de vitamina C, pentru a susţine sistemul imunitar.