Soluţii naturiste care ajută în acnee. Ce remedii poţi încerca
Nu doar adolescenţii, ci şi adulţii se pot confrunta cu acnee. În acest caz, tratamentele naturiste pot ajuta, mai ales dacă manifestările acneice sunt blânde sau moderate.
Apariția acneei poate fi influențată de moştenirea genetică, dietă, sarcină, stres, de modificările hormonale, dar și de anumite infecții. Foto: Shutterstock
Acneea se manifestă prin apariția unor leziuni pe ten, în partea superioară a pieptului și pe spate. Aceste leziuni, denumite popular coșuri, apar când excesul de sebum astupă porii și provoacă dezvoltarea bacteriilor. Este întâlnită în rândul adolescenților, dar poate să apară și la copii sau la adulții de toate vârstele. Nu este dureroasă, însă poate lăsa cicatrici. De aceea, în tratament, este important să iei în calcul inclusiv remediile naturiste. Pentru efecte vizibile, este important să folosești aceste remedii, cel puțin 4 săptămâni.
Mască din scorțișoară și miere
Combinația dintre miere și scorțișoară are efecte antibacteriene și acționează cu succes împotriva acneei. Ambele ingrediente blochează creșterea bacteriilor responsable de această afecțiune, cum ar fi Propionibacterium acnes. Amesteci 2 linguri de miere cu 1 linguriță de scorțișoară, pentru a forma o pastă. Îți cureți bine fața, aplici masca și o lași să acționeze 10-15 minute. După acest timp, îndepărtezi masca prin clătire.
Tratament cu ulei de arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai acționează ca un antibacterian natural, ceea ce înseamnă că poate ucide bacteriile care provoacă acneea. De asemenea, datorită proprietăților antiinflamatoare, acest ulei reduce roșeața coșurilor și umflăturile. Uleiul trebuie diluat înainte de aplicare. Amesteci 1 linguriță de ulei cu 9 lingurițe de apă. Înmoi o dischetă demachiantă în soluție și aplici pe zonele afectate. În cazul unui coş, înmoaie un beţişor pentru urechi în apă, apoi toarnă pe el 1 picătură de ulei din arbore de ceai şi aplică direct pe coş.
Ceai verde, ajutor de nădejde
Ceaiul verde este foarte bogat în polifenoli, antioxidanți care combat bacteriile și reduc inflamația, cauzele principale ale acneei. Un studiu a arătat că aplicarea ceaiului verde pe zonele afectate poate reduce semnificativ producția de sebum și coșurile. Poți să îți faci propriul tău tratament acasă astfel: pui frunzele de ceai verde în apă fiartă, la infuzat, de 3-4 minute. Lași ceaiul să se răcească, apoi îl pui într-o sticlă cu pulverizator. Aplici pe față și așteapți să intre în piele.
Aloe vera, soluția hidratantă
Aloe vera conține acid salicilic și sulf, substanțe utilizate pe scară largă în tratamentul acneei. Poți folosi creme pe bază de aloe vera sau poți să aplici gelul din plantă. Cu ajutorul unei linguri, răzuiești gelul din aloe și îl aplici pe zonele afectate, la fel cum procedezi cu alt produs. Pentru efecte maxime, este important să repeți procedeul de 2 ori pe zi.
Aplică ulei de cocos
Uleiul de cocos este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, care favorizează controlul acneei. Acizii grași din compoziția sa distrug bacteriile care provoacă erupția și echilibrează producția de sebum. În plus, poate vindeca rănile provocate de acnee. Tot ce trebuie să faci este să aplici ulei de cocos pur pe zonele cu probleme și să lași să acționeze.
Citeşte şi: Tratamente naturiste în caz de herpes. Ce remedii funcţionează