Cui îi este interzisă total mierea. Atenţie, pericol de botulism!

Remediu folosit de mii de ani, mierea are numeroase calităţi demonstrate. De asemenea, are şi câteva contraindicaţii de care este bine să ţii cont.

image

Unul dintre produsele apicole importante, mierea este obţinută prin transformarea şi prelucrarea nectarului de către albine. Cu un conţinut de peste 80% glucide, mierea este un aliment energizant. În afara conţinutului de zahăr, mierea este şi sursă de aminoacizi, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Mierea este consumată ca atare sau în diverse remedii datorită acţiunii antiinflamatoare, antioxidante şi antibacteriene.  

Ce valori nutriţionale are

"Există peste 300 de tipuri de miere în întreaga lume, aroma, culoarea și mirosul fiind diferite în funcție de tipul de floare pe care îl folosesc albinele la fabricarea acestui produs natural.

Peste 200 de substanțe diferite se găsesc în miere însă principale sunt glucidele și apa. Glucidele găsite în miere sunt, în ordine descrescătoare: fructoză (47%), glucoză (38 %), zaharoză (14 %). Pe lângă glucide ea mai conține și proteine, fiind identificați peste 20 de tipuri de aminoacizi, dintre care prolina este în cantitatea cea mai mare.

Dacă dintre macronutrienți găsim în principal glucide și proteine (mai puțin lipide), dintre vitamine și minerale găsim, e adevărat că în cantități mult mai mici, vitamina B1, B2, B3, B6, B9, C, potasiu (dintre minerale, acesta se găsește în cantitățile cele mai mari), calciu, magneziu, sodiu, fosfor.

Din punct de vedere al conținutului caloric, 1 linguriță de miere (10 g) aduce aproximativ 30 kcal. Dacă o folosim în loc de zahăr, avem grijă totuși la cantitate. Fructoza, principalul glucid din miere, are un indice glicemic mai mic comparativ cu glucoza și zaharoza, ceea ce înseamnă că se va absorbi mai lent din tractul gastrointestinal, însă nu putem spune despre miere că nu are nici un impact pe valorile glucozei plasmatice.

Mierea este folosită și ca aliment, și ca medicament. Au fost studiate diferite efecte benefice precum cele antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antihipertensive, antiaritmice sau în vindecarea rănilor. Să nu uităm însă că mierea este implicată în apariția reacțiilor alergice la polen, poate fi sursă de spori de Clostridia (ducând la apariția botulismului) sau poate conține metale grele precum plumb, mercur, crom, arseniu, cadmiu. Pe lângă toate aceste posibile reacții adverse, e bine să știm că încălzirea ei duce la apariția unor substanțe periculoase pentru sănătate", explică dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.

Copiii o pot consuma doar după 1 an, din cauza riscului de BOTULISM

Mierea nu trebuie dată copiilor decât după împlinirea vârstei de 1 an, din cauza riscului de botulism. Aceasta este o intoxicaţie produsă de spori de Clostridium botulinum prezenţi în miere. Printre simptomele botulismului infantil se numără constipaţia, dificultăţile de hrănire, salivarea abundentă, dificultatea de susţinere a capului şi respiraţia greoaie.

Vezi şi: Avantajele importante ale mierii de Manuka

Cum trebuie păstrată

Se recomandă ca mierea să fie păstrată la temperaturi de 18 °C - 20 °C timp de 1-2 ani. Vara, este bine să fie păstrată la frigider. Mierea trebuie ţinută departe de surse de căldură, iar capacul borcanului trebuie să fie bine închis.

Vezi şi: 7 leacuri cu miere

Nu o adăuga în ceaiul fierbinte!

Asocierea ceai fierbinte - miere trebuie evitată. Pentru a-şi menţine calităţile benefice, mierea are nevoie de anumiţi parametri: prezenţa unor enzime, aciditate puţin crescută, nivel redus de apă. În momentul în care adăugăm mierea în lichidele cu temperatura mai mare de 42°C, beneficiile mierii dispar. Dacă diluăm mierea cu apă, îi modificăm pH-ul şi concentraţia de zaharuri, şi deci beneficiile. Poţi adăuga miere în lichide nu foarte calde, de exemplu, pentru a îmbunătăţi gustul unui ceai amar.