Această vitamină ne poate proteja de demenţă!

Demența este un termen-umbrelă pentru mai multe afecţiuni care afectează funcțiile cerebrale, mai ales facultățile mentale - capacitățile cognitive precum gândirea, orientarea în timp și spațiu, memoria și limbajul, cea mai cunoscustă formă fiind boala Alzheimer. Oamenii de știință sunt de părere că o anumită vitamină are un rol în prevenirea demenţei.

image

Studiile susțin eficiența vitaminei D în prevenirea demenței. Vitamina D are multiple roluri în organism de la menținerea oaselor puternice și prevenirea osteoporozei, reglarea ritmului cardiac, stimularea sistemului imunitar până la buna funcționare a creierului.

Cercetătorii au evaluat legătura dintre administrarea de suplimente de vitamina D și prevenirea demenței. S-a descoperit că administrarea suplimentelor de vitamina D este asociată cu o rată mai scăzută de demență. În unul dintre studii, cercetătorii au analizat date de la 12.338 de persoane de la Centrul Național de Coordonare pentru Alzheimer din SUA.

Subiecții din cadrul studiului aveau o vârstă medie de 71 de ani și nu sufereau de demență la începutul cercetării. 37% dintre participanți au luat cel puțin unul dintre suplimentele pe bază de vitamina D: calciu combinat cu vitamina D, colecalciferol și ergocalciferol. În timpul studiului, cercetătorii au luat în considerare și factori precum: variabilele demografice, clinice și genetice, precum și  starea genei APOE ε4, o variantă de genă asociată cu un risc mai mare de dezvoltare a demenței. După cinci ani de la efectuarea studiului, cercetătorii au descoperit că 86% dintre persoanele cărora le-au fost administrate suplimente cu vitamina D nu au dezvoltat demență. În schimb, doar 68,4 % dintre cei care nu au luat suplimente cu vitamina D nu sufereau de demență, potrivit medicalnewstoday.com.

În timp, s-a observat că suplimentele pe bază de vitamina D încetinesc dezvoltarea demenței. De altfel, un aspect interesant este legat de faptul că specialiștii susțin că femeile sunt cele care se bucură, în primul rând, de beneficiile vitaminei D. Astfel, 49% dintre femeile care au luat suplimente de vitamina D au avut un risc mai mic de a dezvolta demență, în timp ce doar 26% dintre bărbații care au luat suplimente pe bază de vitamina D au avut un risc mai scăzut de demență.

Citeşte şi Deficitul de vitamina D: cum se manifestă

Cum contribuie vitamina D la prevenirea demenței 

Dr. Delma Montoya Montoya, profesor asistent de medicină geriatrică și paliativă la McGovern Medical School de la UTHealth Houston, a declarat pentru medicalnewstoday.com că suplimentele cu vitamina D pot, într-adevăr, să reducă riscul de dezvoltare a demenței la unii pacienți. Specialista a adăugat, de asemenea că: ,,adulții vârstnici cu deficiență de vitamina D pot prezenta un risc mai mare de a avea o sănătate șubredă’’.

Totodată, dr. Dario Zagar, profesor asociat la Yale School of Medicine, a spus: ,,Studiile anterioare au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt un factor de risc pentru dezvoltarea demenței, precum și maladia Alzheimer. Vitamina D are multe funcții în organism, pe lângă menținerea sănătății oaselor, ceea ce știu și majoritatea oamenilor.’’

Dr Jacob Teitelbaum, internist certificat și autor al volumului From Fatigued to Fantastic! crede că vitamina D ar preveni demența grație faptului că aceasta joacă un rol important în stimularea sistemului imunitar. ,,Bănuiala mea este că, dacă vitamina D reduce riscul de demență, o face prin echilibrarea imunității”, a spus specialistul, potrivit medicalnewstoday.com.

De câtă vitamina D are nevoie organismul

Doza zilnică de vitamina D este cuprinsă între 400-800 UI, potrivit healthline.com. Este bine de știut că această cantitate poate varia în funcție de vârstă, sex și greutate. Vitamina D se găsește în mod natural în ton, ulei de cod, somon, pește spadă, sardine, produse lactate grase și în ficat de vită. Dacă, însă, dorești să iei suplimente de vitamina D, discută cu medicul specialist. Excesul de vitamina D poate duce la greață, vărsături, slăbiciune și urinări frecvente. Vezi AICI cum ştii dacă ai lipsă de vitamina D.

de Anca-Teodora Popa