Leg─âtura dintre artrit─â, bolile hepatice ╚Öi alte afec╚Ťiuni

artrita jpg

Artrita este o afec╚Ťiune inflamatorie cronic─â care afecteaz─â articula╚Ťiile. De╚Öi este o boal─â de sine st─ât─âtoare, poate fi declan╚Öat─â de alte afec╚Ťiuni. Conform unui nou studiu, la r├óndul ei ar putea provoca o form─â de boal─â hepatic─â.

Artrita este o afec╚Ťiune comun─â care provoac─â durere ╚Öi inflama╚Ťie la nivelul articula╚Ťiilor. Aproximativ 10 milioane de oameni de toate v├órstele din Marea Britanie sunt afecta╚Ťi de o form─â de artrit─â. La fel ca ╚Öi ├«n cazul altor afec╚Ťiuni ╚Öi boli pe care le poate provoca, poate fi cauzat─â de mai mul╚Ťi factori.

Potrivit speciali╚Ötilor de la Universitatea Edith Cowan din Australia, exist─â o leg─âtur─â ├«ntre artrit─â, boala hepatic─â ╚Öi o afec╚Ťiune genetic─â cunoscut─â sub numele de hemocromatoz─â.

Hemocromatoza este o afec╚Ťiune mo╚Ötenit─â ├«n care nivelurile de fier din organism se acumuleaz─â lent de-a lungul mai multor ani.

Dac─â afec╚Ťiunea nu este tratat─â eficient, poate duce la leziuni ale ficatului, articula╚Ťiilor, inimii ╚Öi pancreasului.

Cercet─âtorii au descoperit ├«n studiul lor asupra pacien╚Ťilor cu hemocromatoz─â c─â 84% dintre ace╚Ötia aveau artrit─â.

Autorii studiului publicat ├«n revista Mayo Clinic Proceedings spun c─â rezultatele au implica╚Ťii pentru cei care tr─âiesc cu hemocromatoz─â.

Simptomele afec╚Ťiunii includ:

ÔÇó Oboseal─â

ÔÇó Pierdere ├«n greutate

ÔÇó Sl─âbiciune

ÔÇó Dureri articulare

ÔÇó Disfunc╚Ťie erectil─â

ÔÇó Perioade neregulate sau absente.

Se recomandă o reîntâlnire cu medicul dacă o simptomele devin tot mai persistente.

Autorul studiului privind leg─âtura dintre artrit─â ╚Öi boala hepatic─â, profesorul John Olynyk sus╚Ťine c─â e esen╚Ťial ca boala s─â fie diagnosticat─â ├«n prima faz─â: ÔÇ×Deoarece fibroza hepatic─â se ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte odat─â cu tratamentul, este important s─â se determine cu exactitate prezen╚Ťa sau absen╚Ťa fibrozei hepatice avansate atunci c├ónd pacien╚Ťii sunt evalua╚ŤiÔÇŁ.

ÔÇťPersoanele cu hemocromatoz─â care prezint─â artrit─â trebuie s─â fie evaluate corespunz─âtor pentru a se vedea dac─â au ╚Öi fibroz─â hepatic─â.

De╚Öi boala hepatic─â poate fi tratat─â cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n stadiile incipiente, dac─â se dezvolt─â ciroza hepatic─â, pacien╚Ťii pot necesita un transplant de ficat.

În ultimele luni, specialiștii dinMarea Britanie au lucrat intens pentru a afla cauza din spatele cazurilor de hepatită acută la copii.

Focarul a ├«nceput ├«n Sco╚Ťia la ├«nceputul acestui an ╚Öi s-a extins ├«n afara Regatului Unit, ├«n peste 12 ╚Ť─âri.

Până în prezent, peste 600 de cazuri au fost identificate în întreaga lume, dintre care 197 sunt prezente în Marea Britanie.

Deși medicii sunt capabili să trateze noua formă de hepatită, motivul răspândirii și cauza acesteia rămân o enigmă.

├Än prezent, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«╚Öi concentreaz─â eforturile ╚Öi investigheaz─â dac─â focarul a fost cauzat de virusul COVID-19.