Atenţie! Aceste boli pot duce la pierderea dinţilor

Sănătatea dinților este pusă adesea pe locul 2, în raport cu alte probleme medicale, considerate mai grave. Dar, între anumite afecțiuni și sănătatea orală poate exista o legătură strânsă. Astfel, anumite boli, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot contribui la căderea dinților.

image

Osteoporoza

Statisticile arată că în jur de 80% dintre persoanele care suferă de osteoporoză sunt femeile aflate la menopauză și postmenopauză. Acest lucru se explică prin faptul că femeile au oase mai subțiri decât bărbații și, odată, cu schimbările din timpul menopauzei, rezervele de calciu și minerale din oase se reduc. Specialiștii ne informează că osteoporoza afectează șoldurile, coloana, încheieturile și, chiar, osul maxilarului persoanei afectate. Conform Asociației Americane de Parodontologie odată ce osul maxilarului este deteriorat, crește riscul de pierdere al dinților.

Citeşte şi: Îţi sângerează gingiile când te speli pe dinţi? Iată care sunt motivele!

Diabetul 

O boală care poate duce la numeroase complicații, inclusiv la pierderea dinților, este diabetul. Potrivit unei cercetări realizate de Jurnalul Asociației Americane de Stomatologie, persoanele care suferă de diabet, în special cele trecute de vârsta de 50 de ani, au un risc mai mare de pierdere a dinților. De asemenea, Asociaţia Americană de Diabet susține că 28% dintre diabetici și-au pierdut toți dinții. Una dintre complicaţiile diabetului este gingivita diabetică. Se estimează că 1 din 3 diabetici suferă de parodontoză la un moment dat.

Hipetensiunea

Specialiștii susțin că există o conexiune puternică între hipertensiunea arterială și sănătatea dentară. Cercetătorii de la Colegiul American de Cardiologie sunt de părere că fiecare dinte căzut crește riscul de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare, în special riscul de hipertensiune. Acest aspect este valabil și invers, mai precis, hipertensiunea arterială poate duce la pierderea dinților, prin apariția bolii parodontale. Boala parodontală este o afecțiune dentară de tip inflamator, nedureroasă, caracterizată printr-o dezvoltare lentă, tensiune la nivelul gingiilor  și sângerare gingivală. În timp, această afecțiune duce la căderea dinților. Factorii de risc ce favorizează boala parodontală sunt igiena dentară precară, hipertensiunea, diabetul, factori psihologici, endocrinologici și de mediu.

Alte cauze care duc la pierderea dinților

Bolile endocrine, malocluzia dentară, traumatismele dentare, administrarea de contraceptive orale și antidepresivele pot contribui la căderea dinților, ne spune dr. Elena Marcu, medic primar stomatolog. Şi sarcina poate afecta sănătatea orală, din cauza schimbărilor hormonale din primul și ultimul trimestru, acestea având repercusiuni asupra țesutului gingival, explică dr. Elena Marcu.

Ce să faci ca să-ți menți sănătatea orală

Pentru menținerea sănătății dinților, pe lângă o igienă dentară corectă și regulată, este recomandat să avem grijă și de starea noastră generală de sănătate. Astfel, asigură-te că ai o alimentație bogată în fructe și legume, fă mișcare zilnic și evită stresul prelungit, prin practicarea activităților preferate. Potrivit dr. Elena Marcu, fumatul, consumul exagerat de carbohidrați, băuturi carbogazoase și aportul scăzut de vitamine și minerale, rezultat din dietele dezechilibrate, contribuie la pierderea dinților. De asemenea, dacă suferi de afecțiuni care pot duce la pierderea dinților, ai grijă să le ți sub control, prin respectarea tratamentului și a sfaturilor sugerate de medicul specialist. Este foarte important să mergi, o dată sau de două ori pe an, și în cabinetul medicului stomatolog pentru controalele de rutină.

Sfatul specialistului 

Dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog 

Caria dentară este principala afecțiune care favorizează pierderea dinților. Lăsată netrată, aceasta pătrunde în pulpa dentară, provocând infecții la rădăcina dintelui. O altă afecțiune care poate avea ca rezultat căderea dinților este parodontoza. Aceasta afectează țestutul osos și gingiile, iar în lipsa tratamentului, apare treptat mobilitatea dentară. Alte cauze care pot conduce pierderea dinților sunt traumatismele maxilo-faciale, malocluzia, bruxismul sau bolile care afectează imunitatea, cum este diabetul.

Igiena orală corectă este esențială pentru a ne menține dantura sănătoasă. Aceasta constă în periajul dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură, precum și curățarea limbii și a spațiilor interdentare.

Controlul stomatologic regulat este, de asemenea, important, chiar dacă nu avem dureri de dinți sau sensibilitate. Stomatologul examinează atent cavitatea bucală și poate observa semnele incipiente ale unor afecțiuni, pentru a le trata înainte ca acestea să se agraveze.