Care este speranţa de viaţă în insuficienţa cardiacă?
Insuficienţa cardiacă reprezintă incapacitatea inimii de a pompa o cantitate de sânge suficientă pentru nevoile ţesuturilor şi organelor.
Persoanele cu insuficienţă cardiacă au simptome precum dificultatea de respiraţie (dispnee), mai ales în timpul eforturilor fizice, creşterea frecvenţei cardiace, oboseală, retenţie de lichide, care determină umflarea membrelor şi/sau creşterea în greutate. De asemenea, persoanele cu insuficienţă cardiacă au dificultate de a respira în poziţie culcată.
De ce apare
Insuficienţa cardiacă este cauzată de factori care afectează capacitatea de pompare a ventriculului stâng (disfuncţie sistolică). Printre aceşti factori, se numără: bolile coronariene sau infarctul, hipertensiunea necontrolată, diabetul, cardiomiopatia, insuficienţa mitrală sau aortică, aritmiile, bolile pericardului, afecţiunile congenitale de cord, înaintarea în vârstă.
Cum se diagnostichează
Persoanele cu simptome sugestive de insuficienţă cardică trebuie să meargă la un consult cardiologic. Medicul va face un examen cardiologic complet, care include electrocardiograma, ecografia cardiacă, testul de efort. Mai poate fi nevoie şi de radiografie toracică, RMN, CT şi de analize de sânge (hemoleucogramă, D-dimeri, probe hepatice, renale etc.).
În cazul în care se confirmă diagnosticul de insuficienţă cardiacă, medicul recomandă tratament medicamentos (care poate include diuretice, betablocante, tonice cardiace) şi schimbarea stilului de viaţă (slăbit, consum redus de sare, controlul tensiunii, renunţarea la fumat).
Prognostic şi speranţă de viaţă în insuficienţa cardiacă
Insuficiența cardiacă implică unele riscuri de: accident vascular cerebral, aritmie, formare de edeme. Aceste fenomene de decompensare cardiacă pot pune în pericol viața pacientului. În formele cronice de insuficiență cardiacă, mortalitatea variază între 10 și 40% pe an. Se estimează că, în cazurile cele mai grave, speranța de viață scade cu cinci până la zece ani de la diagnostic.
Alte studii arată că 30-40 % dintre pacienţi decedează la 1 an după diagnostic, iar 60-70 % decedează la aproximativ 5 ani de la diagnostic, mai ales din cauza agravării bolii sau a apariţiei unui eveniment subit ca aritmia ventriculară.
Pacienţii diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă clasa IV au o rată de mortalitate anuală care variază între 30 – 70 %, iar pacienţii diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă clasa I-II au rată de mortalitate anuală de 5-10 %.
Este insuficienţa cardiacă o boală mortală?
Unele boli prezintă risc de deces în cazul tratamentului tardiv sau incorect. Este şi cazul insuficienţei cardiace. Este dovedit științific că, dacă nu este tratată, insuficiența cardiacă pune viața în pericol. De aceea, nu neglija simptomele sugestive de boală şi mergi la medic din timp!