Moartea subită la adulţi: de ce apare şi cum poate fi prevenită

image

Sindromul morții subite în cazul adulților apare atunci când o persoană aparent sănătoasă, moare brusc din cauza unui stop cardiac.

Moartea subită în cazul tinerilor este rară și apare din cauza unei afecțiuni cardiace nediagnosticate, scrie mayoclinic.org. Deși, sindromul morții subite evoluază în tăcere, există unele metode prin care poate fi prevenit.

Diagnosticarea timpurie a afecțiunilor cardiace poate face diferența dintre viață și moarte

Potrivit statisticilor, aproximativ 1 din 50.000 până la 1 din 80.000 de tineri sportivi mor de moarte subită cardiacă în fiecare an. Adesea, moartea subită în cazul tinerilor este cauzată de semnalizarea electrică defectuoasă de la nivelul inimii.

Vezi şi: Nu confunda stopul cardiac cu infarctul. Iată ce le diferenţiază!

Afecţiunile inimii, cauză frecventă

Orice afecțiune care pune presiune pe inimă trebuie diagnosticată din timp pentru a preveni sindromul morții subite. Unele dintre bolile inimii care pot să favorizeze moartea subită sunt:

-îngroșarea mușchiului inimii (cardiomiopatie hipertrofică). Potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic, îngroșarea mușchiului inimii este cea mai frecventă cauză care favorizează moartea subită. Îngroșarea mușchiului inimii îngreunează pomparea de sânge și determină bătăi rapide ale inimii.

-anomaliile cardiace. Unele persoane prezintă din naștere modificări ale inimii și ale vaselor de sânge, care pot reduce fluxul sangvin și pot conduce la moarte subită.

-loviturile în piept pot favoriza moartea subită, chiar şi în absenţa unei boli de inimă. De obicei, unii sportivi, precum cei care practică boxul, sunt mai expuși la loviturile în piept decât alte persoane. O lovitură puternică în piept care provoacă moarte subită se numește commotio cordis. Commotio cordis nu afectează mușchiul inimii, însă schimbă semnalizarea electrică a inimii și poate declanșa fibrilația ventriculară (modificare de ritm cardiac gravă, care poate pune în pericol viața), dacă are loc la un anumit moment din ciclul de semnalizare electrică.

Obiceiuri prin care poți preveni sindromul morții subite

Există unele obiceiuri simple care pot scădea semnificativ riscul de moarte subită și pot îmbunătății sănătatea generală. Printre acestea, se numără:

-adoptarea unei diete echilibrate, bogate în fructe și legume

-menținerea unei greutăți normale

-renunțarea la fumat

-gestionarea stresului cu ajutorul hobby-urilor, ieșirilor în aer liber sau a altor activități plăcute

-practicare de exerciții fizice moderate (mersul pe jos, spre exemplu), măcar două ore și jumătate pe săptămână.

De asemenea, este foarte important să mergi la medic dacă te confrunți cu dureri în piept, bătăi rapide ale inimii sau oboseală inexplicabilă, pentru a beneficia din timp de diagnosticul eventualelor afecțiuni cardiace și de tratamentul necesar.

De Anca-Teodora Popa