Cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a inimii. Este nedureroasă şi neiradiantă

image

Una dintre cele mai sofisticate examinări imagistice ale inimii este RMN-ul cardiac (IRM sau cardio-RM). Despre utilitatea ei ne-a vorbit Dr. Alina Nicula, medic primar radiologie și imagistică medicală, de la Spitalul Universitar de Urgență București.

Ce este cardio-RM și cum diferă de alte metode de imagistică cardiovasculară?

Pe măsură ce tehnologia inovatoare a progresat în domeniul medicinei, la fel a crescut și capacitatea de a vizualiza inima și vascularizația ei în mod neinvaziv. Mai multe modalități de imagistică cardiacă au devenit esențiale în practica medicinei cardiovasculare moderne nu numai în diagnostic, ci și în managementul diferitelor boli cardiovasculare, precum și în îndrumarea procedurilor invazive.

Aceste modalități includ ecocardiografia, imagistica de perfuzie miocardică prin scintigrafie nucleară, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și tomografia computerizată (CT). Modalitatea imagistică standard de aur pentru vizualizarea arterelor coronare rămâne tehnica invazivă a angiografiei coronariene prin cateterism coronarian. Fiecare modalitate poate fi utilizată individual sau în combinație, în funcție de necesitățile diagnostice dorite.

Imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă (CMR) utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din interiorul și din jurul inimii. Medicii folosesc IRM cardiac pentru a detecta sau monitoriza bolile cardiace. De asemenea, îl folosesc pentru a evalua anatomia și funcția inimii la pacienții cu boli de inimă prezente la naștere și boli de inimă care se dezvoltă după naștere. Spre deosebire de examinarea CT, IRM-ul cardiac nu utilizează radiații și poate oferi cele mai bune imagini ale inimii pentru anumite afecțiuni. De asemenea, aş sublinia faptul că materialul de contrast utilizat într-o scanare IRM cardiacă este mai puțin probabil să producă o reacție alergică (comparativ cu substanțele de contrast pe bază de iod utilizate pentru scanarea CT).

Ȋn ceea ce privește ecografia, uneori, la pacienții supraponderali, la cei longilini sau la cei cu boli pulmonare asociate, ferestrele ecografice sunt dificile, ecografia cardiacă neputând oferi informații complete; în aceste situații, comparativ cu examinarea ecografică, examinarea nu este dependentă de tipul constituțional al pacientului. De asemenea, examenul IRM cardiac oferă mai multe detalii ale țesuturilor moi decât ecocardiografia și poate oferi informații unice cu privire la edemul miocardic, cicatrici, viabilitate și diverse mase cardiace, iar progresele recente în cuantificarea fluxului sanguin miocardic folosind imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă (CMR) cu perfuzie de stres au potențialul de detectare precisă a disfuncției microvasculare coronariene.

Ce afecțiuni poate diagnostica această investigație?

Examenul IRM cardiac este, de obicei, solicitat de medicul cardiolog pentru evaluarea  bolilor congenitale, a maselor cardiace, a infarctului miocardic acut sau cronic (evaluarea cicatricilor/viabilității miocardice), evaluarea parametrilor de severitate și studiul cauzelor de insuficiență cardiacă, pentru a studia unele forme de aritmii și diferite cardiomiopatii (atât primare, cât și secundare), pentru diagnosticarea bolilor pericardului și a aortei și, într-o măsură mai mică, pentru studiul sistemului valvular (ex. regurgitare aortică, insuficienţă aortică); rezonanța magnetică cardiacă de stres se adresează pacienților cu durere toracică (angină pectorală) pentru a se diagnostica semnificația funcțională a anumitor stenoze la nivelul arterelor coronare. 

Care sunt pașii pentru realizarea unui cardio-RM?

Ideal este ca această investigație să fie realizată la recomandarea unui medic cardiolog şi ca pacienții să pună la dispoziția medicului examinator dosarul cu investigațiile efectuate anterior. De ce sunt importante acestea? Pentru că în funcție de suspiciunea diagnosticului de trimitere va fi efectuat un anumit protocol de examinare.

Înainte de examenul IRM cardiovascular pacientul poate mânca în mod normal şi, foarte important, nu trebuie să întrerupă niciunul dintre medicamentele pe care le ia de obicei. Doar în cazul în care este programat pentru RM de stres, nu trebuie să consume cafea, ceai sau cola cu 24 de ore înainte de examinare.

Există riscuri sau efectele secundare ale cardio-RM?

Au fost efectuate cercetări ample pentru a stabili dacă câmpurile magnetice și undele radio utilizate în timpul scanărilor IRM ar putea prezenta un risc pentru corpul uman. Nu s-au găsit dovezi care să sugereze că există un risc, ceea ce înseamnă că scanările RMN sunt una dintre cele mai sigure proceduri medicale disponibile.

Astfel, CMR este o tehnică imagistică versatilă, cu o valoare foarte mare a profilului de siguranță și cu foarte puține contraindicații absolute.

Medicul dumneavoastră vă poate întreba dacă sunteți gravidă (nu este o contraindicație absolută pentru efectuarea unui IRM cardiac; cu toate acestea, efectele asupra fătului ale câmpurilor magnetice utilizate nu sunt bine cunoscute și o examinare IRM ar trebui efectuată numai în cazuri de necesitate) sau dacă aveți metal în interiorul corpului (schije metalice, gloanțe).

Cele mai multe dispozitive sunt acum compatibile IRM – de obicei doar dispozitivele mai vechi cauzează o problemă, așa că trebuie verificată marca și numărul modelului. Totuşi, în unele cazuri, o investigație IRM cardiacă poate să nu fie potrivită pentru dvs. Unele dispozitive medicale nu funcționează corect sau pot interfera în timp ce sunteți în interiorul aparatului IRM. Fiți pregătit să spuneți medicului dumneavoastră ce fel de dispozitiv aveți, deoarece anumite tipuri (cum ar fi unele stimulatoare cardiace, defibrilatoare, neurostimulatoare, cleme, clipuri sau coli-uri metalice, implante cohleare) nu sunt sigure în aparatul IRM.

Înainte de a intra în camera de examinare trebuie să îndepărtați obiectele metalice precum ceasurile, curelele și bijuteriile și să purtați un halat de spital pentru procedură.

Operatorul IRM/ asistenta/ medicul vă va întreba, de asemenea, despre orice alergie pe care o aveți.

Iar dacă vă simțiți inconfortabil în spațiile înguste, cereți medicului dumneavoastră cu câteva zile înainte o pastilă care vă va relaxa înainte de examenul IRM cardiac. De obicei, o puteți lua cu o jumătate de oră înainte de examinare. Ȋnsă în cazul pacienților cu claustrofobie severă (teama profundă de a se găsi în spații înguste) examinarea este contraindicată.

Când este recomandată examinarea cardio-RM?

CMR este un instrument de neprețuit în diagnosticarea precoce și evaluarea anumitor anomalii cardiace, în special a celor care implică mușchiul cardiac.

Această investigație s-a dovedit valoroasă în diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv anomalii anatomice cardiovasculare (de exemplu, defecte cardiace congenitale), anomalii funcționale (de exemplu, insuficiență valvulară), tumori și afecțiuni legate de boala coronariană și cardiomiopatia (boala care afectează mușchiul inimii).

IRM cardiac permite medicului să evalueze structurile și funcția inimii și a vaselor majore fără riscul de expunere la radiații asociat cu alte proceduri sau alte examinări imagistice.

Care sunt beneficiile și avantajele acestei investigații, pentru pacient și medicul trimițător?

Examenul IRM cardiac oferă mai multe detalii ale țesuturilor moi decât ecocardiografia și poate oferi informații unice cu privire la edemul miocardic, cicatrici, viabilitate și diverse mase cardiace. De asemenea, progresele recente în cuantificarea fluxului sanguin miocardic folosind imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă (CMR) cu perfuzie de stres au potențialul de detectare precisă a disfuncției microvasculare coronariene.

Nu în ultimul rând, aş puncta şi deosebita importanță a secvențelor de mapping cardiac ce extind potențialul unic al CMR pentru caracterizarea structurii și fiziologiei cardiace, oferind astfel informații deosebit de importante pentru o conduită terapeutică adecvată.

Vezi şi: Ce cauze surprinzătoare pot avea palpitațiile?