Ce trebuie s─â ┼čtii despre insuficien┼úa cardiac─â

1 2 jpg jpeg

Factorii de risc

Insuficien┼úa cardiac─â poate ap─ârea din cauza bolilor genetice, cardiopatiei ischemice, bolilor inflamatorii, infarctului miocardic, hipertensiunii arteriale, aritmiilor sau v├órstei ├«naintate. Dac─â sunt identificate din timp, te pot ajuta s─â previi agravarea st─ârii de s─ân─âtate. De asemenea, exist─â ┼či al┼úi factori de risc, precum deficien┼úa de vitamine, apneea ├«n somn, intoxica┼úia cu metale grele, fumatul, anemia, disfunc┼úiile tiroidiene, dieta nes─ân─âtoas─â, cu un con┼úinut ridicat de gr─âsimi ┼či sare, sau sedentarismul.

Cele mai întâlnite simptome

├Än stadiile incipiente este posibil ca aceast─â afec┼úiune s─â nu prezinte simptome, ├«ns─â ele pot ap─ârea pe parcus. Printre acestea se num─âr─â cre┼čterea frecven┼úei cardiace, reten┼úia apei ┼či a s─ârii ├«n organism pentru a spori cantitatea de s├ónge, senza┼úia de oboseal─â sau respira┼úia ├«ngreunat─â, cre┼čterea brusc─â ├«n greutate, din cauza acumul─ârii fluidelor, urinarea frecvent─â, umflarea picioarelor sau palpita┼úiile. Pentru o diagnosticare corect─â nu este suficient─â doar prezen┼úa unuia sau a mai multor simptome, deoarece pot fi indicatori ai altor afec┼úiuni, de aceea doar ├«n urma unui consult de specialitate po┼úi primi un diagnostic corect.

Metodele de diagnosticare

Pentru un diagnostic corect, va fi nevoie s─â faci o serie ├«ntreag─â de investiga┼úii. Pentru a putea pune un diagnostic sigur, medicul va folosi una sau mai multe metode. Printre acestea, cele mai folosite sunt examinarea fizic─â a pacientului, radiografia toracic─â, ecocardiograma, RMN-ul, testele de s├ónge ┼či tomografia computerizat─â.

Cum o ţii sub control

De┼či insuficien┼úa cardiac─â este o afec┼úiune cronic─â, poate fi ameliorat─â ┼či ┼úinut─â sub control, dar nu se vindec─â niciodat─â complet. De aceea, ai nevoie de un tratament pe care medicul ├«l va alege ├«n func┼úie de cauza care a declan┼čat boala ┼či de severitatea simptomelor. Aceasta poate consta ├«n administrarea medicamentelor specifice (betablocante, anticoagulante sau diuretice), ├«n schimbarea stilului de via┼ú─â ┼či al dietei. Eliminarea surselor de stres, sportul practicat regulat, un regim alimentar s─ân─âtos, f─âr─â sare, contribuie, de asemenea, la reducerea simptomelor asociate cu insuficien┼úa cardiac─â, ├«mbun─ât─â┼úind func┼úiile mu┼čchiului inimii.