Traista-ciobanului ţine tensiunea sub control

1 traista ciobanului jpg jpeg

├Än popor, i se mai spune plosca ciobanului, punga babei sau punga popii, iar oamenii beau ceaiul de traista-ciobanului ├«n caz de insuficien┼ú─â cardiac─â compensat─â, infec┼úie urinar─â, probleme cu tensiunea ┼či hemoragii.

De la traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris), care cre┼čte pe marginea drumurilor, prin p─â┼čuni sau livezi, se folosesc p─âr┼úile aeriene. Planta are ac┼úiune antiseptic─â, hemostatic─â ┼či vasoconstrictoare, iar remediile au propriet─â┼úi de reglare a ciclului menstrual, antihemoragice ┼či astringente. ÔÇ×Este o plant─â medicinal─â care regleaz─â circula┼úia s├óngelui. Este recomandat─â ├«n hipertensiunea arterial─â, c├ót ┼či ├«n hipotensiune. ├Änainte de a ├«ncepe orice tratament este foarte important─â m─âsurarea periodic─â a valorilor, deoarece exist─â riscul de angin─â pectoral─â, infarct miocardic sau accident vascular cerebralÔÇť, subliniaz─â dr. Daniela Bu┼čneag, medic specialist apifitoterapie.

De ajutor în caz de hemoragii

Datorit─â caracterului ei hemostatic, traista-ciobanului este recomandat─â ├«n toate tipurile de hemoragii, metroragii (hemoragie uterine), inclusiv ├«n cazul r─ânilor care nu se mai opresc din s├óngerare, spune medicul specialist Daniela Bu┼čneag. Dac─â vrei s─â tratezi hemoragiile precum cele nazale, stomacale sau intestinale ori vrei s─â calmezi r─ânile s├ónger├ónde, bea zilnic, cu ├«nghi┼úituri mici, c├óte 2-3 c─âni de infuzie din traista-ciobanului. Folose┼čte 2 linguri┼úe cu v├órf la 250 ml ap─â clocotit─â. Las─â la infuzat 15 minute.

Util─â ├«n hipotensiune ┼či hipertensiune

Datorit─â multiplelor beneficii, traista-ciobanului are indica┼úii terapeutice nu doar ├«n caz de hipertensiune ┼či hipotensiune, ci ┼či ├«n cazul insuficien┼úei cardiace compensate, mai ales c─â regleaz─â permeabilitatea capilarelor. Infuzia de traista-ciobanului este recomandat─â ├«n caz de ateroscleroz─â, hipertensiune ┼či hipotensiune. Pui 1 linguri┼ú─â cu v├órf de plant─â la 250 ml ap─â ┼či la┼či la infuzat 15 minute. Ceaiul se bea diminea┼úa.

Dac─â hipertensiunea este instalat─â la menopauz─â, se recomand─â un decoct din traista-ciobanului. Folose┼čti 10 g de plant─â la 300 ml de ap─â ┼či fierbi 5 minute. Se iau 3 linguri pe zi. E bine de ┼čtiut c─â cele 2 remedii regleaz─â circula┼úia s├óngelui ┼či se beau p├ón─â c├ónd tensiunea se normalizeaz─â.

Po┼úi ├«ncerca ┼či tinctura sau vinul medicinal

Dr. Daniela Bu┼čneag afirm─â c─â tinctura de traista-ciobanului se poate prepara ┼či ├«n cas─â, din planta ├«ntreag─â, m─ârun┼úit─â, ├«ntr-o sticl─â de 1 litru umplut─â, peste care se adaug─â o jum─âtate de litru de alcool. Se las─â la macerat 2 s─âpt─âm├óni, agit├óndu-se periodic. Se strecoar─â ┼či se p─âstreaza la rece, ├«n frigider. Tinctura din traista-ciobanului se administreaz─â astfel: c├óte 1 linguri┼ú─â de 3-4 ori pe zi, diluat─â ├«n pu┼úin─â ap─â (sau suc de l─âm├óie, cu pu┼úin─â miere), p├ón─â la normalizarea valorilor tensiunii arteriale.

Dacă suferi de dureri de stomac, hemoragii interne sau insuficienţă cardiacă, încearcă vinul medicinal din traista-ciobanului. Se pun la macerat 180 g de plantă mărunţită într-un litru de vin natural, 10-14 zile, agitându-se zilnic recipientul. Vinul medicinal se păstrează în sticle de culoare închisă, astupate ermetic. La nevoie, se ia 1 lingură.

Sfatul specialistului

Dr. Daniela Bu┼čneag

specialist medicin─â general─â, apifitoterapie, homeopatie, Centrul de S─ân─âtate ┼či Via┼ú─â Armonia, Bucure┼čti

Administrat─â ├«n doze mari, traista-ciobanului provoac─â palpita┼úii. Consumul de traista-ciobanului ├«n stare crud─â produce o cre┼čtere rapid─â a leucocitelor, fapt care se traduce la copiii mici prin apari┼úia febrei f─âr─â existen┼úa unei cauze infec┼úioase. Planta este contraindicat─â femeilor ├«ns─ârcinate, deoarece stimuleaz─â contrac┼úiile uterine ┼či poate provoca avortul. De asemenea, este contraindicat─â administrarea plantei ├«n caz de insomnie cronic─â, hiperexcitabilitate nervoas─â sau sexual─â, epilepsie, boala Parkinson ┼či depresie, deoarece se comport─â ca un excitant nervos u┼čor. Persoanele care sufer─â de hipertiroidie, de hipocorticism sau de litiaz─â urinar─â oxalic─â trebuie s─â evite utilizarea preparatelor pe baz─â de traista-ciobanului. ├Än plus, principiile din plant─â interac┼úioneaz─â ├«n mod negativ cu anticoagulantele, cu anticoncep┼úionalele ┼či cu corticoterapia.