Care ar putea fi motivele pentru care îţi tremură mâinile

Tremorul la nivelul mâinilor poate avea numeroase cauze de la factori emoționali, consumul excesiv de energizante și cafea, până la scleroză multiplă și boala Parkinson. Mâinile tremurânde nu reprezintă o afecțiune în sine, dar pot fi simptomul unei boli. Ignorat, tremorul la nivelul mâinilor poate afecta calitatea vieții pacientului.

maini jpg

Cauzele acestui simptom neplăcut sunt multiple. Poate fi vorba de o simplă stare de panică sau de o emoție intensă, care declanșează simptomul de mâini tremurânde. Acest simptom poate să apară la cei cu afecțiuni ale glandei tiroide, cu boala Parkinson sau cu scleroza multiplă. Hipertiroidismul, cauzat de producerea excesivă a hormonilor tiroidieni, poate prezenta simptome precum tremor la nivelul mâinilor, probleme cu somnul și ritm cardiac crescut, informează healthline.com.

Boala Parkinson

În cazul bolii Parkinson, celulele creierului care au rol în coordonarea mușchilor de la nivelul mâinilor, sunt deteriorate. Astfel, apare tremorul la nivelul mâinilor. Pe lângă mâinile tremurânde, în cazul în care ai boala Parkinson, mai poți experimenta simptome precum senzația de mâini și picioare rigide, te miști mai încet și întâmpini probleme de echilibru, scrie webmd.com.

Scleroza multiplă

În scleroza multiplă, tremuratul mâinilor poate apărea însoțit de alte simptome, precum tremorul la nivelul picioarelor sau a altor părți ale corpului. Aceste simptome apar din cauza faptului că, în această boală neurologică, este afectată mielina, un înveliș al fibrelor nervoase. Pe lângă medicamentația recomandată de medic, sunt utile și exercițiile efectuate sub coordonarea unui terapeut, pentru gestionarea simptomelor sclerozei multiple.

Vezi şi: Simptomele bolii Alzheimer. Nu numai uitarea este semnul afecţiunii

Alte cauze posibile

Alte motive ale mâinilor tremurânde pot fi: stresul, deficitul de vitamina B12, abuzul de alcool sau de cafea, anxietatea, glicemia scăzută, hipertensiunea, traumatisme la nivelul creierului, precum și alte afecțiuni neurologice precum boala Huntington, o afecțiune neurodegenerativă, caracterizată prin demență și lipsa unei bune coordonări la nivelul mușchilor. De asemenea, ereditatea poate juca un rol important în apariția tremorului la nivelul mâinilor.

Medicul neurolog american Gathline Etienne susține că tremorul la nivelul mâinilor nu ascunde întotdeauna cauze grave. Totuși, trebuie să fim atenți la persistența acestui simptom: ,,Dacă simți că îți tremură mâinile după ce ai băut câteva cești de cafea sau în timp ce te pregătești pentru o conversație publică, este posibil ca adrenalina sau cofeina să-ți provoace tremor la nivelul mâinilor și nu există niciun motiv de alarmă. Dar, dacă nu poți controla acest simptom și apare chiar și când nu-ți folosești mâinile, trebuie să ceri sfatul medicului.’’, spune specialista potrivit piedmont.org.

Care sunt metodele de tratament

După ce este identificată cauza mâinilor tremurânde, medicul îți poate prescrie medicamente precum antidepresive, beta-blocante sau anticonvulsivante. De asemenea, exercițiile fizice efectuate sub îndrumarea unui terapeut pot fi de ajutor în controlul tremorului de la nivelul mâinilor. În unele cazuri, se poate apela la injecțiile cu botox. Totuși, acestea pot cauza sensibilitate la nivelul mâinilor, motiv pentru care este recomandat să discuți cu medicul despre avantajele și dezavantajele acestei proceduri.

de Anca-Teodora Popa