Simptomele timpurii ale bolii Parkinson. Şi schimbarea scrisului poate fi un semn

Această boală degenerativă se agravează progresiv, iar 70% dintre persoanele afectate se confruntă cu un tremor de repaus, care poate deveni mai vizibil în timpul stresului.

image

Tremorul specific bolii Parkinson apare chiar și atunci când persoana nu se mișcă. Poate să fie vorba de o ușoară tremurare a degetelor, a mâinii, a bărbiei, a buzelor chiar și atunci când corpul este în repaus și mușchii sunt relaxați. Aceste tremurături sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii Parkinson, dar pacienții pot experimentat și alte simptome ale bolii înainte de a începe tremorul.

Scrisul de mână s-a schimbat

Modificarea scrisului apare la toți pacienții cu Parkinson. Dacă inițial scrisul este mare, citeț, se poate observa că odată cu îmbolnăvirea devine neclar și micuț, potrivit Mayo Clinic. Scrisul de mână anormal de mic până la ilizibilitate (micrografie) poate fi semnul timpuriu al instalării bolii Parkinson. Medicii asociază micrografia cu afecţiuni medicale care implica sistemul nervos sau bolile neurodegenerative, din acest motiv, scrisul mic, ilizibil și chinuit al unei persoane care nu scria în acest fel înainte este un semnal de îngrijorare.

Simțul mirosului se deteriorează

Unii pacienți care își pierd mirosul ca urmare a bolii Parkinson raportează acest lucru ca fiind cel mai timpuriu simptom pe care l-au experimentat. Legătura dintre mirosul deteriorat și boala Parkinson nu este clară, dar o explicație ar fi că aglomerările de proteine aflate în creierul tuturor pacienților cu Parkinson se pot aduna în zonele din creier responsabile de miros înainte de a se extinde și de a afecta funcția motrică.

Tulburări de somn

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a descoperi de ce somnul perturbat și boala Parkinson sunt legate, dar o posibilă explicație este că degenerarea unor regiuni specifice ale trunchiului cerebral, care pot provoca tulburări de somn, joacă un rol important și în alte simptome ale bolii Parkinson. De aceea, vorbitul noaptea, mișcarea și agitația, alături de alte manifestări ale tulburărilor de somn trebuie discutate cu medicul.

Vezi şi: Dr. Doina Dumitru-Didiţă, somnolog: Nu orice persoană care sforăie are apnee în somn

Constipația poate anunța boala

Modificările de tranzit intestinal precum defecația dificilă (constipaţia) pot fi un semn precoce al bolii Parkinson. Trebuie excluse motivele benigne ale constipației precum lipsa de mișcare, deshidratarea și aportul insuficient de fibre, iar dacă digestia nu se reglează, atunci trebuie consultat medicul. Boala modifică sistemul nervos autonom, care controlează procese precum digestia și funcția intestinală, așa se explică apariția constipației în Parkinson.

Vezi şi: Ceaiul care te scapă de constipaţie. Este laxativ natural

Poate fi însoţită de depresie

Uneori, pacienții pot dezvolta depresie după ce află că au Parkinson, dar este, de asemenea, obișnuit ca oamenii să fie deprimați cu ani înainte de a începe să prezinte simptome fizice ale acestei afecţiuni. Acest lucru se explică prin faptul că afecţiunea scade nivelul natural de dopamină din creier, producând și schimbări de comportament, iar simptomele pot fi identificate și tratate în urma unei consultații de psihiatrie. Printre acestea sunt: anxietatea, psihoza, demența, confuzia, dificultățile în planificare și organizare și abilitate redusă de a rezolva probleme.

Rigiditate și mișcări încetinite

Articulațiile sunt anormal de rigide, slăbiciunea musculară pare permanentă, iar sarcini ușoare precum periajul dinților, închisul nasturilor şi tăiere unghiilor devin dificile. Se pot observa și schimbări discrete în mersul persoanei, mulți pacienți ajung să meargă foarte încet sau își târâie picioarele.

Masca facială

Expresiile faciale implică multe mișcări subtile și complexe ale mușchilor feței. Persoanele cu boala Parkinson au, deseori, probleme în a-și exprima emoțiile la nivelul feței. Mușchii lor faciali se miscă mai greu și sunt mai rigizi decât în mod normal. Din acest motiv, pot părea absenți sau lipsiți de emoții, deși abilitatea de a le simți le este neschimbată.

 INFO

Persoanele cu Parkinson se confruntă și cu o clipire lentă.

Foto: Shutterstock