Un efect extrem al deficitului de vitamina B12

O femeie suferea de parestezie linguală care s-a dovedit a fi deficit de vitamina B12, scrie publicația britanică Express.

O singură injecție de vitamina B12 a restabilit starea de sănătate a femeii, dar ce simtome avea atunci când suferea din cauza deficitului de vitamina B12?

Surse naturale de vitamina B12 jpeg

Ciupercile sunt o sursă bună de vitamina B12. Foto: Shutterstock

Importanța vitaminei B12 pentru organismul se vede mai ales atunci când nutrientul este insuficient și apar efectele nedorite. Printre altele, vitamina susține sistemul nervos și ajută la formarea globulelor roșii. Un raport de caz clinic al unei femei de 61 de ani cu deficiență de B12, publicat în The Canadian Medical Association Journal, evidențiază diferitele zone ale corpului în care simptomele acestui deficit se pot manifesta.

Deficiența de vitamina B12 poate fi silențioasă, și afecțiunea poate progresa lent și poate avea nevoie de timp înainte ca simptomele să fie evidente, dar în cele din urmă, dacă deficitul nu este echilibrat, încep să apară indicia, chiar dacă subtile.

Pentru femeia de 61 de ani, primul semnal de alarmă  a fost o senzație persistentă de arsură care i-a acaparat limba, simtom cunoscut și sub denumirea de parestezie linguală.

Acest simptom a durat timp de șase luni și nu părea să fie declanșat de alimente noi sau de produse de igienă orală, așa cum s-ar fi așteptat medicii.

După multe investigații, echipa medicală a ajuns la concluzia că poate fi vorba despre un deficit de vitamina B12 care a creat parestezia linguală, după ce anterior puseseră diagnosticul de glosită, care descrie o afecțiune în care limba devine inflamată și umflată.

Suprafața limbii poate părea roșie și dureroasă, iar afecțiunea poate fi provocată de diverse probleme, de la reacții alergice la infecții, dar deficiența de vitamina B12 este unul dintre posibilii vinovați pentru limba umflată și parestezie linguală, au conchis specialiștii.

Citește și Boala de care regina Letizia suferă în tăcere. Este foarte dureroasă