Balonarea poate fi simptom al acestor boli. Sfatul medicului

Balonarea este o problemă digestivă favorizată de unele obiceiuri alimentare sau de unele alimente. De asemenea, poate fi şi simptom al unor boli.

image

Balonarea se simte ca o senzație de presiune sau de plin și poate fi sau nu însoțită de un abdomen vizibil umflat. Gazele care produce balonarea sunt un produs secundar, natural, al digestiei. Ele provin în mare parte de la bacteriile intestinale care digeră carbohidrații, într-un proces numit fermentație. Dacă are loc prea multă fermentație, este pentru că prea mulți carbohidrați au rămas nedescompuși în procesul digestiv. Senzația pe care o ai poate varia de la ușor inconfortabil la durere intensă, dar pentru mulți oameni, balonarea este o problemă recurentă. Problemele digestive și fluctuațiile hormonale pot provoca balonare ciclică, iar dacă problema este persistentă, este necesar să afli cauza.

Excesul de gaze intestinale, favorizat de mesele copioase

Cea mai frecventă cauză a durerilor de stomac și a balonării este excesul de gaze intestinale. Dacă ai stomacul umflat imediat după masă, poate fi o problemă digestivă. Dacă mănânci prea mult și prea repede sau ai o intoleranță alimentară, riști să te confrunţi cu supărătoarea balonare. De asemenea, în cazul femeilor, ciclul menstrual este o cauză comună a balonării temporare.

Vezi şi: Sfaturile experților: alimentele care te pot ajuta sau care îți pot dăuna când ești balonat

Ce o mai poate cauza

Malabsorbția carbohidraților. Mulți oameni au dificultăți în digerarea anumitor carbohidrați (zaharuri). Printre „vinovații” obișnuiți se află lactoza, fructoza și carbohidrații din grâu și fasole. Este posibil să ai o intoleranță sau este posibil să ai doar dificultăți generale de digestie a carbohidraților dificili dacă te balonezi atunci când îi consume. Un nutriționist sau gastroenterolog te poate ajuta să îți afli sensibilitățile dietetice.

Dezechilibru la nivelul microbiotei intestinale. Balonarea data de dezechilibrul microbiomului se produce atunci când bacteriile intestinale din colon se revarsă în intestinul subțire. Înmulțirea excesivă a acestor bacterii poate copleși bacteriile care sunt menite să le echilibreze și să absorabă gazele produse de alte categorii de bacterii în procesul de digestie. De aceea, prea multe bacterii de un fel distrug echilibrul și se ajunge la balonare.

Tulburări digestive funcționale. Acestea sunt diagnosticate atunci când nu se cunosc exact motivele disfuncției. Simptomele includ adesea gaze și balonare după masă. Fii atent la simptomele clasice de alarmă, cum ar fi diaree sau constipație, greață, vărsături, febră, sângerare, anemie și scădere în greutate neintenționată.

 Obstrucții pe tractul digestiv. Atunci când există un blocaj, sau când mușchii care mișcă conținutul digestiv sunt cumva afectați, există mai puțin spațiu pentru procesarea gazelor. Cauzele acumularii de conținut digestiv pot include constipația, obstrucții cauzate de tumori, de țesut cicatricial, stenoze sau hernii, ori de boli inflamatorii precum boala Crohn și diverticuloză.

Tulburările de motilitate. Acestea sunt de obicei tulburări ale mușchilor și nervilor care simt conținutul în tractul digestiv și care ar trebui să-l împingă pe toată lungimea intestinelor, până la evacuare. Când există disfuncții, acești muschi nu își fac treaba și apar stagnări la nivelul intestinelor care favorizează balonarea.  

Îngrăşarea. Grăsimea care se depune pe burtă afectează volumul abdominal. Dacă te-ai îngrășat zece kilograme sau mai mult, probabil că îți va fi afectat volumul abdominal. Acest lucru înseamnă mai puțin spațiu pentru procesele digestive normale, astfel încât, chiar și o masă normală te poate face te simți anormal de balonat.

Poate fi semn al unor boli

Ascita este o acumulare treptată de lichid în cavitatea abdominală, de cele mai multe ori, cauzată de o boală hepatică și uneori de insuficiență renală.

Insuficiență pancreatică este o disfuncție pancreatică ce apare dacă pancreasul nu mai poate produce suficiente enzime digestive pentru a-și îndeplini funcția în procesul digestiv.

Inflamația stomacului (gastrită) sau a intestinelor (enterite). Au drept cauze infecții bacteriene, de obicei, cu Helicobacter pylori sau consumul mare de alcool.

Cancer (ovarian, uterin, colon, pancreatic, stomacal). Controalele anuale sunt importante pentru depistarea cancerului și trebuie realizate mai ales dacă există cazuri în familie, și după 40 de ani, ca metodă de screening.

Sfatul specialistului

Dr. Marius Duduţă, medic gastroenterolog  

Bolile care pot fi semnalate prin balonarea sunt afecțiuni organice precum bolile inflamatorii intestinale, intoleranțele alimentare (gluten, lactate - cel mai frecvent), infecția cu Helicobacter Pylori, insuficiența pancreatică exocrină, disbioza intestinală și afecțiuni funcționale, precum sindromul de intestin iritabil. Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune funcțională în care nu apar modificări organice, cel mai frecvent declanșat de episoadele stresante, anxietate, conflicte.