Sfaturile experților: alimentele care te pot ajuta sau care îți pot dăuna când ești balonat

balonare5 jpg

Unii oameni se referă la intestin ca „al doilea creier”. , iar asta pentru că sistemul nervos enteric se bazează pe aceiași neuroni și neurotransmițători care se găsesc în sistemul nervos central.

Dacă acest lucru este adevărat, trebuie să începem să avem mai multă grijă de intestinele noastre.

Studiile din ultimele două decenii au descoperit legături între sănătatea intestinului și sistemul imunitar, starea de spirit, sănătatea mintală, bolile autoimune, afecțiunile pielii și cancer.

Stresul, lipsa somnului, alimentele procesate și bogate în zahăr și antibioticele pot afecta microbiomul nostru intestinal (microorganismele care trăiesc în intestine). În timp ce unele microorganisme sunt dăunătoare sănătății noastre, multe sunt, de fapt, benefice. 

Balonarea, constipația și problemele cu stomacul sunt frecvente în rândul tinerilor.

Balonarea este de obicei cauzată de o mulțime de gaze în intestin, de probleme cu digestia (inclusiv constipație, intoleranță alimentară sau sindrom de colon iritabil) și menstruație. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi semnul unei boli grave, cum ar fi cancerul ovarian.

Potrivit medicului Dr. Alka Patel, dacă mișcarea în intestin încetinește, produsele alimentare nedigerate se acumulează și bacteriile din intestin (microbiota) încearcă să descompună deșeurile, ducând la fermentație și la acumularea de gaz. 

„Această acumulare se datorează diversității scăzute a microflorei intestinale”, explică dr. Patel.

„Flora intestinală are mai multe funcții, inclusiv producerea de vitamine, digestia fibrelor și producerea de acizi grași, cum ar fi acidul butiric”.

Balonarea poate da dureri, disconfort și oboseală, așa că îmbunătățirea sănătății noastre intestinale este crucială. Dar cum îmbunătățim, de fapt, sănătatea intestinului și cum reducem balonarea?

Alimente indicate

Courtney Black, antrenor personal, spune că o dietă bogată în fibre este esențială pentru sănătatea intestinului.

„Includeți fructe și legume, cereale integrale și leguminoase în dietă”, spune ea. „Încercați alimentele fermentate, care au bacterii bune și sănătoase.  Astfel, lucrurile vor merge fără probleme”.

„Acestea includ chefir, iaurt simplu etc”.

„Și adaugă ciocolată neagră în dieta ta. Ciocolata neagră are proprietăți antiinflamatorii, excelente pentru un intestin sănătos”.

Alimentele care te scapă de balonare.

·         Avocado

·         Iaurt

·         Ceai verde

·         Kombucha

·         Chefir

·         Țelină

·         Banane

·         Ovăz

·         Quinoa

·         Curcuma

·         Ceai de mentă

·         Fenicul

·         Pește gras

Camilla Gray, terapeut nutrițional , susține probioticele.

„Probioticele pot forma o barieră de protecție utilă pe mucoasa intestinală și vă pot proteja. Când alegi un supliment probiotic e bine să te asiguri că acesta conține tulpini care au fost cercetate și care sunt indicate în starea ta”.

Alimente de evitat

Evitarea alimentelor inflamatorii, cum ar fi cerealele cu gluten, zahărul, grăsimile și îndulcitorii artificiali, va fi benefică. Astfel, balonarea dispare.

Alte alimente de evitat

·         Fasolea

·         Lintea

·         Lactatele

·         Grâul

·         Ceapa

·         Alimentele grase

·         Alimente procesate precum pizza sau dulciurile

Toate acestea pot afecta oamenii în mod diferit, așa că, dacă ești îngrijorat, poți face un test pentru a determina eventualele intoleranțe alimentare pe care le ai.

Cum mănânci

Evită să mănânci cu gura închisă și să înghiți aer. 

Mâncatul încet va permite digerarea corectă a alimentelor, iar timpul suplimentar va permite creierului să înregistreze că ești sătul, ceea ce ajută, de asemenea, la reducerea oricărei balonări asociate cu supraalimentarea.

Apa

 „Hidratarea (cu apă, nu alcool!) este esențială pentru sănătatea noastră, inclusiv pentru susținerea microbiomului nostru intestinal și a sistemului imunitar. 

„Ne ajută să eliminăm în mod natural toxinele și ajută sistemul nostru digestiv să funcționeze mai bine, reducând riscul de constipație, care poate provoca balonare” .

Un pahar de apă cu lămâie dimineața poate ajuta, de asemenea, la crearea acidului sănătos, care ajută și la reducerea balonării.

Băuturile

De asemenea, Courtney recomandă limitarea consumului de băuturi gazoase, cofeină și alcool. 

„Cofeina este direct legată de creșterea hormonilor noștri de stres și poate fi  dăunătore pentru intestin dacă este consumată în cantități excesive. Alcoolul ne irită, de asemenea, echilibrul bacterian atunci când este consumat intens”, explică ea.

Somnul

„Nu este un secret pentru nimeni că există o legătură directă între creierul tău și sănătatea intestinului. Dacă ești în mod constant stresat, obosit și îngrijorat se produc ravagii în intestine', spune Courtney. „Încercă să dormi 7-8 ore pe noapte atunci când  este posibil și să îți acorzi timp pentru îngrijire personală și relaxare”.

Dar încercă să nu te culci cu stomacul plin, deoarece trebuie să îi lași organismului timp să digere.