Ce alimente te ajută să lupți cu balonarea?

Așa cum există alimente care favorizează balonarea, există și alimente care ne ajută să prevenim sau să scăpăm mai repede de disconfortul pe care îl produce acumularea de gaze în intestine. Iată care sunt alimentele pe care ne putem baza!

sparanghel jpg jpeg

Sparanghelul oferă organismului fibre necesare unei digestii optime. Foto: Shutterstock

Avocado

Aceste fructe în formă de pară (da, sunt fructe!) sunt pline de potasiu. Corpul nostru are nevoie de potasiu pentru a-și gestiona nivelul de sodiu care, la rândul său, controlează cantitatea de apă reținută în corp. Cu cât vei folosi mai bine apa din corp pentru digestie, cu atât te vei simți mai puțin balonat.

Banane

Bananele oferă și ele potasiu organismului. Un studiu a arătat că femeile care au mâncat o banană înainte de fiecare masă au simțit mai puțin discomfort din cauza balonării comparativ cu cele care nu au consumat aceste fructe, afirmă WebMD. Experții cred că acest efect benefic al bananelor se datorează faptului că acestea stimulează anumite bacterii intestinale care ajută la calmarea producției de gaze.

Țelină

Conține numeroase fibre care îți pornesc digestia, de aceea specialiștii te încurajează să bei multă apă și să ronțăi țelină. Vei vedea că starea ta se îmbunătățește și că, în plus, beneficiezi și de efectul benefic al unor flavonoide, molecule minuscule din plantă, care reduc inflamația din corp, inclusiv în intestin.

Mentă

Ceaiul de mentă are efect calmant, iar studiile arată că administrarea de capsulele de mentă ajuta la relaxarea mușchilor sistemului digestiv. Acest lucru ajută la împingerea și evacuarea gazului,  pentru a ameliora balonarea.

Ghimbir

Ghimbirul cu gust picant vă stimulează sucurile gastrice, iar acest lucru ajută digestia și grăbește stomacul să se golească mai repede. Un tranzit mai rapid al mâncării previne și balonarea pentru că alimentele nu staționează prea mult în intestine unde pot fi descompuse cu emitere de gaze.

Sparanghel

Este o sursă bună de inulină, o fibră insolubilă care hrănește bacteriile bune din intestin și vă ajută să vă mențineți un tranzit optim.

Fenicul

Această rădăcină vegetală și semințele sale au un compus care relaxează spasmele de la nivelul tractului gastro-intestinal. Cu cât sunt mai puține spasme, gazele pot trece mai ușor prin intestine, astfel încât balonarea să nu mai fie o problemă. 

Roșiile

O dietă care include roșii te va ajuta cu licopen, un antioxidant care funcționează precum un antiinflamator, în tot organismul. Roșiile sunt, de asemenea, pline de potasiu, care scade nivelul de sodiu, compus care generează balonare.

Chefir

Unele studii spun că un consum constant de chefir, o băutură fermentată asemănătoare iaurtului, elimină gazele din stomac cu până la 70%. Chefirul ajută la descompunerea zahărului conținut de lapte, zahăr vinovat pentru că poate duce la balonare și la durere în zona intestinală.

Citește și Ce impact are vara asupra stării noastre de bine?