Ce legătură există între personalitate și sănătate?

Tipul de personalitate poate arăta predispoziția spre anumite boli, iată care sunt acestea.

Potrivit WebMD, există o serie de afecțiuni care se regăsesc cu precădere la anumite tipuri de personalitate, deși nu există încă explicații concrete, științifice.

1 furie jpg jpeg

Persoanele care își exteriorizează sentimentele suferă mai rar de boli. Foto: Shutterstock

Extroverții

Oamenii care socializează mai des par să aibă un sistem imunitar mai puternic. Într-un studiu, oamenii care au spus că au petrecut mai mult timp în preajma altora s-au dovedit a avea riscuri mai mici de a răci.

Narcisiștii

Cei care simt că merită un tratament special și tind să profite de alți oameni pot avea mai multe șanse de a avea anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv probleme cardiace. Acest lucru se poate datora faptului că au niveluri neobișnuit de ridicate de cortizol cprodus de stres, chiar și atunci când nu se află în situații stresante. Interesant este că situația este valbilă doar pentru bărbați, nu și în situația femeilor narcisice.

Optimiștii

O perspectivă pozitivă poate stimula sănătatea fizică generală. Și dacă te îmbolnăvești, acea atitudine te poate ajuta să faci față și să ai o calitate mai bună a vieții. Cercetările arată că optimiștii pot avea mai multe șanse să-și accepte bolile și să încerce să găsească umorul în situații dificile.

Pesimiștii

Unele studii au arătat că oamenii cu resentimente și nefericiți sunt mai puțin probabil să-și ia medicamentele așa cum ar trebui și doar mult mai prost decât restul. Dar alte cercetări au arătat că, dacă ai tendința de a te aștepta la ce este mai rău, s-ar putea să fii mai atent la starea ta de bine și să trăiești mai mult.

Stoicii

Cercetătorii au descris această caracteristică de personalitate ca fiind cooperantă. Este probabil că faci exerciții fizice, că rămâi implicat și că faci activități care îți stimulează creierul. Studiile au descoperit că aceste lucruri te pot ajuta să-ți menții acuitatea mentală.

Conștiincioșii

Au o sănătate bună în parte pentru că este mai probabil să iei decizii bune. Persoanele cu această trăsătură tind să mănânce bine și să facă exerciții fizice și este mai  puțin probabil să fumeze, să consume droguri, să bea prea mult sau să facă alte lucruri nesănătoase. De asemenea, au mai multe șanse să fie mai bine din punct de vedere financiar și să aibă relații stabile, ceea ce sporește bunăstarea.

Impulsivii

Această trăsătură de personalitate poate duce la multe tipuri de activități nesănătoase, inclusiv abuzul de alcool și droguri și dependențe comportamentale, cum ar fi jocurile de noroc compulsive. De asemenea, poate fi asociat cu ulcerul la bărbați, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști cu siguranță.

Nerăbdătorii

Persoanele care tind să fie nervoase sau tensionate au un risc mai mare de a face anumite afecțiuni, inclusiv accident vascular cerebral și boli de inimă. Nivelurile ridicate de neliniște pot juca un rol și în durerile de cap tensionate și migrenele.

Ostilii

Această trăsătură este legată de unele probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care au un nivel ridicat de furie și agresivitate pot avea mai multe risuri de a suferi de migrene. Alte boli legate de aceste tipuri de sentimente includ bulimia și diabet de tip 2.

Citește și De ce ne micșorăm când îmbătrânim