De ce apare balonarea

1 abdominal pain 2821941 640 1 jpg jpeg

Când te simţi ca şi cum ai avea o minge în abdomen, de vină pot fi unele alimente consumate sau obiceiuri, însă acest simptom poate fi şi al unor boli. De aceea, nu neglija balonarea!

Numeroşi factori generează această tulburare, care se poate manifesta şi prin dureri abdominale, zgomote abdominale şi eructaţii. Senzaţia de balonare, cunoscută medical sub numele de meteorism abdominal, este cauzată de producerea unei cantităţi anormale de gaze în intestin. În timpul digestiei au loc în intestin procese de fermentaţie si putrefacţie în urma cărora se degajă gaze. Acestea se absorb în mare parte din intestin. Când cantitatea de gaze produsă este excesivă, apare meteorismul abdominal.

Printre cauzele balonării se numără cantitatea şi calitatea alimentelor ingerate, cât şi unele dezechilibre ale florei intestinale, în special când urmăm tratamente cu antibiotice.

Afecţiunile digestive, o cauză frecventă

Gazul în exces din stomac este însă un simptom frecvent în cazul unor boli sau tulburări digestive. Enteritele, colitele, diverticulitele, sindromul intestinului iritabil, constipaţia şi gastritele pot avea ca simptom balonarea. De asemenea, acumularea de gaze în stomac, pe prioade lungi, poate să fie singurul simptom al hepatitei cronice şi în caz de steatoză hepatică (boala ficatului gras).

Schimbările hormonale

De vină pentru apariţia balonării pot fi şi schimbările hormonale asociate ciclului menstrual. Statisticile spun că 1 din 3 femei suferă de balonare, care poate fi însoţită de diaree, bufeuri, migrene cu câteva zile înainte de menstruaţie.

Acumularea de gaze în intestine este specifică şi femeilor însărcinate, pentru că organismul produce anumiţi hormoni în cantităţi mai mari decât în mod obişnuit.

Când este simptom al cancerului

Atunci când este însoţită de oboseală excesivă, nevoia frecventă de a urina şi dureri în zona pelvisului, balonarea poate fi un semn de cancer de col uterin. Şi cancerul de colon se poate manifesta prin balonare, însoţită de scaune apoase, oboseală, dureri abdominale. Balonarea însoţită de greaţă, vărsături, dureri de stomac, mai ales după masă, scădere inexplicabilă în greutate poate să fie un semnal de alarmă pentru cancer de stomac.

Info

Balonarea poate să apară şi la persoanele care mănâncă repede, pentru că, în afară de alimente, în stomac ajunge şi o cantitate mai mare de aer.

foto: pixabay