Testul util în despistarea cancerului de colon. Recoltarea probelor se face acasă

Cancerul colorectal are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru că permite intervenția de îndepărtare a leziunilor premaligne. Testul imunochimic fecal (FIT), alături de colonoscopie, este util în depistarea bolii.

image

Testul imunochimic fecal (FIT) detectează sângele ascuns în scaun (nu poate fi văzut cu ochiul liber), posibil semn precoce al cancerului de colon. Este de menționat că depistează numai sângele din intestinul inferior, deci nu diagnostichează boala, dar poate fi utilizat atât pentru screeningul pacienților asimptomatici în vederea detectării precoce a cancerului colorectal, cât și pentru testarea pacienților simptomatici cu suspiciune de hemoragie digestivă.

Medicamentele și alimentele nu interferează cu testul, deci există riscuri mici ca acesta să aibă rezultate fals pozitive, comparativ cu alte teste.

Testul FIT constă în analiza unei probe de fecale. Colectarea probelor de scaun pentru testul imunochimic fecal se poate face acasă și nu este nevoie de pegătiri precum în colonoscopie și nici de sedare, ci doar de recoltarea igienică a probei.

Medicul va recomanda un regim care exclude carnea cu o zi sau doua înainte de testare și, de asemenea, poate cere mai multe probe de scaun.

Tot medicul oferă kitul de recoltare și, în funcție de producător, trebui urmate întocmai detaliile de pe instrucțiuni. În principal, se recoltează probele din materiile fecale cu ajutorul unui beţişor. Recipientul trebuie pus într-o pungă sterilă şi păstrat la rece până în momentul în care este dus la medic/clinică.

Vezi şi: Cele 6 simptome ale cancerului colorectal. Sfatul medicului

Cum se efectuează testul

Vi se va da testul de utilizat acasă, inforemază copac.ro. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile furnizate. Majoritatea testelor au următorii pași:

Spălați toaleta înainte de a avea scaun.

Puneți hârtia igienică uzată în punga de gunoi furnizată. Nu o introduceți în vasul de toaletă.

Utilizați peria din kit pentru a peria suprafața scaunului și apoi înmuiați peria în apa de toaletă.

Atingeți pensula pe spațiul indicat pe cardul de testare.

Adăugați peria în punga de gunoi și aruncați-o.

Trimiteți proba la laborator pentru testare.

Medicul dumneavoastră vă poate cere să testați mai multe probe de scaun înainte de a trimite.

Ce arată rezultatele

Un rezultat normal înseamnă că testul nu a detectat sânge în scaun. Cu toate acestea, deoarece cancerele de colon nu sângerează întotdeauna, poate fi necesar ca testul să fie repetat de câteva ori pentru a confirma că nu există sânge în scaun. Testul poate detecta eventualele pierderi minore de sânge, care apar în leziunile ulcerative, în inflamații sau în polipi.

Dacă rezultatele FIT sunt pozitive pentru sângele din scaun, medicul ar putea recomanda și alte teste, inclusiv o colonoscopie.

BINE DE ŞTIUT

Un rezultat pozitiv nu înseamnă neapărat cancer, fiind nevoie de analize suplimentare.