Colonul iritabil: de ce, uneori, tratamentul nu dă rezultate. Dieta recomandată. Ce spune medicul

iritabil jpg

După ce l-ai dobândit, viața ta nu va mai fi niciodată la fel.

 Durerile abdominale recurente, în special după masă, balonarea, tulburările de tranzit intestinal, constipația sau diareea, migrenele și stările de vomă, acestea sunt o parte dintre simptomele care îi anunță prezența. 

“Colonul iritabil sau sindromul de intestin iritabil (SII) este o afecțiune funcțională în care apare perturbarea cronică a funcției intestinale caracterizată de durere sau disconfort abdominal. Se asociază cu modificări ale tranzitului intestinal: constipaţie, diaree, alternanţă diaree şi constipaţie. Pot fi prezente şi balonarea sau distensia abdominală (mărirea în volum a abdomenului). De asemenea, pot apărea şi simptome de colon iritabil pe fond de stres,  iar asta pentru că sistemul nervos central comunică strâns cu cel periferic, astfel că orice stare de iritabilitate, anxietate, neliniște, nervozitate poate fi resimțită la nivelul organelor interne”, spune medicul Bianca Istratie pentru Click! Sănătate

De ce poate apărea? Cauze

 Multiple mecanisme pot declanșa colonul iritabil, cele mai cunoscute și studiate fiind:

- hipersensibilitatea viscerală;

- alterarea axului creier-intestin;

- tulburări de motilitate intestinală;

- factori psiho-sociali (de mediu, stres, mecanisme de adaptare la stres, tulburări psihice: depresie, tulburări anxioase, atacuri de panică, stres posttraumatic, etc.);

- inflamaţia din intestine (şi intestinul iritabil post-infecţios);

- suprapopularea cu bacterii a intestinului subţire;

- factori genetici;

- factori alimentari (alergii alimentare, malabsorbţia carbohidraţilor, etc.).

Simptome

 Simptomele colonului iritabil sunt reprezentate de durerea abdominală recurentă care apare, în medie, o dată pe săptămână în ultimele trei luni, care se asociază cu schimbarea scaunului, ca frecvență și formă.

“ Aceste criterii trebuie îndeplinite în ultimele trei luni și cu cel puţin şase luni anterior diagnosticului. Pot exista şi simptome asociate ce susţin, dar nu fac parte din criteriile de diagnostic, iar acestea sunt: balonare, tenesme rectale (contracturi spastice ale sfincterului anal), defecaţie dificilă, senzaţie imperioasă de defecaţie, scaune cu mucus”, spune medicul Istratie.

Factori de risc:

 În colonul iritabil sunt implicați numeroși factori de risc:

- vârsta tânără: colonul iritabil poate afecta orice categorie de vârstă, dar este mai frecvent la adolescenţi şi la cei de până în 40 de ani;

- istoricul familial: colonul iritabil are o componentă genetică şi există o predispoziţie pentru dezvoltarea lui;

- probleme emoţionale: - medicamente: există anumite medicamente ce pot favoriza simptomele de colon iritabil: antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive, suplimente cu sorbitol etc.;

- intoleranţe şi sensibilităţi alimentare precum cele la: lactoză, gluten, carbohidraţi (exp. fructoză, sorbitol etc). Grăsimile, băuturile carbogazoase şi consumul de alcool afectează digestia amplificând simptomele;

- infecţii digestive: toxiinfecții alimentare, enterocolite bacteriene, virale sau parazitare; acestea pot schimba flora intestinală normală a colonului şi determină SII- postinfecţios.

 Poate fi  favorizat  de stres   sau   de   anumite   pastile,   cum   ar   fi   cele   pentru  combaterea constipației?

 “Da, colonul iritabil poate fi declanșat de stres.Unii pacienţi cu SII pot prezența şi stres emoţional, afecţiuni psihice sau au trecut printr-un eveniment traumatizant (exp: abuz sexual, violenţă domestică). Există dovezi științifice că reducerea stresului şi terapia comportamentală pot ameliora simptomele, pentru aceşti pacienţi.

Laxativele pot avea și ele implicații în declanșarea colonului iritabil, în special cele din plante, care irită mucoasa intestinală și pot perturba microflora intestinală”, explică medicul Bianca Istratie.

 Sindromul de intestin iritabil: cum se pune diagnosticul și ce investigații sunt necesare

  Diagnosticul se pune în urma unor investigații specifice. “Criteriile de diagnostic se bazează pe simptome caracteristice precum: durerea abdominală sau disconfortul abdominal prezente cel puțin 3 zile/luna în ultimele 3 luni, asociate cu cel puțin două dintre următoarele caracteristici: se ameliorează cu defecația, se asociază cu o modificare a formei (aspectului) scaunului sau a frecvenței scaunului.

 Atunci când apar semne de alarmă, acestea nefăcând  parte din tabloul sindromului de intestin iritabil,sunt necesare investigații specifice. Dintre semne de alarmă amintim: scăderea în greutate importantă peste 5 kg în mod involuntar, simptomele nocturne, istoricul familial de cancer colorectal, emisia de scaune cu sânge, vârstă >50 ani, istoricul de scurtă durată al simptomelor.

 Evaluarea pacienților în scopul diagnosticului diferă în funcție de vârstă, sex, natură și durata manifestărilor clinice, precum și de alți factori. Investigații precum analizele sanguine sau testele din materii fecale, endoscopia digestivă superioară sau colonoscopia cu prelevarea de biopsii pot face parte din explorările necesare pentru punerea acestui diagnostic în anumite cazuri, dar conform unul algoritm stabilit împreună cu medicul specialist gastroenterolog!”, adaugă specialistul de la clinica DigestMed.

elena5 png

  Care poate fi tratamentul?

 Tratamentul sindromului de intestin iritabil este complex și presupune schimbarea stilului de viață sedentar prin efectuarea de exerciții fizice, cu o durată de cel puțin 20 minute, minimum 5 zile pe săptămână, Modificarea dietei alimentare cu ajutorul medicului nutriționist, evitarea alimentelor care declanșează simptomatologia, renunțarea de probă la lactate, la gluten, la alimentele care provoacă balonare, introducerea în alimentație a alimentelor bogate în fibre, hidratare corespunzătoare, psihoterapie pentru reducerea anxietății, ameliorarea tulburărilor de somn, tratament medicamentos recomandat de medicul gastroenterolog (antidiareice, laxative, antidepresive, antispastice, antibiotice, antialgice, probiotice).

 “Dieta FODMAPs este o dietă restrictivă recomandată de specialișți în sindromul colonului iritabil, responsabil pentru balonare, emisii de gaze intestinale, tulburări de motilitate, diaree sau constipație și disconfort abdominal.

Acest regim alimentar presupune eliminarea din alimentație a unor carbohidrați fermentabili precum oligozaharide (fructani, galacto-oligozaharide), dizaharide (lactoză), monozaharide (fructoza) și polioli (Sorbitol, Manitol, Maltitol, Xylitol and Isomaltoza). Când aceșți carbohidrați nu sunt suficient absorbiți în intestinul subțire, crește osmolaritatea și pot provoca diaree. În alte cazuri, acești hidrați de carbon sunt fermentati de bacteriile intestinale, provocând gaze, distensie abdominal. Simptomele care derivă dinastea: balonare, constipație, flatulență, dureri abdominale și greață. În dieta FODMAPs intră categorii alimentare ca fructele, legumele, făinoasele, lactatele”.

 Complicații

 Sindromul de colon iritabil nu produce complicații fizice grave. Printre consecințele frecvente manifestărilor putem enumera:

 -apariția hemoroizilor ca o consecință a  constipației ori chiar agravarea hemoroizilor deja existenți.

- fisuri anale determinate de scaunele tari

- dureri de cap, amețeli, vertij, stare de slăbiciune și disconfort generalizat și pierderea poftei de mâncare, ca urmare a constipației prelungite

- deshidratare și dezechilibre electrolitice, ca rezultat al diareei severe. Diareea poate să interfere deseori cu desfășurarea normală a activităților zilnice

- oboseală ar putea fi rezultatul durerilor cronice, dar și a altor manifestări ale sindromului de colon sau intestin iritabil care perturbă timpul alocat în mod normal pentru odihnă.

 - dureri abdominale puternice și distensia abdominală, asociate consumului anumitor alimente cum ar fi: laptele, grăsimile și unele legume.

- malnutriția, care poate să apară din cauza evitării anumitor alimente de către bolnavii cu sindrom de colon sau intestin iritabil, ce nu pot obține suficiente substanțe nutritive din mesele zilnice. Lipsa de nutrienți pe termen lung va duce la malnutriție.

- deficitul de calciu va fi consecința evitării consumului de lactate, care ar putea înrăutăți manifestările bolii la unele persoane.

De ce, uneori, tratamentul nu dă rezultate?

 Sindromul de colon iritabil este a afecțiune cronică de tip funcțional, prin urmare nu sunt alterate organele interne ca funcție sau structură, fapt ce explică în multe dintre situații răspunsul parțial la tratament.

“Totodată sunt multiple cauze determinante pentru colonul iritabil, uneori fiind dificil de găsit un medicament care să fie eficient pentru simptomatologia variată. De aceea, în colonul iritabil tratamentul este particularizat, uneori nefiind suficient doar tratamentul medicamentos. O parte importantă în tratamentul colonului iritabil, cu rezultate considerabile, o reprezintă psihoterpia, controlul nivelului de stres, meloterapia, terapia prin dans, relaxarea prin sport, plimbările în aer liber, călătoriile”, susține specialistul.

 Se poate vindeca?

Colonul iritabil este o afecțiune uneori recurentă, dar de multe ori tratabilă, asta dacă pacientul este atent atât la recomandările de dietă cât și la tratamentul medicamentos, la psihoterapie, uneori, și la celelalte mijloace de tratament amintite.