Boala Crohn poate fi confundat─â cu apendicita. Semnele de pe piele care pot indica afec╚Ťiunea

cron7 jpg

Boala Crohn este un tip de boal─â inflamatorie intestinal─â  De╚Öi nu exist─â un remediu cunoscut pentru boala Crohn, terapiile pot reduce semnificativ semnele ╚Öi simptomele acesteia ╚Öi chiar pot aduce remisiunea pe termen lung.

Simptomele sunt nenum─ârate.  Pot ap─ârea pete r pe piele, care devine ro╚Öie ╚Öi inflamat─â, ulcere bucale. O persoan─â trebuie s─â consulte un medic de familie dac─â are s├ónge ├«n scaun, diaree de mai mult de o s─âpt─âm├ón─â, dureri de stomac sau crampe frecvente sau dac─â a sl─âbit f─âr─â motiv. Medicul de familie va ├«ncerca s─â afle cauza simptomelor , de aceea o poate trimite s─â se testeze pentru boala Crohn.

Principalele simptome ale bolii Crohn sunt:

Diaree ÔÇô care poate ap─ârea brusc

Dureri de stomac ╚Öi crampe ÔÇô cel mai adesea ├«n partea din dreapta jos a abdomenului

Sânge în scaun

Oboseal─â

Pierdere în greutate

Se spune că unii oameni cu boala Crohn au, de asemenea, o temperatură ridicată, se simt rău mai tot timpul, au dureri articulare și li se înroșesc ochii.

Fără tratament, simptomele bolii Crohn pot fi constante sau pot apărea și dispărea la fiecare câteva săptămâni sau luni.

C├ónd simptomele revin, se spune c─â ai o criz─â sau ai f─âcut recidiv─â. Perioadele dintre crize se numesc remisie.

Unii oameni pot r─âm├óne bine pentru o lung─â perioad─â de timp, chiar ╚Öi mul╚Ťi ani, ├«n timp ce al╚Ťii pot avea crize mai frecventeÔÇŁ, spun speciali╚Ötii din organiza╚Ťia Crohns and Colitis UK.

Se estimeaz─â c─â boala Crohn afecteaz─â aproximativ una din 650 de persoane din Marea Britanie.

Se crede c─â mai multe lucruri pot juca un rol ├«n apari╚Ťia afec╚Ťiunii.

Acestea includ:

Mo╚Ötenirea genetic─â. O po╚Ťi ob╚Ťine dac─â un membru apropiat al familiei o are.

Poate fi cauzată și de o problemă a sistemului imunitar, care îl face să atace sistemul digestiv.

Alte cauze pot fi fumatul, o boal─â stomacal─â anterioar─â sau un echilibru anormal al bacteriilor intestinale.

Când boala Crohn apare pentru prima dată poate fi confundată cu apendicita.

Medicul va cere teste de s├ónge pentru a ajuta la g─âsirea diagnosticului. De asemenea, o s─â vi se cear─â mostre de scaun pentru analiz─â, pentru a vedea dac─â exist─â o infec╚Ťie ├«n intestin.

Dac─â se crede c─â ai putea avea boala Crohn, vei fi ├«ndrumat c─âtre un specialist pentru investiga╚Ťii ulterioare.

 ÔÇ×╚śtim c─â nu este ├«ntotdeauna u╚Öor s─â vorbim despre obiceiurile tale intestinale, dar cu c├ót vei fi diagnosticat mai devreme, cu at├ót starea ta va fi mai u╚Öor de tratatÔÇŁ.

Simptomele la care trebuie s─â fii atent:

Simptomele vin ╚Öi dispar. Chiar dac─â ai zile bune, precum ╚Öi zile proaste, este, totu╚Öi, important s─â discu╚Ťi cu un profesionist din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii pentru a afla ce se ├«nt├ómpl─â.

Nu toate simptomele arat─â la fel. S-ar putea s─â ╚Ötii pe altcineva care are boala Crohn sau colit─â ╚Öi care are simptome total diferite de cele cu care te confrun╚Ťi. Dar asta nu ├«nseamn─â c─â nu ai boala Crohn sau colit─â. Condi╚Ťiile v─â afecteaz─â pe fiecare ├«n mod diferit.

Po╚Ťi s─â nu ai simptome intestinale ╚Öi s─â ai totu╚Öi boala Crohn sau colit─â. Unii oameni se confrunt─â cu oboseal─â, sc─âdere ├«n greutate, ulcere bucale, niveluri sc─âzute de fier (anemie) sau dureri articulare.