Ai aceste semne? Este clar că eşti epuizat peste măsură!

Cei obosiți psihic simt că nu mai au putere sau că au pierdut controlul asupra vieții lor. Nu dispera! Există soluții care să te scoată din hăul în care consideri că ai ajuns!

image

Când ești epuizat, e posibil să te simți blocat într-o anumită situație. Lipsa somnului, a energiei sau a motivației de-a te ridica dimineața din pat și-a bifa lucrurile de pe lista cu treburi pot contribui din plin la epuizarea emoțională. Și, în timp, această stare îți poate afecta sănătatea. Oricine este supus unui stres considerabil mai mult timp se poate simți epuizat sau copleșit. 

Semele evidente ale epuizării

Simptomele epuizării pot fi atât emoționale, cât și fizice și diferă de la persoană la persoană, însă, de multe ori, sunt comune: lipsa motivației de-a face ceva, insomniile, irascibilitatea, oboseala fizică, senzația că nu mai există speranță, apatia, durerile de cap, foamea exagerată sau, dimpotrivă, lipsa poftei de mâncare, agitația, dificultatea de-a te concentra, furia irațională, cinismul sau pesimismul crescut, depresia. Bineînțeles că epuizarea poate apărea și după o perioadă foarte aglomerată la serviciu sau când te confrunți cu probleme nesfârșite în familie, în cuplu sau în cercul tău restrâns de apropiați.

Evident că nu putem scăpa cu totul de stres. De fapt, avem parte de el zi de zi. Dar în cantități suportabile de organismul nostru, nu ne face rău, dimpotrivă, ne sporește performanțele, competitivitatea și realizările. Epuizarea survine doar când cantitatea de stres la care suntem supuși este mare și întinsă pe o durată prea lungă de timp. E bine de știut că ceea ce este stresant pentru cineva poate să nu-l afecteze pe celălalt. Totuși, există niște declanșatori pentru cei mai mulți dintre noi, cum ar fi un serviciu solicitant, cu mare răspundere, sau unul cu program prelungit, maternitatea, problemele financiare sau sărăcia, faptul că ai în grijă un om care nu se poate descurca singur, divorțul, moartea unui membru al familiei sau al unui apropiat, boala cronică.  

Soluții eficiente

Poți face anumite schimbări în stilul tău de viață, astfel încât să estompezi sau chiar faci să dispară simtomele epuizării emoționale. Ce ai de făcut?

În primul rând să scapi, pe cât posibil, de sursa ta de stres majoră. Atunci când nu e posibil să-ți schimbi serviciul, transferă-te în alt department, de exemplu. Ai grijă să te alimentezi și să te hidratezi bine pe timpul zilei, astfel încât să faci față mai bine greutăților. Fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slabă sunt de preferat preparatelor procesate, fast food-ului sau dulciurilor.

Citeşte şi: Nu e ficțiune! Ce trebuie să știi despre sindromul inimii frânte

O masă sănătoasă îți asigură un somn mai bun noaptea, o digestie optimă și un nivel mai ridicat de energie. Apoi, mișcarea – sub orice formă e ea – îți crește nivelul endorfinelor și al serotoninei în organism, lucru care îți dă o stare mai bună. Plus că sportul îți mută gândul de la problemele cu care te confrunți zilnic. 30 de minute de mișcare zilnică fac minuni! Mai trebuie să limitezi cantitatea de alcool consumată, care nu face decât să te simți bine pe moment și apoi ești mai deprimat ca înainte, și să te odihnești mai bine. Somnul este crucial pentru sănătatea ta mentală, așadar limitează cofeina asimilată și știrile urmărite înainte de culcare! Pentru reducerea stresului și a anxietății, practică meditația, respirația controlată și încearcă să nu mai trăiești în trecut sau viitor, ci numai în prezent, să descoperi ce semnale de alarmă îți transmite corpul și că e timpul să te concentrezi doar pe binele tău, nu să-ți mai propui să salvezi tu lumea întreagă. Plimbările în natură, timpul petrecut cu copiii sau animalele de companie, voluntariatul îți vor da un sentiment plăcut, că viața ta are un rost.

Trucuri

Fă pauză atunci când nu mai poți. De la orice. Ridică-te de la birou sau din canapea, fă câțiva pași pe-afară, schimbă două vorbe cu un prieten, respiră mai adânc și expiră la fel de adânc de câteva ori. Alungă grijile în timp ce practici un nou hobby, înveți lucruri noi și faci ceva doar pentru tine.