Cum îţi dai seama că o persoană are accident vascular cerebral şi ce trebuie să faci imediat

1 accident vascular cerebral jpg jpeg

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică şi principala cauză de dizabilitate. Este esenţial ca toţi să cunoaştem simptomele unui AVC şi să ştim ce să facem dacă o persoană din familie sau din preajma noastră este victima unui accident vascular cerebral.

Deşi se consideră că accidentul vascular cerebral survine doar la bătrâneţe, un AVC apare la vârste din ce în ce mai mici. Estimările arată că în România, anual, în jur de 55.000 de oameni suferă un accident vascular ischemic şi 10.000 un AVC hemoragic.

Accidentul vascular ischemic, cea mai frecventă formă de AVC, apare când se blochează circulaţia sângelui în artera care furnizează oxigen creierului.  

Accidentul vascular hemoragic are loc în urma ruperii unui vas de sânge, care poate fi malformat congenital (anevrisme, angioame) sau dobândit (prin traumatisme sau tumori). Hemoragia se poate produce în interiorul sau în afara creierului.

Mai există şi accidentul ischemic tranzitor, care are ca specific faptul că fluxul sangvin la nivel cerebral este blocat pentru o perioadă scurtă, de regulă, nu mai mult de 5 minute.

Metoda FAST, testul care poate salva viaţa

Este foarte important ca oricine să cunoască simptomele accidentului vascular cerebral. Principalele simptome ale accidentului vascular cerebral sunt: parestezii (furnicături), pareză (amorţeală),  tulburări senzoriale, vedere neclară, înceţoşată, pete sau puncte luminoase, vedere dublă mergând până la pierderea vederii, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi, probleme de mers, cefalee severă, ameţeli, tulburări de echilibru sau de coordonare.

Asociaţia Ameericană a Inimii recomandă să se aplice formula FAST:

F (face – faţă): cere-i persoanei să zâmbească. La cei cu AVC, chipul nu este simetric, o jumătate a feţei fiind căzută.

A (arms – braţe): când persoanei i se cere să îşi ridice braţele, unul dintre ele rămâne jos.

S (speech – vorbire): incoerenţa sau dificultate de a vorbi.

T (time – timp): timpul este esenţial; sună imediat la 112.

Cum trebuie procedat

Medicul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă, ne spune care sunt primele măsuri pe care ar trebui să le luăm.

- Ora de aur, adică prima oră de la producerea unui AVC este esenţială. Dacă se intervine în acest interval, şansele de recuperare sunt maxime.

- Sună la 112 şi spune că eşti lângă o persoană, precizând vârsta, eventual suferindă de unele boli, care, brusc, în timpul efortului alimentar sau fizic, a început să prezinte un deficit/deficienţă motorie – nu poate mişca o mână, un picior, o jumătate de corp sau nu vede, nu înţelege, nu aude, precizând totodată starea de conştienţă (răspunde da/nu la stimuli verbali).

- Persoana va fi oprită de la orice efort fizic, va sta în repaus, în decubit dorsal cu extremitatea cefalică uşor ridicată (până la 30 grade de la orizontală), ceea ce ajută la scăderea presiunii intracraniene.

- Persoana inconştientă va fi aşezată în poziţie laterală de siguranţă, verificându-se gulerele, cămaşa, protezele dentare.

Citeşte şi: Care sunt simptomele cancerului cerebral. Semne la care să fii atent