Acestea sunt simptomele comoţiei cerebrale! Sfatul medicului

Leziune survenită în urma unei lovituri în zona capului, comoţia cerebrală perturbă funcția normală a creierului.

image

Din punct de vedere medical, comoția cerebrală se caracterizează prin modificarea imediată a funcției cerebrale, prin schimbarea stării mentale sau a nivelului de conștiență, ca urmare a unui traumatismului cranian.

O singura comoţie nu provoacă leziuni permanente ale creierului, dar contuziile multiple adunate în timp pot duce la modificari structurale la nivelul acestui orgam.

Cine este mai expus

Există categorii mai expuse riscului de a face comoție cerebrală. Este vorba despre copiii mici şi vârstnici, care pot cădea mai des. Adolescenții sunt și ei o categorie cu risc, cel mai des din cauza accidentelor de bicicleta și trotineta și a leziunilor la cap produse în timpul practicării unor sporturi.

Acestor categorii se adaugă militarii care lucrează cu expolzibil, victimele accidentelor de mașină, victimele abuzului fizic și persoanele care au mai suferit anterior de comoții cerebrale.  

Vezi şi: Simptomele timpurii ale bolii Parkinson. Şi schimbarea scrisului poate fi un semn

Cum recunoști simptomele  

Comoția cerebrala poate să afecteze memoria, judecata, reflexele, vorbirea, echilibrul, coordonarea musculară. În general, persoanele care au suferit o comoție au pierderi de memorie după traumatism, nu-și pot aminti ce s-a întamplat înainte sau după rănire, sunt confuze, spun că se simt amețite sau ca au văzut „stele verzi”. Din aceste motive, paramedicii care ajung la accidente, dacă suspectează că o persoana suferă o comoție, întreabă numele lunii, anului și localitatea în care s-a produs accidentul. De asemenea, persoanele cu comoție pot experimenta cefalee, tulburări de vedere precum vederea încețoșată sau vederea dublă, amețeală, dezechilibru, greață, vărsături, dificultăți de concentrare, sensibilitate la lumină, pierderea gustului și mirosului și chiar și tulburări de somn.

Tratamentul depinde de gravitate

Tratamentul comoțiilor cerebrale depinde de severitatea simptomelor și trebuie prescris de medicul specialist. Acesta este cel care stabileste dozele de medicamente și perioada de administrare, în funcție de simptome, gravitatea traumatismului, de dvârsta pacientului și de starea de sănătate. Recomandarile pot include antialgice pentru ameliorarea durerii, hidratare corespunzatoare, mai ales dacă pacientul prezintă greață și vărsături, odihnă suficientă și limitarea utilizării gadgeturilor, pentru a permite creierului să se vindece, pauza de la sport și de la alte activități fizice intense, evitarea alcoolului și condusului mașinii. De asemenea, va avertiza asupra faptului că trebuie evitate medicamentele care pot crește riscul de sângerare, precum ibuprofenul.

Sfatul specialistului, medic neurolog – 

Dr. Adina Crăciunoiu, medic primar neurologie 

Comoția cerebrală este cea mai frecventă complicație a unui traumatism, ca urmare a acțiunii forțelor mecanice asupra craniului și creierului. În general, este definită ca o formă ușoară de agresiune asupra creierului, care poate fi chiar asimptomatică.

În majoritatea situațiilor, simptomatologia poate consta în pierdere de cunoștiință cu durată de la câteva minute la câteva ore sau episod de confuzie, dezorientare, temporare. De asemenea, se poate manifesta ca cefalee, senzație de amețeală, greață, vărsături.

Din punct de vedere al investigațiilor imagistice, la tomografie computerizată sau examen de rezonanță magnetică cerebrală nu se evidențiază leziuni posttraumatice, în această situație modificările fiind la nivel intim, celular. Există și varianta la polul opus ca și gravitate, când se decelează hemoragii cerebrale posttraumatice, care deși nu se pun în evidentă modificări imagistice, după gravitatea tabloului clinic se pot încadra în ceea ce se numesc leziuni axonale difuze care produc manifestări neurologice ireversibile.

Această patologie posttraumatică se poate întâlni la categorii foarte variate ca vârstă și preocupări, începând cu copiii mici și persoanele în vârstă, care sunt predispune căderilor, până la sportivi, lucrători la înălțime, șoferi care pot suferi politraumatisme în diverse condiții, soldate inclusiv cu afectare cerebrală.

Din punct de vedere terapeutic, îngrijirea cuprinde măsuri de la repaus, hidratare până la antialgice, antivomitive, antiedematoase cerebrale. De asemenea, în cazurile severe se poate ajunge la intervenții neurochirurgicale pentru evacuarea hematoamelor cerebrale sau operații de decompresie.