Aceste obiceiuri pot creşte valorile glicemiei. Le ştiai?

Măsurarea valorilor glicemiei este foarte importantă, cu atât mai mult în cazul persoanelor care suferă de diabet. Se știe că un consum mare de dulciuri și stresul cresc valorile zahărului în sânge. Totuși, există şi alte obiceiuri care au acest efect şi pe care probabil nu le ştiai. Iată la ce să fii atent!

image

Sari peste micul dejun

Obiceiul de a sări peste micul dejun poate să ducă la creșterea glicemiei, întrucât apare tentaţia de a consuma mai multe calorii pe parcursul zilei. Fiind prima masă a zilei, micul dejun are rolul de a asigura energia întregului organism. Dacă alegi să nu mănânci de dimineaţă, vei fi tentat să consumi mai multe alimente de tipul junk-food sau dulciuri pentru a potoli senzaţia de foame și lipsa de energie. Un consum prea mare de dulciuri poate cauza diabet de tip 2, obezitate, probleme cardiace, acnee, informează healthline.com.

Consum de cafea în exces

Una dintre cele mai consumate băuturi, cafeaua, poate crește valorile glicemiei, chiar și în cazul persoanelor care o consumă fără zahăr. Acest lucru se explică prin faptul că unele persoane sunt mai sensibile la consumul de cafeină, motiv pentru care valorile glicemiei pot crește. Doctorii spun că nu ar trebui să bem mai mult de 400mg de cafea pe zi. De asemenea, cafeaua nu trebuie băută după ora 17:00, iar persoanele care suferă de hipertensiune, psoriazis și reflux gastric ar trebui să evite cafeaua.

Citeşte şi: Iată care sunt semnele glicemiei crescute!

Somnul insuficient scade energia și crește glicemia

Lipsa de somn contribuie la scăderea energiei și la instalarea stresului și a nervozităţii. Din cauza unui somn slab calitativ sau insuficient, ești tentat să mănânci mai multe dulciuri, fapt ce duce la creșterea glicemiei. În timp, lipsa de somn conduce la stres prelungit, lipsă de concentrare, obezitate și afecţiuni cardiace.

O infecţie gingivală netratată crește riscul de diabet de tip 2

Potrivit American Dental Association (JADA) infecţia gingivală netratată duce la creșterea glicemiei din sânge și favorizează apariţia diabetului de tip 2. De asemenea, factorii care favorizează infecţia gingivală sunt periajul incorect, o dietă bogată în dulciuri și lipsa controalelor anuale la medicul dentist.

Expunerea la soare

Expunerea excesivă la soare crește riscul de dezvoltare a cancerelor de piele și, în același timp, poate crește valorile glicemiei. Potrivit timesofindia.com, arsurile solare și deshidratarea contribuie la instalarea stresului în organsim și, implicit, pot crește valorile glicemiei.

Cum să-ţi păstrezi valorile glicemiei în limite normale

Valorile normale ale glicemiei pe nemâncate(8 ore de la ultima masă luată) sunt sub 100mg/dl, iar după masă nu ar trebui să depășească 160 mg/dl, în cazul persoanelor sănătoase, informează webmd.com. Pentru a-ţi păstra glicemia în limitele normale practică regulat mișcare, nu consuma dulciuri în exces, redu consumul de sare și alcool și renunţă la fumat.

Anca-Teodora Popa

Surse:

https://m.timesofindia.com/life-style/health-fitness/health-news/8-shocking-things-from-your-daily-routine-that-can-spike-your-blood-sugar-levels/photostory/95302023.cms

https://www.webmd.com/diabetes/normal-blood-sugar-levels-chart-adultshttps://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar