Atenție! Lucruri despre care nu știai că îți pot crește tensiunea

Dacă ai tensiunea mare poți experiementa simptome precum durere de cap (mai ales dimineața), iritabilitate, transpirații, față înroșită, palpitații, oboseală progresivă.

Alte simptome ale hipertensiunii arteriale sunt insomnia, depresia, amorțeli de mâini și de picioare sau numai la nivelul brațului stâng, amețeli, greață și vărsături, stare de rău general.

image

Hipertensiunea poate apărea din motive suprinzătoare. Foto: Shutterstock

Hipertensiunea trebuie corectata prin tratament si măsuri de stil de viață, de aceea este important să cunoști și cauzele mai puțin știute care ar putea strica echilibrul la care ai ajuns prin medicație.

Deshidratarea

Când corpul suferă pentru că nu are suficentă apă, vasele de sânge scad în diametru, scrie WebMd.com. Acest lucru apare ca o consecință a faptului că glanda pituitară primește de la creier comanda de a secreta o substanță chimică ce le micșorează, iar efectul de domino este că tensiunea poate crește pe findul acestei îngustări. Explicașai este că rinichii reacționează încercând să produc mai puțină urină, păstrând apa în corp și prin vasele îngusttate nu circulă întotdeauna o cantitatea mai mica de lichid, acesta fiind compensate de activitatea mai scăzuta a rinichilor.

Zahărul

Zahărul din dietă poate avea efecte mai importante în creșteea tensiunii chiar și decât sarea, cunoscut pentru astfel de efecte. Atunci când vorbim de zahăr procesat, precum cel din băuturile răcoriotoare, efectul ingerării este imediat. Creșterea tensiunii arteriale poate fi observatăla foarte scurt timp  după ce bei răcoritoare cu zahăr adăugat. Potrivit DailyMail, se poate ca o băutură răcoritoare să-ți crească tensiunea sistolică, în medie, cu 15 puncte, iar tensiunea diastolică, în medie,  cu 9 puncte.

Singurătatea

Potrivit DailyMail, atunci când discutăm despre singurătate și tensiune arterială, nu ne referim la numărul de prieteni sau la timpul pe care îl petreci zilnic, singur, ci la modul în care te simți conectat la ceilalți. A fi stresat nu explică pe deplin efectul de creștere a tensiunii arteriale, este nevoie de o afectare pe termen lung, scrie DailyMail. Mai mult, cu cât senzația de singurătate se accentuează, se agravează și hipertensiunea arteriala. Potrivit DailyMail, un studiu a relevat că persoanele care au o teamaă continua de respingere și se simt dezamăgiți de relațiile lor sociale pot experimenta o creștere cu 14 puncte a tensiunii.

Durerea

Un motiv suprinzător pentru care vă poate crește tensiunea este durerea. Atunci când simțit o durere bruscă, sau o durere acută, sistemul nervos este intens stimulat și ca efect al acestui lucru, crește și tensiunea arterială. Poți observa acest efect dacă îți scufunzi mână în apă cu gheață, sau daca apeși foarte tare pe puprafața unghiei.

Citește și Tipuri de cancer care se previn prin vaccinare