Acestea sunt cele 7 stadii ale bolii Alzheimer!

Persoanele cu boala Alzheimer pot fi susținute mai bine dacă le înțelegem afecțiunea și etapele în care aceasta progresează.

image

În prima etapă a bolii Alzheimer, persoana poate fi lipsită de semne. Foto: Shutterstock

Pentru a descrie evoluţia persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, specialiştii folosesc scala Reisberg sau scala globală de deteriorare. Acest instrument are 7 etape, primele fiind cele mai uşoare, până la cele avansate.

Etapa 1: Comportamentul pare normal

Boala Alzheimer începe, de obicei, în „tăcere”, cu modificări ale creierului care încep cu ani înainte ca cineva să observe o problemă. Când persoana în cauză se află în această fază incipientă nu va avea niciun simptom pe care să-l poți observa. Doar o scanare cerebrală, un test imagistic care arată cum funcționează creierul, poate arăta preuenţa bolii.

Etapa 2: Modificări vag sesizabile

S-ar putea să nu se observi nimic în neregulă la comportamentul persoanei dragi, dar s-ar putea să fie totuși mici diferențe, lucruri pe care nici măcar un medic nu le observă. Aceasta ar putea include uitarea cuvintelor sau manipularea greșită a obiectelor.

În această etapă, simptomele subtile ale bolii Alzheimer nu interferează cu capacitatea de a lucra sau de a trăi independent. Totuși, aceste simptome s-ar putea să nu fie specifice bolii, ci pur și simplu modificări normale date de îmbătrânire.

Etapa 3: Declin ușor

În acest moment încep schimbări în gândirea și raționamentul persoanei dragi, cum ar fi: uită ceva ce tocmai a citit, pune aceeași întrebare mereu, are din ce în ce mai multe dificultăţi în a face planuri sau a organiza, nu reţine nume. Poate avea probleme în ceea ce priveşte, de pildă, plata la timp a facturilor.

 Etapa 4: Declin moderat

În această perioadă, problemele de gândire și raționament devin mai evidente și apar noi probleme. Ar putea uita: detalii despre ei înșiși, data și anul în care ne aflăm, recunoașterea banilor, anotimpului, probleme la gătirea meselor sau chiar la a comanda dintr-un meniu, a folosi telefonul, a înțelege limbajul, sarcinile în mai mulți pași și cum se face curățenia casei.

Etapa 5: Declin moderat - sever

În această etapă, s-ar putea ca persoana să nu mai știe cât este ceasul, care îi este adresa, numărul de telefon sau unde a mers la școală. Ar putea fi confuză cu privire la ce fel de haine să poarte în funcție de temperatură și de sezon.

Etapa 6: Declin sever

Pe măsură ce boala Alzheimer progresează, persoana afectată s-ar putea să recunoască fețe, dar să uite numele. De asemenea, ar putea să confunde o persoană cu altcineva. Pot să apară iluzii, cum ar fi conviongerea că trebuie să meargă la muncă, chiar dacă nu mai lucrează, sau că trebuie să meargă la baie.

În această etapă, mulți oameni cu Alzheimer iubesc să audă muzică, să li se citească sau să se uite pe fotografii vechi.

În această etapă, persoana afectată poate avea dificultăţi să: se hrănească, să înghită, să se îmbrace, ar putea slăbi, ar putea avea infecții ale pielii, pneumonie, probleme cu mersul și modificări legate de somn.

Vezi şi: Aceste modificări ale vederii pot fi semne de demenţă!

Etapa 7: Declin foarte sever

Multe abilități de bază ale unei persoane cu boala Alzheimer, cum ar fi să mănânce, să meargă și să stea în picioare, se estompează în această perioadă. În ultima etapă, mulți oameni nu mai pot spune când le este sete, de exemplu, și au nevoie de mult ajutor din partea îngrijitorilor. Este momentul în care este nevoie de facilități precum casele de bătrâni care oferă îngrijire profesională zi și noapte, sau de servicii de îngrijire la domiciliu.

 În ultima etapă a bolii Alzheimer, persoana afectată se poate confrunta cu incontinenţă urinară şi scădere în greutate.

Vezi şi: Simptomul precoce de demenţă pe care îl poţi observa când faci duş