Simptomul precoce de demenţă pe care îl poţi observa când faci duş

image

Experții în sănătate atrag atenţia asupra unui semn precoce de demență care poate fi observat în timp ce te speli. Este un simptom de care mulți oameni ar putea nici măcar să nu fie conștienți.

Înainte de instalare, demenţa se manifestă prin simptome diverse şi este bine să ştim care sunt acestea, pentru a merge din timp la medic.

Demența este un termen-umbrelă pentru peste 200 de afecțiuni progresive care influențează modul în care funcționează celulele creierului unei persoane, potrivit Dementia UK.  

Manifestarea pe care o poţi sesiza când te speli

Ştim că scăderea memoriei este simptomul clasic al demenţei, dar specialiştii atrag atenţia şi asupra unei alte manifestări la care ar trebui să fim atenţi.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, o scădere bruscă a simțului olfactiv al unei persoane ar putea fi un indicator precoce al demenței, memoria fiind crucială pentru capacitatea noastră de a recunoaște diferite mirosuri. Coordonatorul cercetării, Jayant M. Pinto, profesor la Universitatea din Chicago, a declarat: „Acest studiu oferă un alt indiciu asupra modului în care o scădere rapidă a simțului mirosului este un indicator foarte bun al ceea ce va avea loc structural în anumite regiuni ale creierului”, informează The Mirror.

Poţi observa acest simptom atunci când faci duş. Astfel, dacă observi că nu mai simţi mirosul şamponului, al gelului de duş sau al balsamului de păr, este bine să faci o programare la medic.

Vezi şi: Dr. Gabriel Diaconu despre boala lui Bruce Willis. Faţă de Alzheimer, afectează persoane la vârstă mai tânără

Care sunt cele mai frecvenţe tipuri de demenţă

Există mai multe tipuri de demență, printre care:

Boala Alzheimer este cea mai frecventă și mai cunoscută formă de demență. Este o consecință a micșorării anormale a creierului și afectează toate funcțiile cerebrale, ducând la apariția unor modificări importante în ceea ce privește comportamentul și relațiile interpersonale.

Demența cu corpi Lewy. Specifică acestui tip de demență este depunerea de proteine numite corpi Lewy la nivelul celulelor din regiunile creierului care sunt implicate în memorie, gândire și mișcare.

Demența vasculară poate să fie cauzată de un accident vascular cerebral sau de o altă boală care afectează vasele de sânge prin reducerea circulației sângelui, ceea ce privează creierul de oxigenul vital și de alte nutrimente. Se manifestă prin simptome asemănătoare bolii Alzheimer: tulburări de memorie, dificultăți de a lua decizii, incontinență urinară.

Demența frontotemporală se caracterizează prin apariția unor modificări importante ale comportamentului și personalității. Persoana afectată poate avea tulburări de limbaj, dificultate de a se deplasa și pierderi de memorie.

Demența mixtă se manifestă prin apariția a 2 tipuri de demență, cel mai frecvent boala Alzheimer și demența vasculară.