Aceste modificări ale vederii pot fi semne de demenţă!

Medicul oftalmolog Dr. Jørn Slot Jørgensen consideră că modificările de la nivelul vederii, cum ar fi dificultățile de identificare a culorilor sau de apreciere a distanțelor, ar putea fi indicii timpurii ale demenței, cu mult înainte ca uitarea să devină evidentă.

Memoria nu este întotdeauna cel mai timpuriu semn al demenței, a dezvăluit expertul pentru publicația Mirror.

Mai exact, dr. Jørn Slot Jørgensen, de la Laser Eye Clinic Londra, consideră că modificările de la nivelulvederii ar putea conține indicii despre această afecțiune cu mult înainte ca uitarea să devină evidentă. El a explicat că simptomele pot fi „subtile” și să nu fie observate imediat.

Medicul oftalmolog i-a îndemnat pe oricine care se confruntă cu astfel de schimbări de percepție să caute ajutor medical.

De asemenea, el a precizat că este foarte important să participi la teste de vedere regulate, astfel încât opticianul să poată detecta orice problemă iminentă, înainte ca acestea să apară manifestându-se prin simptome.

Cercetările sugerează că problemele de vedere pot fi unul dintre „primele” semne ale demenței.

image

Cerecetări recente pun în legătură tulburările de vedere cu demența. Foto: Shutterstock

Anterior, un studiu de la Weill Institute for Neuroscience a descoperit că scanările retinei pot detecta modificări cheie în vasele de sânge care pot oferi un indiciu în priovința instalării precoce a bolii Alzheimer.

Dr. Jørgensen a declarat pentru Express.co.uk: „Unii oameni cred că vizita la oftalmolog este necesară doar dacă ai o afecțiune a ochilor sau ai nevoie de corectarea vederii. Cu toate acestea, aceasta este o concepție greșită, larg răspândită care se aplică și altor situații medicale, în general.

Schimbările de la nivelul vederii ar putea conține indicii despre afecțiune cu mult înainte ca uitarea să devină evidentă în demență.

De fapt, un oftalmolog ar putea fi primul medic care a diagnosticat o afecțiune, deoarece semnele inițiale pot apărea la ochi”, a mai spus oftalmologul.

Potrivit medicului citat de Mirror, următoarele simptome ar putea suna arăta de timpuriu, demența:

Modificări ale vederii: Persoanele cu demență pot întâmpina dificultăți de percepție vizuală, inclusiv probleme de a judeca distanțe sau de a identifica culorile și contrastele.

Dificultăți de citire sau de scriere: Demența poate duce la probleme de înțelegere a lecturii, de scriere coerentă sau de înțelegere a simbolurilor și numerelor.

Halucinații vizuale: Unele persoane cu demență pot prezenta halucinații vizuale (văzând lucruri care nu sunt prezente).

Memoria vizuală afectată: Reamintirea fețelor, locurilor sau obiectelor poate deveni o provocare pentru persoanele cu demență.

Dr. Jørgensen a subliniat că debutul simptomelor poate varia de la persoană la persoană, spunând:

„În unele cazuri, aceste semne pot fi subtile și pot să nu fie imediat recunoscute. Cu toate acestea, în alte cazuri, pot deveni suficient de vizibile pentru a determina investigații suplimentare. "

Medicul a adăugat: „Dacă observați semne de avertizare la nivelul ochilor, este esențial să luați măsuri imediate și să vorbiți cu medicul dde familie”.

De asemenea, se pare că păstrarea sănătății ochilor ar putea, de asemenea, să reducă riscul de Alzheimer, cea mai frecventă cauză a demenței.

Totuși,  dr. Allon Barsam, chirurg consultant și partener fondator la OCL Vision, a declarat pentru Mirror:

 „Deși nu există un tratament pentru Alzheimer, pe măsură ce oamenii ajung la bătrânețe, caută adesea modalități care pot reduce factorii de risc asociați și au fost cercetări semnificative. în ultima vreme pentru a înțelege posibila relație dintre sănătatea ochilor și apariția demenței

Boala Alzheimer nu cauzează și nu poate cauza probleme vizuale sau oculare, dar deoarece există un nivel ridicat de deficiență de vedere la persoanele cu boală, cercetările sugerează că ar putea reprezenta un factor de risc. Dacă aceste probleme de vedere pot fi tratate și corectate, ar putea fi, într-un fel, o acțiune de prevenire a demenței.

Aceasta înseamnă că orice intervenție care îmbunătățește vederea unui pacient, cum ar fi operația de cataractă sau chiar efectuarea unor examene oculare regulate, ar putea reduce riscurile de a dezvolta boala.

Sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu, dar dacă dovezile devin concludente, ar putea reprezenta o dezvoltare semnificativă în înțelegerea factorilor de risc ai bolii Alzheimer și a modului în care ar putea fi prevenit.”, a concluzionat specialistul.