Ce legatura este între demență și ora la care te trezești?

Ora la care te trezești dimineața ar putea crește riscul de demență, avertizează un nou studiu

Persoanele cu un program de somn haotic, ar putea avea cu 53% mai multe șanse de a dezvolta demență.

Un studiu, publicat în revista Neurology, a constatat că persoanele cu tipare de somn atipice, când prea mult când prea puțin, au cu 53% mai multe riscuri de a dezvolta această afecțiune de temut.

În cadrul acestui studiu, regularitatea somnului se referă la cât de consecvent dormeau și cât de des se trezeau la aceeași oră în fiecare zi, persoanele aflate în studiu. Acest lucru este la fel de important precum și cantitatea de somn din timpul nopții, au spus experții.

Autorul studiului, profesorul Matthew Paul Pase, de la Universitatea Monash din Australia, a explicat: „Recomandările privind sănătatea somnului se concentrează adesea pe obținerea cantității recomandate de somn, care este de șapte până la nouă ore pe noapte, dar se pune mai puțin accent pe menținerea unui program regulat de somn.

Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock

Somnul nu trebuie să fie doar suficient ci și ritualic, în iontervalul acelorași ore, zilnic. Foto: Shutterstock

Descoperirile noastre sugerează că regularitatea somnului unei persoane este un factor important atunci când se ia în considerare riscul unei persoane de a face demență.”

Ca parte a studiului echipa de la Academia Americană de Neurologie, a studiat 88.094 de persoane din Marea Britanie, cu o vârstă medie de 62 de ani.

Fiecare participant a fost urmărit, în medie, șapte ani.

Regularitatea somnului lor a fost monitorizată timp de o săptămână pentru a le stabili programul de somn.

Cercetătorii au analizat aceste rezultate și și-au clasat regularitatea somnului pe o scară.

Scoruri mai mari au fost acordate persoanelor care au respectat același tipar de somn în fiecare noapte.

De exemplu, unui participant care a dormit și s-a trezit exact la aceeași oră în fiecare zi i se va atribui un indice de regularitate a somnului de 100.

În timp ce o persoană care doarme și se trezește la ore diferite în fiecare zi ar avea un scor zero.

Pe parcursul perioadei de șapte ani, 480 de participanți au dezvoltat demență.

Așa s-a constatat că cei care aveau un model de somn neregulat aveau un risc mai mare de demență.

Mai precis, cei cu somnul cel mai neregulat au avut cu 53% mai multe șanse de a dezvolta demență decât persoanele din grupul cu somnul regulat.

Prof. Pase a adăugat: „Educația eficientă pentru sănătatea somnului, combinată cu terapii comportamentale, poate îmbunătăți modelele neregulate de somn.

Pe baza constatărilor noastre, persoanele cu somn neregulat ar putea avea nevoie doar să-și îmbunătățească regularitatea somnului la niveluri medii, pentru a preveni demența.”

Cercetările existente au legat deja somnul deficitar cu o multitudine de alte probleme de sănătate, inclusiv diabetul, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și depresia.

Recomandările actuale sunt ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte.

Sursa: Express