Acestea sunt bolile pe care le poți lua de la pisici
Pisicile sunt apreciate pentru igiena lor, dar în anumite condiții mușcăturile sau zgârieturile lor pot provoca infecții la oameni. Unele pot avea urmări grave pentru femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Bolile transmise de la animale la om se numesc zoonoze. Foto: Shutterstock
Deși se întâmplă rar, toate animalele domestice, inclusiv pisicile, câinii, păsările, caii, vacile, oile, caprele și iepurii, pot răspândi afecțiuni parazitare, bacteriene, micotice sau virale. Pisicile ținute în casă prezintă un risc mai scăzut de a transmite o boală zoonoză, comparativ cu felinele care trăiesc în aer liber.
Pericolul este mai mare pentru femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care au diverse boli sau infecţii (afecţiuni cronice, SIDA), care urmează chimioterapie, radioterapie. Sensibile sunt și persoanele care au primit un transplant de organe. În general, dar mai ales în astfel de situații, evitarea apropierii de animalele fără stăpân, tratarea animalului bolnav și deparazitarea periodică a acestuia, evitarea contactului direct cu fecalele și urina unei pisici. În caz contrar, ar putea transmite o serie de afecțiuni, unele dintre ele cu urmări grave pentru starea de sănătate.
Toxoplasmoză
Este o boală infecțioasă cauzată de parazitul Toxoplasma gondii. Pisicile o pot dobândi prin consumul rozătoarelor, păsărilor sau altor animale infectate. Se transmite de la pisică la om prin contactul cu fecalele animalului, așa că spălarea mâinilor după curățarea litierei și purtarea mănușilor în timpul grădinăritului sunt foarte importante. Dacă o femeie se infectează în timpul sarcinii, efectele asupra copilului pot fi grave și ar putea provoca malformații congenitale, avort spontan sau nașterea copilului mort. Infecția se manifestă prin simptome asemănătoare gripei, febră, dureri musculare, oculare și de cap și vedere încețoșată pe termen lung. Dacă persoana infectată are sistemul imunitar slăbit, simptomele sunt severe și pot să apară leziuni ale creierului, ale ochilor sau alte altor organe.
Boala zgârieturii de pisică
Este o infecție bacteriană determinată de Bartonella henselae, acest microorganism fiind contractat de om în urma zgârieturii sau a muşcăturii pisicii. Zona infectată devine roşie, umflată şi poate fi acoperită cu puroi. Persoana afectată mai poate avea dureri de cap, febră, ganglioni limfatici din apropierea leziunii dureroşi sau inflamaţi. În general, este o afecţiune benignă, dar poate avea şi complicaţii mai grave precum endocardita (inflamaţie a endocardului, manifestată prin dureri toracice sau musculare), mărirea splinei, inflamaţie a ochiului sau a nervului optic.
Până la 30% dintre pisici sunt purtătoare a bacteriei, B. Henselae, care cauzează boala zgârieturii de pisică. Aceasta poate fi identificată în sângele felinelor, deși majoritatea nu prezintă semne de boală.
Salmoneloza
Pisicile pot fi purtătoare de Salmonella, o infecție cauzată de bacteria cu același nume, care poate provoaca febră, dureri abdominale, vărsături, diaree și greață. Infecția se transmite prin contactul cu fecalele animalului infectat sau cu suprafețele, obiectele și alimentele pe care le-a atins. Deși mai rar, bacteriile asociate cu Salmonella pot fi introduse în organism prin rănile cauzate de mușcăturile sau zgârieturile acestor animale. În cele mai multe cazuri, boala se tratează cu antibiotice, hidratare și odihnă.
Viermii intestinali
Ouăle de viermi sau larve se pot transmite prin fecalele pisicii sau în urma mersului cu picioarele goale prin grădină. În urma contaminării cu acestea, pot apărea simptome abdominale, infecţii dureroase sau mâncărimi ale pielii. Riscul contaminării poate fi redus prin spălarea mâinilor după atingerea pisicilor.
Pecinginea
Infecţie cauzată de o ciupercă în stratul superior al pielii, pecinginea este o altă boală transmisă de la pisici la oameni. Se manifestă printr-o erupţie cutanată roşie în formă de inel, uscată, umedă sau cu solzi. Pentru reducerea riscului de a contracta pecingine, se recomandă ca animalele de companie să nu fie ţinute în pat. Pecinginea se tratează prin aplicarea unui antifungic local.
Vezi și: Ce poţi face pentru a scăpa de mirosul de câine şi de pisică din casă