Ce legătură există între animalul de companie și depresie?

Un studiu recent, citat de publica╚Ťia DailyMail arat─â c─â persoanele care au drept animale de companie c├óini au o stare de s─ân─âtate emo╚Ťional─â mult mai bun─â dec├ót cele care au pisici.

image

Câinii aduc fericire viitoarelor mămici. Foto: Shutterstock

Peste 80.000 de viitoare mămici au completat chestionare înainte și după naștere, iar rezultatele au arătat că proprietarele de pisici se confruntau mai des cu depresia post-partum.

La polul opus, acela╚Öi studiu a ar─âtat c─â m─âmicile care au c├óini, au un risc mult mai mic de a face depresie, prezen╚Ťa acestor animale de companie fiind pus─â ├«n leg─âtur─â cu mai pu╚Ťine probleme de s─ân─âtate mintal─â, cum ar fi anxietatea sau suferin╚Ťa psihologic─â dup─â na╚Ötere.

Coordonatorul studiului,  Kenta Matsumura a spus: ÔÇ×Am descoperit c─â tipul de animal de companie de╚Ťinut poate fi ├«n leg─âtur─â cu s─ân─âtatea mintal─â a mamei, at├ót ├«n ÔÇőÔÇőperioada perinatal─â, c├ót ╚Öi ├«n perioada postpartum. Descoperirile noastre sugereaz─â c─â trebuie acordat─â o aten╚Ťie deosebit─â proprietarilor de pisici, care au un risc mai mare de a dezvolta complica╚Ťii de s─ân─âtate mintal─â, precum ╚Öi toxoplasmoz─âÔÇŁ.

Una din patru viitoare mame are probleme de s─ân─âtate mintal─â

Cercet─âtorii de la KingÔÇÖs College din Londra au diagnosticat probleme de s─ân─âtate mintal─â la 27% dintre femeile ├«ns─ârcinate, mai spune DailyMail. Folosind o tehnic─â de screening psihologic la ├«nt├ólnirile cu moa╚Öele, ei au descoperit c─â 11% dintre femei aveau depresie, 15% aveau anxietate, 2% aveau tulbur─âri de alimenta╚Ťie ╚Öi 2% tulbur─âri obsesiv-compulsive, multe femei av├ónd combina╚Ťii de diferite probleme. Acestea sunt probleme care, de obicei, trec neobservate, deoarece oamenii cred ├«n mod gre╚Öit c─â femeile au o str─âlucire ╚Öi o bucurie aparte atunci c├ónd r─âm├ón ├«ns─ârcinate.

Din nevoia de a culege ╚Öi mai multe date statistice despre femeile gravide, perioad─â ├«n care au o vulnerabilitate sporit─â la tulbur─ârile de s─ân─âtate mintal─â, echipa lui Matsumura a conceput un chestionar pentru a investiga modul ├«n care de╚Ťinerea animalelor de companie afecteaz─â s─ân─âtatea mintal─â. S-au colectat informa╚Ťii despre subiecte, inclusiv statutul demografic ╚Öi socioeconomic, istoricul medical ╚Öi obstetrical, s─ân─âtatea fizic─â ╚Öi mintal─â ╚Öi stilul de via╚Ť─â. Chestionarul a fost aplicat pe  80.814 mame din zonele urbane ╚Öi rurale ale Japoniei, care au de╚Ťinut fie c├óini, fie pisici ├«n timpul sarcinii.

Chestionarul a fost completat prin repeti╚Ťie, de cinci ori - ├«n primul trimestru, ├«n al doilea sau al treilea trimestru ╚Öi la o lun─â, ╚Öase luni ╚Öi un an postpartum.

Descoperirile, publicate ├«n Social Science & Medicine, au ar─âtat c─â de╚Ťinerea unui c├óine ├«n timpul sarcinii a fost asociat─â cu reducerea simptomelor de depresie ╚Öi anxietate.  Proaspetele mame cu c├óini au prezentat, de asemenea, semne de suferin╚Ť─â psihologic─â redus─â la 12 luni postpartum.

├Än schimb, mamele care au pisici au un risc crescut de simptome depresive la ╚Öase luni postpartum. Simptomele de suferin╚Ť─â psihologic─â ├«n al doilea sau al treilea trimestru de sarcin─â au fost, de asemenea, observate at├ót la femeile gravide care au pisici, c├ót ╚Öi la cele care au c├óini, ╚Öi de╚Ťin─âtoarele de pisici trec mai gru din punct de vedere emo╚Ťional prin sarcin─â. Grupul de referin╚Ť─â pentru a compara rezultatele a  fost unul cu mame f─âr─â animale de companie.

Cite╚Öte ╚Öi Ce semne exist─â c─â ├«╚Ťi sabotezi via╚Ťa sentimental─â