Pisicile pot provoaca schizofrenie?

Schizofrenia se manifestă prin simptome precum halucinații, gândire dezorganizată, retragere din realitate și comportament bizar și este produsă de deteriorarea prematură a creierului.

Această deteriorare este de obicei un produs al predispoziției genetice combinată cu stresul, dar poate fi accelerată de boli externe sau paraziți.

pisica shutterstock 2339861499 jpg

Foto: Shutterstock

Schizofrenia afectează doar 1% din populație, deși mulți oameni sunt predispuși la aceasta, nu sunt expuși la suficient stres pentru a prezenta simptome.

Cum ar putea pisicile să joace un rol în declanșarea unei boli atât de complicate?

Din nefericire, unul dintre acei paraziți cu potențial de accelerare în declanșarea bolii poate fi găzduit de feline. Toxoplasma gondii, este un parazit care trăiește în carnea crudă și în unele soluri de grădină.

Pisicile se infectează cu acesta prin consumul de pradă în aer liber și apoi o pot transmite oamenilor prin fecale și cutiile pentru fecale. Deci, deținerea unei pisici te face să riști schizofrenie?

Deși au fost făcute unele studii, niciunul dintre ele nu a fost concludent. Consensul este că există o corelație certă între pisica, parazit și schizofrenie, dar este puțin probabil ca animalele să fie un factor cauzal în dezvoltarea tulburării.

Toxoplasma gondii găsit la unele pisici poate provoca chisturi care accelerează deteriorarea prematură a creierului, dar o astfel de deteriorare se poate întâmpla numai la indivizii care sunt predispuși la schizofrenie.

Sursa: Britannica