E bine sau nu să dormi cu animalul de companie? Iată ce spun experţii!
Medicii vorbesc despre avantajele și dezavantajele acestui mod de a dormi.
Dacă ești un iubitor de animale, probabil că nu te-ai gândit de două ori inainte să lași animalul de companie să să doarmă în patul tău, cu tine. Un studiu realizat în America arată că jumătate dintre proprietarii de câini din State dorm alături de animalele lor de companie. Medicul Terry Cralle, reprezentant al Better Sleep Council, spune că majoritatea proprietarilor de animale de companie consideră că acestea sunt membri ai familiei și, prin urmare, vor face tot posibilul pentru a asigura confortul și fericirea prietenilor lor.
Trei experți să ne împărtășesc avantajele și dezavantajele acestui obicei nocturn.
Promovează sentimente de calm, siguranță și confort
Dacă cineva te-ar întreba de ce permiți câinelui sau pisica să doarmă în patul tău în fiecare noapte, ai putea răspunde: „Pentru îmbunătățirea sănătății mintale, confortului și pentru companie.”
Câinii pot liniști persoanele anxioase, dacă dorm împreună, în pat. Foto: Shutterstock
Dr. Audrey Wells, medic somnolog și fondator al Super Sleep, spune că un animal de companie iubit poate oferi o conexiune emoțională și poate reduce nivelul de stres și anxietate, promovând astfel somnul. „Unii oameni pot considera animalul lor de companie un strat suplimentar de securitate, de încredere pentru a-i avertiza asupra zgomotelor sau luminilor neașteptate”, adaugă ea.
Te ajută să îți menții căldura când este rece
Ai tendința să-ți fie frig? Atunci s-ar putea să te bucuri de căldura unui animal de companie care doarme lângă tine. Și, aceasta poate fi o parte utilă a rutinei tale obișnuite de noapte, crescând calitatea somnului.
„Animalele de companie sunt sensibile la rutină și pot ajuta la menținerea unei ore regulate de culcare și la o calitate mai bună a somnului pentru proprietarul lor”, spune Dr. Wells. „În mod similar, animalele de companie pot semnala o oră de trezire dimineața și chiar pot solicita să iasă afară pentru o plimbare și acest lucru aduce expunere la lumina zilei și pentru proprietar.”
Dacă preferi ca animalul tău de companie să doarmă în patul tău cu tine și găsești că este benefic pentru somn, știința este de partea ta. Amanda Farah, coordonator Best Friends Animal Society, spune că unele studii arată că oamenii dorm mai bine și mai profund atunci când câinele lor doarme lângă ei.
„Dacă tu și câinele tău dormiți bine împreună, vă veți bucura de beneficiile pentru sănătate care vin cu un somn bun, cum ar fi o claritate mentală îmbunătățită, tensiune arterială scăzută, stres redus și un sistem imunitar mai puternic”, spune Farah.
Dezavantajele împărțirii patului cu animalele de companie
Prezența lor poate provoca întreruperi frecvente de somn și poate compromite calitatea somnului.
Dacă ai tendința de a-ți lăsa animalul de companie să împartă patul cu tine, există câteva întrebări pe care ți le poți pune. Animalul tău de companie îți perturbă somnul? Îți lași animalul de companie în pat, pentru a evita să-l lași se plângă la ușa dormitorului tău? Animalul tău se trezește frecvent pentru a schimba pozițiile de somn? Animalul tău de companie are zgardă care face zgomot de fiecare dată când se mișcă?
Cralle spune că, în timp ce unii indivizi dorm mai bine în timp ce animalul lor de companie este în pat, alții, din păcate, nu. De exemplu, dacă dormi ușor și câinele tău se mișcă mult noaptea, a dormi cu el poate însemna că te trezești mai des și dormi mai puțin odihnitor. Dacă câinele se mișcă într-o poziție care vă perturbă propria poziție preferată de somn, acest lucru poate duce și la un somn de calitate scăzută.
„A-ți sacrifica somnul înseamnă a-ți sacrifica sănătatea, bunăstarea și calitatea vieții, și nu este un sacrificiu de făcut”, spune ea.
Dr. Wells adaugă că decizia depinde în mare măsură de relația animal-proprietar. Dar dacă te bazezi pe un supliment fără prescripție medicală, cum ar fi melatonina sau o rețetă, care să te ajute să dormi liniștit, poate trebuie să regândești aranjamentul.
„Evit să prescriu sau să aprob medicamente pentru somn pentru un proprietar al cărui somn este perturbat de animalul de companie.”, spune dr. Wells.
Ea observă, de asemenea, că un animal de companie poate agrava insomnia, poate contribui la disconfortul de temperatură ridicată sau poate crește riscul de cădere în timpul mișcării, noaptea.
Poate agrava alergiile și sensibilitățile
Dormitul împreună cu un animal de companie poate să nu fie cea mai bună alegere dacă te încadrezi în anumite categorii. De exemplu, dacă suferi de astm sau alergie, Farah spune că „un pat plin cu păr de animale de companie poate duce la un somn prost”.
„Niciun câine nu este cu adevărat hipoalergenic, deoarece părul lor sau celulele pielii, și nu părul singur, poartă responsabilitatea pentru declanșarea unui răspuns alergic”, spune ea.
Crește expunerea la anumiți agenți patogeni și boli
Din păcate, există și boli zoonotice de luat în considerare, sau care pot fi transmise între animale de companie și oameni. Este ceva care a fost confirmat de cercetări. Împărțirea patului între animalele de companie și proprietarii acestora poate crește rata de expunere la agenții patogeni. Acest lucru este relevant în special pentru copiii mici, adulții în vârstă și proprietarii gravide sau imunocompromiși, care pot dezvolta infecții cu ușurință.
Și, deși nu este plăcut să te gândești, animalele de companie pot aduce, fără să vrea, purici și căpușe în pat. De aceea, Farah spune că „prevenirea paraziților este o necesitate pentru câinii care dorm împreună cu stăpânii”. De asemenea, Cralle recomandă spălarea mai frecventă a lenjeriei de pat.
Care este cel mai bun compromis?
„O ladă sau un pat pentru câini lângă patul tău este un compromis frumos”, spune ea. Cralle este de acord, spunând: „dacă preferi să dormi cu un animal de companie, vezi dacă nu dormi mai bine împărțind camera, nu patul”.
Dr. Wells subliniază faptul că acest nou mod de a dormi poate aduce beneficii și anumitor câini. „Din perspectivă personală, am avut un câine mic care dormea pe patul meu noaptea și, de-a lungul timpului, mi-am dat seama că săritul repetat din pat a contribuit la artrita lui”, spune ea.
„Câinilor le place predictibilitatea, dar sunt și incredibil de adaptabili, așa că vor înțelege o nouă rutină dacă aveți nevoie de una”, a continuat ea.
Sursa: Real Simple