Aceste semne atipice arată că ai putea avea probleme cu inima

Cât de sănătoasă este inima ta? Este bine să ştii ce posibile simptome ar putea fi sugestive pentru o posibilă afecţiune a inimii.

image

Afecțiunile cardiovasculare pot avea simptome diferite care de multe ori sunt trecute cu vederea. Dacă ai simțit uneori că rămâi fără aer, ai pus acest lucru pe seama unei probleme cardiace? Sau poate ai observat că mâinile și picioarele sunt umflate! Și în acest caz poate fi vorba de o problemă a inimii. Iată care sunt celelalte simptome care îți sugerează să-ți faci o programare la medicul cardiolog!

Tuse bruscă și persistentă

Deși nu ai suferit recent de o răceală sau o viroză respiratorie, ai episoade de tuse? Este posibil ca în plămâni să se acumuleze lichid din cauza insuficienței cardiace congestive. Fluidul se acumulează la nivelul acestui organ atunci când inima nu mai pompează sânge suficient, ceea ce poate bloca vasele de sânge, lichidul scurgându-se inclusiv în plămâni. Astfel, apar tusea și respirația șuierătoare.

Sforăitul și dificultățile de respirație din timpul somnului

Apneea obstructivă în somn este cauza sforăitului și a opririi pentru o scurtă perioadă a respirației. Această afecțiune crește riscul apariției fibrilației atriale, precum și a atacului de cord. În timpul somnului, oxigenul din sânge scade, iar vasele de sânge să se îngustează pentru a crește nivelul de oxigen din inimă și creier, ceea ce duce la întreruperea respirației.

Citeşte şi: Ce pot anunţa durerile toracice. Cauzele sunt multiple. Sfatul medicului

Dureri de gât și de maxilar

Deși multe persoane asociază doar durerea în piept cu afecțiunile cardiovasculare, în realitate durerea se poate manifesta și în alte zone ale corpului. Femeile sunt cele care se confruntă cel mai des cu aceste simptome atipice. Durerile de gât și de maxilar sunt semne ale anginei, o afecțiune cardiovasculară care apare atunci când inima nu primește suficient sânge oxigenat.

Picioare umflate

Ai observat că de la o vreme pantofii te strâng ca și cum ar fi cu un număr mai mici? Cauza poate fi alta în afară de faptul că ai stat prea mult în picioare. Când inima nu pompează suficient sânge, venele se blochează iar lichidul în exces ajunge în țesuturi, cum ar fi mâini, picioare și abdomen, ceea ce duce la umflarea lor.

Citeşte şi: Cauzele surprinzătoare ale INFARCTULUI. Nu te-ai fi gândit la ele

Cum se diagnostichează afecţiunile cardiace

Pentru a stabili diagnosticul sunt recomandate investigații complexe. „După examenul clinic sunt necesare: o electrocardiogramă de repaus, ecocardiografie Doppler și analize specifice de sânge. De multe ori sunt necesare și alte investigații, în funcție de simptomele pacientului: Holter ECG, monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale, ecografie Doppler vascular, test de efort, coronarografie și chiar investigații cum ar fi scintigrafia miocardică, cardio-RMN, angio CT coronarian și, în situații cu totul particulare, teste genetice ”, explică dr. Radu Lidia, medic specialist cardiologie.

INFO

Angina se poate manifesta și ca o senzație de presiune în piept, care radiază către spate sau umeri.

Sfatul specialistului

Dr. Radu Lidia, medic specialist cardiologie și medic primar Medicina Internă 

Afecțiunile cardiovasculare pot îmbrăca mai multe tablouri clinice, manifestările fiind uneori înșelătoare. Cele mai frecvente simptome sunt: palpitațiile, durerile precordiale sau dispneea (lipsa de aer). Evident că în anumite circumstanțe, în special în cazul unor afecțiuni cardiace neglijate, pacienții pot dezvolta edeme, creșterea în volum a abdomenului, cianoza, vertij, astenie fizică marcată etc. Aceste simptome nu sunt înalt specifice pentru afecțiunile cardiovasculare, ele regăsindu-se și în cadrul altor afețiuni (respiratorii, digestive etc.), de aceea, doar în urma coroborării între anamneză, examen clinic și investigații medicul specialist poate pune un diagnostic precis.