Ce pot anunţa durerile toracice. Cauzele sunt multiple. Sfatul medicului

1 shutterstock 524848744 jpg jpeg

Relativ frecvente, durerile resimţite la nivelul toracelui au cauze diverse, mai mult sau mai puţin grave. Ca să elimini îngrijorările, mergi la medic pentru investigaţii suplimentare.

Durerea poate să apară la nivel intratoracic, posibil în legătură cu o afecţiune cardiacă, sau extratoracic, în acest caz fiind pusă pe seama existenţei unui ulcer sau a unei colici, de exemplu.  

Acest tip de durere poate să apară sub mai multe forme: ca o strângere, ca o arsură sau ca o crampă. Poate fi mai mult sau mai puţin intensă; uneori se instalează brusc, alteori, treptat. Sunt cazuri când acest simptom se intensifică în timpul unor acţiuni precum tuşitul.  

De la infarct la nevralgie intercostală 

Există numeroase cauze ale durerilor toracice: 

În acest caz, disconfortul este resimţit în centrul

, ca o apăsare sau gheară. Durerea poate iradia la nivelul spatelui sau braţelor, mai ales cel stâng. 

Durerea toracică mai poate fi cauzată de

(inflamarea tunicii care înconjoară inima);  

Durerea poate proveni de la un

la nivelul toracelui (fractură, entorsă sau contractură a muşchiului intercostal); 

Artroza sau tasarea vertebrelor pusă pe seama

, o condiţie care determină inflamaţia cartilajelor şi a oaselor peretelui toracic. În acest caz, durerea este localizată într-un punct anume.  

Durerea poate avea origine neurologică:

.  

Unele boli ale

(stomac, ficat, pancreas) pot da dureri care iradiază în zona toracică. 

(blocarea unei artere pulmonare cu un cheag de sânge) se poate manifesta prin durere intensă în piept.  

sunt rar susceptibile a provoca dureri toracice. De pildă, în cazul afecţiunilor pulmonare cronice precum BPOC (bronhopneumopatie cronice obstructivă), apar mai ales problemele de respiraţie (respiraţie greoaie).  

(tensiunea arterială ridicată în arterele care transportă sângele la plămâni) se poate manifesta prin durere toracică.  

Când trebuie să mergi la medic 

O durere toracică persistentă necesită prezentare la medic. Pentru aflarea exactă a cauzei, medicul poate recomanda investigaţii medicale precum: electrocardiograma (EKG), radiografia toracică, tomografia computerizată, ecografia cardiacă, analize de sânge, testul de efort, angiografia.  

Sună la urgenţe dacă tu sau o persoană din jur are o durere toracică apărută brusc, pentru că poate fi vorba despre infarct. Cu cât se acţionează mai repede, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari.  

Durerile toracice pot să apară şi în timpul atacurilor de panică, alături de bătăi rapide ale inimii, respiraţie rapidă, ameţeli şi transpiraţii.  

SFAT SPECIALIST 

medic specialist chirurgie toracică, Spitalul Clinic Sanador 

Durerea toracică este cea mai comună cauză de prezentare la medic în Europa şi America de Nord. Multe afecţiuni produc durere toracică, de la cele non-grave până la cele care pun viaţa în pericol. Cele mai frecvente cauze de durere toracică sunt reprezentate de: afecţiuni cardiace (infarct miocardic, angină pectorală, disecţia de aortă, pericardită), pleurale şi pulmonare (pneumothorax, pleurezie, embolie pulmonară, pneumonie, tumori); perete toracic (traumatisme, inflamaţii – costocondrite), infecţii - zona zoster, boli digestive (reflux gastro-esofagian, hernia hiatală). Investigaţiile recomandate în cazul apariţiei durerii toracice sunt: analize de sânge (hemoleucogramă, teste inflamatorii, ionogramă, troponină, CK, CK-MB, D-Dimeri), EKG, radiografie cordiopulmonară, ecografie cardiacă, coronarografie, CT, RMN, endoscopie digestivă.