Insuficien╚Ťa cardiac─â: obiceiul care poate d─âuna

inima8 jpg

├Än vreme ce cercet─ârile anterioare sugerau c─â alcoolul este legat de un risc mai sc─âzut de boli de inim─â, un nou studiu relev─â contrariul. Chiar ╚Öi nivelurile ÔÇ×considerate ├«n prezent sigureÔÇŁ ar putea duce la insuficien╚Ť─â cardiac─â.

Potrivit cercet─ârilor prezentate la un congres ╚Ötiin╚Ťific Heart Failure 2022, consumul de alcool a fost asociat cu dezvoltarea insuficien╚Ťei cardiace. Coment├ónd rezultatele, doctorul Bethany Wong, autorul studiului, spune: ÔÇ×Acest studiu demonstreaz─â c─â este nevoie de o abordare mai prudent─â a consumului de alcoolÔÇŁ.

Anterior, un studiu realizat de speciali╚Ötii de Universitatea Monash demonstra c─â alcoolul consumat ├«n cantit─â╚Ťi moderate este asociat cu un risc mai sc─âzut de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, un nou studiu avertizeaz─â c─â b─âutura este nes─ân─âtoas─â ╚Öi ├«╚Ťi poate face mai mult r─âu dec├ót bine.

ÔÇ×Pentru a minimiza riscul ca alcoolul s─â d─âuneze inimii, dac─â nu bei, ├«n general, nu ├«ncepe acumeÔÇŁ, adaug─â Dr. Wong        

ÔÇ×Dac─â bei, e bine s─â ├«╚Ťi limitezi consumul s─âpt─âm├ónal la mai pu╚Ťin de o sticl─â de vin sau la mai pu╚Ťin de trei cutii ╚Öi jum─âtate de 500 ml de bereÔÇŁ.

Conform Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii , ├«n Uniunea European─â se consum─â cel mai mult alcool.

├Än timp ce consumul intens de alcool pe termen lung este cunoscut pentru efectele sale d─âun─âtoare asupra s─ân─ât─â╚Ťii, cantit─â╚Ťile mai mici ar putea fi, de asemenea, ÔÇ×d─âun─âtoareÔÇŁ, ca urmare a dovezilor ob╚Ťinute.

ÔÇ×Deoarece exist─â diferen╚Ťe genetice ╚Öi de mediu ├«ntre popula╚Ťiile asiatice ╚Öi europene, acest studiu a investigat dac─â exist─â o rela╚Ťie similar─â ├«ntre alcool ╚Öi modific─ârile cardiace la europenii cu risc de insuficien╚Ť─â cardiac─â sau cu insuficien╚Ť─â pre-cardic─â.

Cercetarea a adunat 744 de adul╚Ťi ├«n v├órst─â de peste 40 de ani, fie cu risc de insuficien╚Ť─â cardiac─â, fie cu pre-insuficien╚Ť─â ╚Öi factori de risc, hipertensiune arterial─â, diabet ╚Öi obezitate.

De asemenea, studiul a exclus fo╚Ötii b─âutori ╚Öi pacien╚Ťii cu insuficien╚Ť─â cardiac─â.

Echipa de cercetare s-a folosit de defini╚Ťia irlandez─â a unei b─âuturi standard (adic─â o unitate), care reprezint─â 10 grame de alcool.

Consumul sc─âzut a fost caracterizat ca fiind mai pu╚Ťin de ╚Öapte unit─â╚Ťi, ├«n timp ce ridicat a fost marcat la peste 14 unit─â╚Ťi.

╚śapte unit─â╚Ťi este echivalentul unei sticle de vin de 750 de mililitri de vin 12,5% sau a trei cutii ╚Öi jum─âtate de 500 ml de bere 4,5%.

├Än grupul pre-insuficien╚Ť─â cardiac─â, aportul moderat sau ridicat a fost asociat cu un risc de 4,5 ori mai mare de ├«nr─âut─â╚Ťire a s─ân─ât─â╚Ťii inimii.

ÔÇ×Studiul nostru sugereaz─â c─â 70 g de alcool pe s─âpt─âm├ón─â este asociat cu agravarea insuficien╚Ťei cardiace prealabile sau progresia c─âtre insuficien╚Ťa cardiac─â simptomatic─â la europeni.

Rezultatele noastre indic─â faptul c─â ╚Ť─ârile ar trebui s─â sus╚Ťin─â limite mai mici ale consumului de alcool ├«n condi╚Ťii de siguran╚Ť─â la pacien╚Ťii cu insuficien╚Ť─â cardiac─âÔÇŁ, a spus Dr. Wang.

ÔÇ×├Än Irlanda, de exemplu, celor cu risc de insuficien╚Ť─â cardiac─â sau cu insuficien╚Ť─â cardiac─â prealabil─â li se recomand─â s─â restric╚Ťioneze consumul s─âpt─âm├ónal de alcool la 11 unit─â╚Ťi pentru femei ╚Öi 17 unit─â╚Ťi pentru b─ârba╚Ťi.