Aceste boli îţi pot slăbi mirosul. Ştiai?

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu este singura afecțiune care se manifestă prin slăbirea mirosului. Acest simptom neplăcut poate să apară și dacă ai devenit alergic la o anumită substanță sau în cazul în care ai răcit.

image

Inclusiv fumatul poate slăbi mirosul. Foto: Shutterstock

Lipsa mirosului, cunoscută în termeni medicali ca anosmie, poate fi dobândită sau, în cazuri rare, congenitală (adică există din momentul nașterii). Acest simptom poate afecta orice persoană, indiferent de sex și vârstă, dar pierderea mirosului pe o perioadă mai îndelungată este mai frecventă în rândul adulților cu vârste de peste 50 de ani. De cele mai multe ori, manifestarea trecea de la sine, însă poate afecta stilul de viață. Prin pierderea mirosului, mâncarea nu mai are niciun gust şi persoana în cauză nu detectează mirosurile care i-ar putea pune în pericol sănătatea (cum ar fi cel al unei scurgeri de gaz sau cel de mucegai). De aceea, este bine să fie descoperită cauza și tratată în mod corespunzător.  

Vezi şi: Este adevărat că oamenii în vârstă miros diferit?

Răceală

Pierderea mirosului poate fi un semn de răceală. De cele mai multe ori, acest simptom atrage și o lipsă a poftei de mâncare și poate să dureze chiar și două săptămâni de la instalarea infecţiei. Răcelile se tratează simptomatic; terapia poate include  descongestionante nazale și medicamentele care reduc durerile. Dacă observi că simptomele (nas înfundat, dureri de cap, oboseală etc.) nu se ameliorează după câteva zile, cere sfatul medicului.

Sinuzită acută

O afecțiune care se manifestă prin slăbirea mirosului este sinuzita acută, care apare când mucoasa cavității nazale și sinusurile paranazale se inflamează. Sinuzita acută poate fi cauzată de o infecție virală (răceală) sau bacteriană și face dificilă respirația pe nas. De asemenea, persoana se poate confrunta cu față și ochi umflați, dureri faciale și dureri de cap. Majoritatea cazurilor de sinuzită acută se tratează în curs de o săptămână și până la 10 zile.

Rinită alergică

Cunoscută și ca alergie sezonieră sau febra fânului, rinita alergică provoacă simptome asemănătoare răcelii, iar lipsa mirosului este una dintre ele. Mai apar și: secreții nazale, mâncărimi în zona ochilor și feței, strănut și senzația de presiune de la nivelul sinusurilor. Rinita alergică poate să apară oricând și este cauzată de alergeni precum: polen, acarieni de praf, păr și blană de animale.  

Gripă

Pierderea mirosului poate fi cauzată și de gripă, o afecțiune mai periculoasă decât răceala. Gripa se manifestă similar ca răceala (dureri în gât, strănut, dureri de cap etc.), dar simptomele sunt mai intense, la care se adaugă o stare de rău mai puternică și dureri musculare. De asemenea, gripa durează mai mult, uneori chiar și câteva săptămâni. În tratamentul gripei, medicii recomandă antivirale încă de la apariţia primelor simptome, în special pacienţilor cu risc de complicaţii (precum cei cu boli cronice).

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, consumul de lichide este important (apă, supă de pui, ceaiuri, sucuri de fructe), odihnă, băi fierbinți și remedii pe bază de plante. Pentru ușurarea respirației, se recomandă ceaiurile de eucalipt, mentă, cimbrișor și busuioc.

Alte cauze posibilă

Nervii responsabili cu mirosul pot fi deteriorați și de: boala Alzheimer, scleroză multiplă și boala Parkinson. O slăbire a mirosului poate fi asociată cu deficit de zinc, anevrism cerebral, tumoră pe creier, diabet, expunerea la anumite substanțe chimice din insecticide sau solvenți.