Poblemele cu ochii pot fi primul semn de scleroză multiplă

De la probleme de vedere, la amorțeală care nu va dispărea, anumite simptome ar putea semnala scleroza multiplă (SM), așadar, iată la ce trebuie să fii atent.

Deși scleroza multiplă (SM) nu este o boală foarte comună, nu este nici foarte rară. Estimarea la nivel Mondial, a numărului celor care trăiesc cu SM este de 2,8 milioane, conform Atlasului de Scleroză Multiplă, iar rata globală de creștere înseamnă că o persoană este diagnosticată cu SM undeva în lume la fiecare cinci minute.

consult oftalmologic

Problemele cu vederea pot fi si semnul sclreozei multiple. Foto: Shutterstock

O mare problă în diagnosticarea aceste afecțiuni este că multe dintre simptomele ei se găsesc în alte afecțiuni medicale, dintre care unele sunt mult mai frecvente și nu există un model tipic de simptome care să se aplice tuturor bolnavilor.

„Orice parte a sistemului nervos central: creierul, măduva spinării și nervul optic, poate avea o leziune demielinizantă și, prin urmare, puteți avea aproape orice simptom care ar putea fi perceput ca neurologic; asta face parte din ceea ce poate face diagnosticul dificil”, spune  medicul Scott Otallah pentru Every Day Health.

Pentru unii pacienți, primul simptom al SM poate fi amorțeală și furnicături în membnre, în timp ce pentru alții este amețeala sau oboseala copleșitoare.

Cheia pentru a determina dacă un simptom s-ar putea datora SM este modul în care se dezvoltă simtomele, spune Tanuja Chitnis, profesor de neurologie la Harvard Medical School.

Simptomele SM se dezvoltă lent pe parcursul mai multor ore sau zile, spune dr. Chitnis, și pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni.

Simptomele care apar și dispar în câteva minute sau persistă doar pentru o perioadă scurtă de timp - dar nu pentru ore, sunt mult mai puțin probabil să fie cauzate de SM.

Simptomele SM se pot agrava, de asemenea, la temperaturi fierbinți sau atunci când o persoană se încălzește după exerciții fizice sau face o baie fierbinte, de exemplu. Tendința ca simptomele SM să se agraveze odată cu căldură se numește fenomenul Uhthoff.

De asemenea, atacurile de SM sau erupțiile de scleroză pot provoca deficite neurologice de durată sau anomalii în funcționarea unei părți a corpului sau a zonei, chiar și după ce cele mai grave simptome au dispărut.

Câteva simptome precoce comune ale SM pot fi următoarele:

Durerea oculară și pierderea vederii la unul sau, rareori, la ambii ochi pot fi printre primele semne de SM, spune Otallah. Aceste simptome sunt tipice pentru nevrita optică, care este cauzată de o inflamație a nervului optic. Alte simptome ale nevritei optice includ vederea încețoșată și vederea diminuată a culorilor. În majoritatea cazurilor de nevrite optice, vederea revine de la sine sau cu tratament cu steroizi.

Disestezie sau „MS hug” , cum este numită în egneză, este o senzație ciudată de strângere ca o îmbrățișare ce poate fi simțită ca o presiune în jurul întregului trunchi. Acest simptom înseamnă de obicei că SM a cauzat leziuni la nivelul coloanei vertebrale cervicale (gât), conform Societății Naționale Americane de SM.

Slăbiciune sau amorțeală într-o parte a corpului poate fi un semn precoce al SM. Sentimentul poate fi în trunchi, brațe, picioare, mâini sau pe o parte a feței, conform Manualului Merck.

Aceasta nu este amorțeala temporară, care însoțește odihna pe un braț sau un picior în mod greșit, care durează câteva secunde și dispare pe măsură ce fluxul de sânge revine în zonă. Amorțeala sau furnicăturile asociate cu SM tind să se dezvolte în zile sau săptămâni și durează zile sau săptămâni pentru a trece, spune dr. Otallah.

Problemele de echilibru și amețelile sunt semne comune precoce ale SM, adaugă medicul. Dificultățile de mers pot fi printre primele indicații ale SM, potrivit Johns Hopkins Medicine.

Un studiu publicat în iulie 2018 în Multiple Sclerosis Journal a constatat o creștere cu 75% a ratei de spitalizare, o rată cu 88% mai mare a utilizării asistenței medicale și o creștere cu 49% a prescripțiilor de medicamente în cei cinci ani înainte de primul eveniment demielinizant la persoanele cu SM comparativ cu grupurile de control.

Aceasta a inclus o creștere cu 50% a vizitelor de sănătate mintală, precum și o creștere a ratelor de dureri de cap, migrene, fibromialgie, durere, tulburări de somn, sindrom de colon iritabil și trimiteri la urologie și dermatologie.

„Se pare că există o creștere a depresiei, anxietății și migrenei înainte de diagnosticarea SM, dar toate aceste trei afecțiuni sunt, de asemenea, foarte frecvente în populația generală și majoritatea acestor oameni nu dezvoltă SM niciodată”, spune Otallah.

Aceste probleme, împreună cu alte simptome suspectate pot identifica persoanele care ar putea prezenta un risc crescut de scleroză multiplă.

Citește și Respirație urât mirositoare? Poate fi o infecție cronică!