Ce legătură este între demență și miros?
Simptomele de demență pot varia de la o persoană la alta. Primul semn ar putea fi oricare dintr-o plajă largă de simptome, de la dificultatea în a îndeplini sarcinile zilnice, până la o creștere a problemelor cu banii. Gama largă de potențiali precursori ai demenței îngreunează adesea stabilirea unui diagnostic, dar o parte a corpului poate oferi indicii importante. Este vorba despre nas și simțul mirosului, scrie Best Life.
Primele semne ale demenței ar putea fi modificări ale mirosului. Foto: Shutterstock
Medicul Dung Trinh, specialist în medicină internă și fondator al Healthy Brain Clinic, spune pentru Best Life că atunci când vine vorba de demență, simțul nostru olfactiv ar putea fi unul dintre primele afectate. Iată la ce anume trebuie să fii atent.
Nu poți recunoaște mirosurile familiare
Dacă mirosurile care îți plac, precum cel de ștrudel cu mere este, unul dintre lucrurile tale preferate, s-ar putea să te străduiești să-l recunoști în anii care au precedat diagnosticul de demență. O schimbare a memoriei în privința mirosurilor este un simptom comun al bolii cognitive, potrivit lui Trinh. Acest lucru se poate manifesta prin „dificultate în recunoașterea mirosurilor familiare, cum ar fi imposibilitatea de a-și aminti mirosul unui fel de mâncare sau parfum preferat”, explică el.
Ca urmare, mirosurile pot fi distorsionate, percepute „ca diferite sau nefamiliare”, spune Danny Dorsey, expert în sănătate mintală și fondator al centrului de tratament medical Everlast Recovery Center. De asemenea, s-ar putea să dezvolți o „incapacitate de a simți mirosurile comune precum menta și portocala”, adaugă Manisha Parulekar, coordonatorul diviziei de geriatrie la Centrul Medical al Universității Hackensack din New Jersey.
Se modifică și intensitatea
Intensitatea anumitor mirosuri se poate modifica și ca urmare a demenței, conform lui Trinh. Este posibil să observi că unele mirosuri par „prea puternice sau prea slabe”, comparative cu ceea ce știai despre ele, spune medicul.
Dorsey adaugă și că s-ar putea dezvolta, de asemenea, un simț al mirosului mai dezvoltat cunoscut sub numele de hiperosmie. „Acest lucru poate face ca mirosurile copleșitoare și neplăcute să fie insuportabile”, explică el, menționând că acest lucru te-ar putea face să experimentezi „o sensibilitate crescută la anumite mirosuri, cum ar fi parfumurile sau produsele de curățare”.
Nu mai diferențiezi mirosurile
Un alt precursor al diagnosticului de demență ar putea fi „identificarea slabă a mirosurilor”, potrivit Parulekar. Acest lucru se datorează faptului că declinul cognitiv te poate face să pierdzi „capacitatea de a distinge un miros de altul”. Mai mult, doctor Trinh se referă la o schimbare în „identificarea mirosului”. Cu alte cuvinte, s-ar putea să observi că începi să avi „dificultăți în identificarea mirosurilor, cum ar fi distincția între anumite parfumuri sau diferențierea între un miros plăcut și unul neplăcut”.
Ai iluzii olfactive
Demența îți poate distorsiona simțul mirosului, făcând ca mirosurile care ți-au plăcut cândva să îți pară acum îngrozitoare, iar aceasta nu este singura schimbare pe care ai putea-o experimenta.
Potrivit lui Trinh, s-ar putea să dezvolți și „halucinații mirositoare”, condiție cunoscută sub numele de phantosmie. Aceasta înseamnă că „simți mirosuri neplăcute care nu sunt prezente, cum ar fi cel de ars”. Aceste halucinații sunt aproape întotdeauna mirosuri neplăcute, cum ar fi de pește sau ouă stricate, benzină, sau excremente, mai spun medicii.
Nu mai simți deloc mirosuri
Deși este posibil să experimentezi o multitudine de modificări ale mirosului ca urmare a demenței, dar unul dintre cele mai comune și mai timpurii dintre simptome este pierderea totală a simțului mirosului.
„Când mirosim, semnalele călătoresc din partea din față a creierului și prin hipocamp – partea creierului responsabilă de memorie. Dacă celulele hipocampului sunt degenerate sau deteriorate, atunci semnalele mirosului nu vor fi procesate”, explică medicul Danny Dorsey, care numește acest fenomen drept o „deconectare de la simțul mirosului, cauzată adesea de acumularea plăcii în structurile cerebrale”, mai spune medicul.
Citește și Când te salvează cărbunele medicinal?