Strănuți des și ai nasul înfundat? Iată de ce nu trebuie să neglijezi aceste simptome

Crizele frecvente de strănut, nasul înfundat sau care curge (rinoree), lăcrimarea ochilor și mâncărimile la nivelul ochilor ori nasului (prurit), dar și tusea pot fi simptomele rinitei alergice, numită și „febra fânului”, o afecțiune care se manifestă mai ales primăvara, când în aer sunt prezente polenuri.

image

Alergia este o reacție exagerată a sistemului imunitar la contactul cu factori alergeni – în acest caz polen – care la o persoană sănătoasă nu provoacă manifestări clinice. Deși rinita alergică nu este o afecțiune gravă, dacă este neglijată poate să evolueze și să ducă la complicații serioase, printre care se numără infecțiile căilor respiratorii (în special otita și sinuzita), astmul bronșic și polipii nazali.

Pentru a evita apariția acestor probleme de sănătate, este important ca alergia să fie diagnosticată și tratată din timp. Astfel, dacă te confrunți cu simptomele menționate mai sus, care nu dispar după mai multe zile și prin urmare nu pot fi atribuite unei răceli, ar fi bine să te prezinți pentru o consultație la un medic alergolog. În urma consultului, specialistul îți va recomanda o serie de teste speciale, care pot identifica exact factorul alergen, care provoacă simptomele.

Testele pentru alergii sunt de mai multe feluri – respiratorii, cutanate sau teste de sânge pentru identificarea imunoglobulinelor (IgE) specifice, care sunt anticorpi produși în urma contactului cu alergenii. Unul dintre cele mai performante teste de acest fel, care evaluează sensibilitatea la peste 200 de alergeni, este testul Allergy Explorer/ALEX.

Pe lângă alergia la polen, această analiză poate diagnostica și reacția alergică la unele alimente (ouă, lapte, fructe, legume, cereale integrale, condimente) sau la părul de animale, astfel încât medicul va obține rapid un diagnostic precis și va putea recomanda tratamentul potrivit. ALEX este un test cantitativ de diagnostic in vitro, care folosește tehnologie de ultimă generație pentru a verifica dacă există în organism anticorpi IgE specifici pentru numeroși alergeni, de aceea este recomandat mai ales persoanelor predispuse la alergii sau care manifestă numeroase reacții alergice. Testul permite și stabilirea gradului de sensibilitate la alergenii identificați.

Este important să reții însă că testele pentru diagnosticarea alergiei și tratamentul recomandat sunt personalizate, iar medicul ține cont de factorii de risc, de simptome și de istoricul medical al fiecărui pacient. De asemenea, gestionarea corectă a alergiilor necesită o abordare multidisciplinară, care presupune consultații la medici cu diferite specialități – alergologie și imunologie clinică, ORL, pneumologie și altele.

Pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis în cazul alergiilor, te poți adresa clinicilor SANADOR, unde ai acces la consultații realizate de medici cu experiență și la o gamă variată de teste alergologice. Diagnosticul va fi stabilit în urma anamnezei, a examinării clinice și a testărilor specifice, SANADOR dispunând de un laborator de analize medicale performant, unde pot fi efectuate teste complexe, inclusiv Allergy Explorer. În funcție de severitatea simptomelor, tratamentul alergiilor poate presupune administrarea unor medicamente pentru ameliorarea manifestărilor clinice sau terapii de desensibilizare la respectivii alergeni.