Sinuzita: când se poate agrava și ce riscăm dacă o lăsăm netratată

sinuzita9 jpg

Nas ├«nfundat, dureri de cap, ame╚Ťeli, acestea sunt doar c├óteva dintre manifest─ârile prin care sinuzita ├«╚Öi face sim╚Ťit─â prezen╚Ťa. ├Än general, ac╚Ťioneaz─â mai pregnant prim─âvara ╚Öi toamna.

Sinuzita este o infec╚Ťie a unuia sau mai multe sinusuri, cavit─â╚Ťi cu aer localizate ├«n jurul ochilor, obrajilor ╚Öi nasului.

ÔÇťDe regul─â, sinuzitele sunt cauzate de infec╚Ťii virale sau bacteriene. Cele mai multe sinuzite acute sunt de cauz─â viral─â, asociate unei r─âceli banale, dar care, ulterior, se pot suprainfecta bacterian. Alte cauze care determin─â apari╚Ťia sinuzitelor sunt alergiile, polipii, infec┼úiile dentare netratate sau incorect tratateÔÇŁ, spune Onu Bazgan Maria Livia, medic specialist ORL.

Meningita, una dintre cele mai grave complica╚Ťii ale sinuzitei

Riscul apari╚Ťiei unei sinuzite este dat, ├«n principal, de mediul toxic ╚Öi poluat, de fumat, de apa rece, de schimb─ârile bru╚Öte de presiune, care au loc ├«n timpul zborului cu avionul sau ├«n timpul scufund─ârilor. ÔÇťApari╚Ťia sinuzitei poate fi favorizat─â ╚Öi de utilizarea excesiv─â a spray-urilor nazale decongestionante, dar ╚Öi de devia╚Ťia de sept, polipi, tumorile sau fracturile la nivelul nasului care ├«mpiedic─â drenajul corespunz─âtor al mucusului.

Netratat─â corespunz─âtor, sinuzita poate duce la complica╚Ťii grave, care necesit─â administrarea de antibiotice pe o durat─â lung─â de timp. L─âsat─â netratat─â, infec╚Ťia de la nivelul sinusurilor se poate r─âsp├óndi rapid la nivelul corpului, duc├ónd chiar la moarte.

Meningita este una dintre cele mai grave complica╚Ťii ale sinuzitei. ├Än cazul unei sinuzite frontale, riscul de extindere a infec╚Ťiei la nivelul creierului, prin intermediul oaselor sau a s├óngelui, este sensibil mai mare. Dac─â nu este depistat─â la timp, infec╚Ťia extins─â la nivelul creierului poate duce la leziuni cerebrale ╚Öi chiar decesÔÇŁ.

Infec╚Ťia oaselor craniene poate fi o consecin╚Ť─â a r─âsp├óndirii infec╚Ťiei din sinusuri. Osteomielita apare, de obicei, la oasele din zona frun╚Ťii, iar printre simptome se num─âr─â durerea de cap ╚Öi febra ridicat─â.

Infec╚Ťiile orbito-oculare sunt o alt─â complica╚Ťie a sinuzitei. ├Än unele situa╚Ťii, poate fi afectat inclusiv nervul optic, fapt care poate duce la sc─âderea vederii sau chiar la orbire. De asemenea, infec╚Ťia poate afecta mu╚Öchii care controleaz─â mi╚Öc─ârile globului ocular sau ale pleoapei.

Apari╚Ťia cheagurilor de s├ónge la nivelul creierului reprezint─â un alt risc major, ├«n cazul sinuzitelor l─âsate netratate. Cheagurile de s├ónge pot provoca anevrisme la nivelul creierului sau un atac cerebral care se poate solda cu deces.

Cum o trat─âm

ÔÇť├Än cazul sinuzitelor, principalul obiectiv al schemei de tratament ├«l reprezint─â ├«nl─âturarea infec╚Ťiei, asigurarea drenajului sinusal ╚Öi ├«ndep─ârtarea leziunilor care predispun la sinuzit─â. Tratamentul poate fi medicamentos, prin administrarea oral─â de antibiotice sau, ├«n situa╚Ťiile unde au ap─ârut complica╚Ťii, iar infec╚Ťia s-a extins, prin administrare intravenoas─â. ├Än cazul unei sinuzite acute, cura cu antibiotice dureaz─â dou─â s─âpt─âm├óni, ├«n vreme ce o sinuzit─â cronic─â se trateaz─â ╚Öase s─âpt─âm├óni cu medica╚Ťie. Chiar dac─â simptomele sinuzitei dispar ├«n timpul tratamentului, este important ca acesta s─â nu fie ├«ntrerupt pentru ca toate bacteriile prezente ├«n sinusuri s─â fie distruse. Statisticile arat─â c─â tratamentul cu antibiotic este eficient ├«n 90% dintre cazurile de sinuzit─â acut─â, c├ónd acestea sunt determinate de bacterii. Cu toate acestea, sinuzitele bacteriene nu necesit─â ├«ntotdeauna o cur─â cu antibiotice. ├Än perioada tratamentului medicamentos este necesar ╚Öi un tratament simptomatic, adjuvant: decongestionante nazale locale ╚Öi orale, cortizon local, antiinflamatoare, mucolitice.

Tratamentul chirurgical este indicat doar atunci c├ónd op╚Ťiunile terapeutice medicamentoase au fost epuizate sau c├ónd infec╚Ťia s-a r─âsp├óndit ╚Öi au ap─ârut complica╚Ťii cerebrale, oculare, osoase sau venoase. Prin tratamentul chirurgical se urm─âre╚Öte drenajul sinusurilor, de obicei prin ├«ndep─ârtarea obstuc╚Ťiei ╚Öi mucusului ├«n excesÔÇŁ, sus╚Ťine Dr.Onu Bazgan Maria Livia.

Ca ├«n cazul oric─ârei afec╚Ťiuni, este obligatorie prezentarea la medicul specialist deoarece medicamentele luate f─âr─â recomandare pot agrava boala.

ÔÇť├Än situa╚Ťia ├«n care tratamentul nu este realizat complet, sinuzita acut─â se poate transforma ├«n sinuzit─â subacut─â, devenind mai t├órziu cronic─â. De cele mai multe ori, vina apar╚Ťine bolnavilor care ├«ncep s─â ia antibiotice f─âr─â s─â consulte medicul, dar ├«ntrerup tratamentul c├ónd simptomele dispar, ├«nainte ca bacteriile s─â fie distruse ├«n totalitate, duc├ónd astfel la inflama╚Ťie sinusal─â persistent─â ╚Öi ├«n timp la cronicizarea sinuzitei. De asemenea, administrarea necorespunz─âtoare a antibioticelor va determina o rezisten╚Ť─â a bacteriilor la antibiotice, f─âc├ónd mai dificil un tratament ulterior.

Dac─â pacien╚Ťii se prezint─â la medic de la primele simtome ale sinuzitei, tratamentul este mai scurt, a╚Öadar mai ieftin ╚Öi mai pu╚Ťin nociv pentru organismÔÇŁ, adaug─â specialistul.

Sinuzita: c├ónd ac╚Ťioneaz─â mai puternic

Schimb─ârile abrupte ale presiunii atmosferice ╚Öi r─âcirea vremii favorizeaz─â apari┼úia sinuzitelor sau agravarea st─ârii celor care au mai avut episoade de boal─â. Num─ârul celor care se confrunt─â cu sinuzit─â cre╚Öte ├«n special prim─âvara ╚Öi toamna, atunci c├ónd se face tranzi╚Ťia de la frig la cald ╚Öi invers, pe fondul unui organism cu o imunitate sc─âzut─â.