Cum să scapi de mirosul vaginal. Remedii de încercat acasă

vagin jpg

Multe femei se plâng din cauza mirosului vaginal, o problemă neplăcută și incomodă. Vestea bună este că există multe modalități naturale de a scăpa de mirosul vaginal, scrie PinkVilla.

 Mirosul vaginal este natural și, de asemenea, normal într-o oarecare măsură. Poate fi uneori jenant și inconfortabil pentru multe doamne, deoarece le afectează încrederea în sine și calitatea vieții. Ar putea exista multe motive pentru mirosul vaginal în rândul femeilor, cum ar fi igiena intimă deficitară, infecția cu bacterii, dezechilibrele hormonale și boli cu transmitere sexuală.

vagin jpg

Când nu este vorba despre boli, mirosul vaginal poate fi eliminat fără a merge la medic. Foto: Shutterstock. 

Remediile includ adăugarea de probiotice în dieta, utilizarea dezinfectanților naturali precum oțetul de mere și aplicarea de uleiuri esențiale sau remedii pe bază de plante.

Ce este mirosul vaginal?

Mirosul vaginal se referă la orice miros neplăcut sau neobișnuit care iese din vagin. Deși este normal ca vaginul să aibă un miros ușor, un miros intens sau urât poate indica o problemă medicală subiacentă sau o igienă deficitară.

Un vagin sănătos are de obicei un miros ușor, de mosc, care nu este vizibil decât dacă ești foarte aproape.

Bolile vaginului sunt o cauză comună a mirosului vaginal și, de asemenea, produc un miros de pește care este mai ușor sesizabil după sex.

Principalul simptom este un miros puternic sau neplăcut care emană din zona vaginală. Alte simptome care pot însoți mirosul vaginal includ:o scurgere anormală, care este mai groasă sau diferită ca culoare decât de obicei, care poate fi un semn al unei infecții.

Mâncărime sau iritație: Mâncărimea sau iritația vaginală poate indica o infecție sau o reacție alergică la un produs. Poate fi, de asemenea, o infecție fungică.

Senzație de arsură în vagin sau o senzație de arsură în timpul urinării.

Durere sau disconfort: pot exista unele dureri și disconfort în zona vaginală care pot necesita îngrijiri medicale.

Umflare sau înroșire: Umflarea sau înroșirea în jurul vaginului poate indica o infecție sau o reacție alergică.

Unele femei nu pot prezenta niciunul dintre simptomele de mai sus, în afară de mirosul vaginal.

Cauzele mirosului vaginal

Ar putea exista multe motive pentru care femeile dezvoltă un miros vaginal, dar este important să înțelegem motivul principal, astfel încât să poată fi rezolvat.

Vaginoza bacteriană: motivul principal este în vagin se produce o creștere excesivă de bacterii dăunătoare, care generează un miros urât.

Infecții cu bacterii: pot provoca o scurgere groasă, albă, care poate avea un miros de drojdie sau de pâine

Igienă precară: practicile de igienă necorespunzătoare, cum ar fi purtarea lenjeriei intime strâmte sau sintetice, nespălarea regulată a zonei genitale sau utilizarea produselor parfumate, pot duce la apariția mirosului vaginal.

Modificări hormonale: Primim modificări hormonale în timpul sarcinii, ciclului menstrual și multe altele. Datorită acestui fapt, poate exista o modificare a echilibrului bacteriilor din vagin, ducând la o schimbare a mirosului.

Infecții cu transmitere sexuală: Unele BTS pot avea ca rezultat miros neplăcut împreună cu simptome precum miros neplăcut, scurgeri, senzații de arsură.

Dieta: Consumul anumitor alimente, cum ar fi alimentele picante, poate afecta mirosul scurgerii vaginale.

Medicamente: luați unele medicamente care cauzează modificarea mirosului vaginal

Este important de reținut că un anumit miros vaginal este normal și variază în funcție de factori precum dieta și ciclul menstrual. Dacă vaginul tău miroase urât de o lungă perioadă de timp, este cazul să mergi la medic.

Există mai multe remedii de casă pentru mirosul vaginal, dintre care cele mai eficiente sunt acestea!

O igienă bună: Mențineți zona vaginală curată și uscată este esențial pentru a preveni mirosurile neplăcute. Purtați întotdeauna lenjerie de corp curată, din bumbac sau din material textil și evitați îmbrăcămintea strânsă, cum ar fi blugii și colanții. Spălați zona genitală cu săpun și apă zilnic și evitați utilizarea produselor parfumate, a dușurilor sau a substanțelor chimice dure.

Probiotice: Adăugarea de probiotice în dietă sau administrarea de suplimente poate ajuta la echilibrarea bacteriilor din intestin și vagin, reducând riscul de infecție și miros. Puteți adăuga alimente precum iaurt, chefir, zară, kanji și murături care sunt bogate în probiotice.

Oțet de mere: Poate fi făcut acasă, un remediu dintr-o lingură de oțet de mere cu o cană de apă și folsoit pentru a clăti zilnic zona genitală.

Ulei de arbore de ceai: Uleiul de arbore de ceai are multe beneficii, fiind antifungic și, de asemenea, antibacterian. De asemenea, elimină bacteriile rele care provoacă dezvoltarea mirosului. Puteți amesteca câteva picături de ulei de arbore de ceai cu ulei de nucă de cocos sau orice ulei, la alegere și aplicați-l pe zona vaginală.

Usturoiul: are proprietăți antimicrobiene naturale care pot ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene și la reducerea mirosului. Mănâncă unul sau doi căței de usturoi cruzi zilnic sau ia suplimente de usturoi.

Bicarbonat de sodiu: Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la echilibrarea pH-ului vaginului și la reducerea mirosului. Adaugă o cană de bicarbonat de sodiu în apa de baie și lăsă la înmuiat timp de 20 de minute.

Dacă ai un miros vaginal persistent sau sever, este important să consulți un furnizor de asistență medicală pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat.

Simptomele care ar trebui să te trimită la medic constau în  scurgeri anormale care pot fi groase și colorate, o senzație de arsură sau durere în timpul urinării și menstruații neregulate sau sângerări între menstruații.

Este întotdeauna mai bine să soliciți sfatul medicului pentru diagnostic și tratament. Cu îngrijire și atenție corespunzătoare, majoritatea cazurilor de miros vaginal pot fi gestionate eficient.